Передплата 2024 «Добра кухня»

Не тільки сода порятує

Як швидко позбутися печії за допомогою підручних засобів?

Печією називаємо неприємне відчуття, яке виникає за грудиною і може супроводжуватися першінням у горлі та кислим присмаком у роті. Причина — закид вмісту шлунка у стравохід. Соляна кислота викликає опік його слизової, проявом чого і є печія.

Періодично печія може тур­бувати кожного, але найчасті­ше — вагітних жінок, тих, хто їсть поспіхом або переїдає. В аптеці можна придбати чимало безре­цептурних препаратів, здатних усунути печію. Але якщо непри­ємне відчуття виникло раптово, можна скористатися й тими за­собами, які є під рукою.

Йдеться про продукти, здатні нейтралізувати соляну кислоту і забезпечити тим самим змен­шення дискомфорту та швидке покращення самопочуття. Звіс­но, вони не замінять професій­ного лікування (приміром, якщо печія викликана гастроезофа­геальною рефлексною хворо­бою), але стануть у пригоді у ситуаціях, коли простіше зазир­нути до холодильника чи кухон­ної шафки, ніж бігти в аптеку.

Отже, що це за продукти?

Мигдаль

Якщо вас часто турбує печія, мигдаль рекомендується їсти піс­ля кожного прийому їжі. Посні­дали, перекусили, з’їли якийсь фрукт — з’їжте 3−4 горішки. Миг­даль не тільки смачний, а й зда­тен нейтралізувати соляну кисло­ту у шлунку, усуваючи неприємне відчуття при її закиді у стравохід.

Зауважте: якщо споживати мигдаль у великій кількості, то цей горіх може, навпаки… спро­вокувати печію! Так само він діє при головному болю. Кіль­ка горішків біль усуває, багато — спрацьовує як тригер мігрені.

Яблука

Для профілактики печії з’їжте одне яблуко протягом дня або одне після вечері, перед сном.

Розведений яблучний оцет

«Коли хтось радить пити оцет при печії, таку людину можна сприйняти за божевільну. Про­те у більшості випадків закид (рефлюкс) соляної кислоти зу­мовлений… малою її кількістю у шлунку. Ось такий парадокс. Кислота відповідає за вчасне закриття нижнього сфінктера стравоходу. Якщо її недостат­ньо, останній вирішує, що мож­на трішки «розслабитися», — за­значають експерти вебпорталу Power of Positivity.

Для боротьби з печією розве­діть 2−3 чайні ложки яблучного оцту у склянці теплої води. Пий­те безпосередньо перед їдою, перед сном або тричі на день. Але якщо зауважили, що само­почуття погіршується, припи­ніть застосовувати цей засіб!

Чай з ромашки

Пийте такий чай за пів годи­ни або годину до того, як ляже­те спати, — у такий спосіб змен­шите запалення у шлунку. Крім того, ромашковий чай діє за­спокійливо, а стрес, як відомо, є одним із факторів ризику печії.

1 ст. л. квітів залийте склянкою гарячої води і залиште «мліти» на маленькому вогні на 4−5 хвилин. Зніміть посудину з вогню і дайте ще хвилину-дві настоятися. Про­цідіть напій через ситечко. До­дайте трішки меду або лимона.

Харчова сода

Сода нейтралізує дію соля­ної кислоти, і поки та підступить до горла, вже не відчуватимете її агресивної дії.

Розмішайте 1 чайну ложку соди у склянці води і відразу ви­пийте. Але зверніть увагу, що протягом доби (24 годин) такий напій можна випити не більше 3−4 разів. Не застосовуйте цей засіб довше тижня, аби не спровокува­ти появи набряків та нудоти.

Сік алое

Сік алое допомагає не лише при опіках, а й чудово усуває пе­чію, і все це — завдяки його про­тизапальним властивостям.

Перед прийомом їжі випийте пів склянки холодного або кім­натної температури соку.

Найбільше соку можна нача­вити з м’язистих листків росли­ни, але краще придбати готовий сік у супермаркеті.

Врахуйте, що сік алое воло­діє проносним ефектом!

Імбирний чай

За допомогою імбирного чаю можна вирішити багато про­блем із шлунком. Випийте гор­нятко свіжоприготовленого ім­бирного чаю за пів години до їди. Так усунете існуючу печію і попередите можливу.

Для приготування чаю вам знадобляться дві склянки води і 3/4 кореня імбиру (очищеного і порізаного на скибки). Проваріть імбир у воді протягом 30 хвилин, накривши посудину кришкою. Охолодіть до кімнатної темпе­ратури. Скибки при цьому мож­на попередньо витягти з напою.

Зерна гірчиці

Дослідження, результати яко­го були опубліковані у Journal of Dental Research, показало, що якщо пожувати жуйку через пів години після їди, це дозволить уникнути печії. Але важливо, щоб жуйка була без цукру.

При жуванні жуйки виробля­ється велика кількість слини, яка буквально розводить соляну кис­лоту у шлунку і механічно змиває ту, що потрапляє у стравохід.

Візьміть до уваги, що деякі продукти, навпаки, посилю­ють печію:

  • Алкоголь.
  • Газовані напої.
  • Цитрусові.
  • Кава.
  • Шоколад.
  • Смажена їжа.
  • Є ще кілька способів, які до­поможуть уникнути появи не­приємного відчуття:
  • Носіть зручний одяг, який не перетискає тіло (особливо шию, грудну клітку і живіт).
  • Спіть на високій подушці. Не допускайте ситуацій, аби го­лова перебувала на тому ж рівні, що й решта тіла, — тоді, піддав­шись дії сили тяжіння, соля­на кислота не перетікатиме зі шлунка у стравохід.
  • Вечеряйте щонайпізніше за три години до сну.
  • Їжте у спокійній обстановці.
  • Ретельно пережовуйте їжу.
  • Старайтеся не розмовляти під час їди.
  • Стежте за порціями.
  • За можливості уникайте стресів.
  • Ведіть щоденник харчування. Так ви зможете відстежити, яка їжа викликає появу неприємного від­чуття, і виключити її зі свого меню.

Схожі новини