Смачний та корисний кисіль
Кисіль – смачна та корисна страва, про яку знали з давніх-давен. Враховуючи його поживні цінності, казали: «Киселем черева не зіпсуєш»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/430252/5d9b0cd9b2f5e.jpg)
Структура киселю в’язка, тому він сприятливо впливає на здоров’я шлунка. Дієтологи рекомендують домашній кисіль тим, хто хворіє на виразкову хворобу або гастрит, оскільки кисіль, потрапляючи в шлунок, обволікує запалені стінки і виразки шлунка, нормалізує роботу цього органа.
Постійним «гостем» на столі ця страва має стати і для тих, кого турбує надмірна кислотність шлункового соку і хто страждає від «симптому століття» — дисбактеріозу. Адже у складі приготовленого в домашніх умовах киселю міститься величезна кількість цінних амінокислот, вітамінів, мінералів та інших речовин. Він також містить клітковину, яка вважається кращим «другом» травної системи. Кисіль унеможливлює переїдання і додає приємного відчуття легкості і комфорту в шлунку. Крім того, вчені визначили, що кисіль здатен очищати людський організм, виводячи з нього такі шкідливі речовини, як свинець.
Цілющі якості цього продукту безпосередньо залежать від його основи. Приготувати смачний кисіль можна зі свіжих ягід, сухофруктів, сиропу, молока. Та найкориснішим вважається той, що приготовлений на вівсі. Цінні за своїми якостями мінерали, якими насичений цей злак, у всій повноті виявляються і в киселі. Тому цей десерт на вівсяній основі зміцнює імунітет, омолоджує організм і заряджає його цінною енергією, підвищує загальний тонус, допомагає боротися із запальними процесами.
Кожен різновид киселю має не тільки своєрідний смак, а й приносить організму конкретну користь.
Порцію поживності дадуть організму і плодово-ягідні киселі. Желеподібна солодка маса на основі чорниці посприяє поверненню втраченої гостроти зору та усуненню захворювань шлунково-кишкового тракту.
Кисіль з яблук або соку цих плодів рекомендують при анемії і гіповітамінозі. Він також цінний для травних процесів і як дієтичне харчування, у тому числі для дітей.
Горобиновий кисіль допоможе запобігти захворюванням жовчного міхура і печінки, йому властиві проносна, сечо- і жовчогінна властивості.
Чудовим антисептичним засобом вважається кисіль з вишень або журавлини. Зазвичай його варять рідким і п’ють при грипі, ГРЗ і запальних хворобах органів дихання. Такі властивості цього киселю обумовлені наявністю в ньому ацетилсаліцилової кислоти.
Кисіль з чорної смородини здатен боротися з інфекційними захворюваннями, допомагає при розладі шлунково-кишкового тракту.
Персиковий — містить велику кількість заліза, вітамінів, А і С, які життєво необхідні для здоров’я.
Більш корисними вважаються темні ягоди: чорна смородина, чорниця, вишня тощо. Голубі, червоні й фіолетові ягоди містять флавоніди антоціанін, завдяки чому вони зміцнюють капіляри, а також поліпшують пам’ять.
Протипоказання
Ця страва вважається висококалорійною, тому і є гастрономічним табу для охочих схуднути. Виняток — вівсяний кисіль.
Варто зазначити, що кисіль швидкого приготування, придбаний у магазині чи навіть в аптеці, менш корисний, ніж приготовлений у домашніх умовах. Адже «магазинні» киселі містять консерванти, барвники, підсилювачі смаку, які можуть спричинити алергію.
Галина Вербицька для газети «Добре здоров'я»