Передплата 2024 «Добрий господар»

«Іспанську полуницю даю дітям, а грецьку їм сам»

На продуктових ринках подорожчала олія. Зате овочі «борщового набору» й м’ясо у ціні практично не зросли

Коронавірусний локдаун торкнувся й роботи продуктових ринків. Хоча вхід туди вільний, але там повинен діяти суворий масковий режим — і для продавців, і для покупців. Голова Львівської ОТГ Андрій Садовий пригрозив: якщо на якомусь продуктовому базарі буде порушення карантину, то його негайно закриють, без жодних дискусій! Журналістка «ВЗ» вирушила на Привокзальний ринок, аби побачити, чи дотримуються там вимог карантину, які сезонні продукти купують українці і чи, бува, чогось не бракує.

Із самого ранку людей на Привокзальному чимало, але такої кількості покупців, як у докарантинний період, усе ж немає. Продавці кажуть, зараз покупці стали економніші, ніж раніше. Бракує таких, які від­чайдушно торгуються… Про­блем із доставкою, кажуть про­давці, під час локдауну немає. Є проблема з попитом.

Зауважила, що не усі продав­ці працюють у масках і рукавич­ках. Хоча на зауваження реагу­ють адекватно — вибачаються і вдягають маску… При вході на ринок чомусь ніхто не міряє температуру.

На ринку суттєво подорожча­ла олія. За літрову пляшку най­дешевшої правлять 35 гривень (у супермаркетах — 48−50 грн). За найвідоміші бренди — 45. Продавці лише знизують плечи­ма. «Не знаю, чому подорожча­ла олія. Напевно, тому, що все дорожчає, — газ, світло, кому­налка, долар, — відповіла про­давчиня жінці пенсійного віку. — Пані, якщо вам дорого, — не купуйте!».

Експерти кажуть, цьогоріч олія встановила ціновий рекорд — у деяких містах ціна літро­вої пляшки сягає 60 грн. «Укра­їна — найбільший у світі вироб­ник соняшникової олії і номер один за обсягом поставок цьо­го товару на світовий ринок, — розповів експерт із питань ціноутворення на продук­ти харчування Євген Лозин­ський. — Потреба внутрішнього ринку в цьому продукті — близь­ко пів мільйона тонн, а обсяг ви­робництва перевищує 7 мільйо­нів тонн, і більш ніж 90% йде на експорт. Ключовий фактор по­дорожчання соняшникової олії — зростання експортних цін (в окремі тижні вони додавали 100 доларів на тонні) під впливом низки ризиків. До них сервіс Refinitiv Agriculture відносить, зокрема, відновлення росту цін на нафту, а також побоювання стосовно врожаю. Серед суто українських чинників, які сти­мулювали подорожчання олії, — зростання вартості енергоре­сурсів».

Подорожчали на ринку також яйця. Домашні — по 4−5 гривень за штуку, «державні» — 3−4,5 грн. Продавці кажуть, зараз зріс по­пит на качині яйця. Серед при­чин досить доступна ціна — 3 гривні за штуку. «Найбільше в мене качині яйця купують гос­подині, які готуються до „поль­ської“ Пасхи, — розповіла про­давчиня Надія. — Кажуть, качине яйце поживніше і збивається на випічку краще, ніж куряче».

Зате овочі «борщового набо­ру» не подорожчали. Кілограм картоплі — 13−15 гривень, морк­ва і буряк — по 10, цибуля — 9−12, часник — 65, капуста — 7−10. Гор­нятко квашеної капусти — 10 грн. У попиті — броколі, за кіло правлять 80 гривень. Цвітна ка­пуста — 60 грн, баклажани — 70. Парникові огірки — 60 грн, помі­дори — 40−45. Пучок редиски — 10−15 грн, весняна зелень (кріп, петрушка) — 10 грн за пучок. Та­кож покупці питають за щавлем. Та наразі його вартість не надто комфортна — 20−25 грн за пучок.

Є окрема категорія покуп­ців, які полюють на ринку за за­морськими фруктами. Вітамін­ний товар привозять з Греції, Іспанії, Туреччини і навіть Ма­рокко. Зокрема, з цієї африкан­ської країни до нас привозять свіжу лохину. Ціни на цю корис­ну ягоду кусаються — 500 грн за кілограм. Журналістка «ВЗ» при­дбала 250-грамову упаковку ло­хини, заплатила 125 грн. Моло­дий продавець запросив мене купити у нього ще й свіжу полу­ницю. За кілограм грецької про­сить 125 грн, а іспанської — аж 180. «Іспанську полуницю даю дітям, а грецьку їм сам», — ска­зав продавець. Такий свій під­хід пояснив тим, що «іспанська точно без хімікатів і дуже солод­ка»…

«Королівське» манго — 200 гривень за штуку, «королівська» папая — 350 грн за штуку. У по­питі також турецькі мандарини, по 50 гривень за кілограм.

У м’ясному відділі покупців не густо. Ціни на свіже м’ясо не зросли. Кілограм свинячої шин­ки — 85 грн, сало — 50−70 грн. Те­ляча шинка — 160 грн за кіло.

Схожі новини