Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Смачний та корисний кисіль

Кисіль – смачна та корисна страва, про яку знали з давніх-давен. Враховуючи його поживні цінності, казали: «Киселем черева не зіпсуєш»

Структура киселю в’язка, тому він сприятливо впливає на здоров’я шлунка. Дієтологи рекомендують домашній кисіль тим, хто хворіє на вираз­кову хворобу або гастрит, оскільки кисіль, потрапляючи в шлунок, обволікує запалені стінки і виразки шлунка, нормалізує роботу цього органа.

Постійним «гостем» на столі ця страва має стати і для тих, кого турбує надмірна кислотність шлункового соку і хто страждає від «симптому століття» — дисбактеріозу. Адже у складі приготовленого в домашніх умовах киселю міститься величезна кіль­кість цінних амінокислот, вітамінів, мінера­лів та інших речовин. Він також містить кліт­ковину, яка вважається кращим «другом» травної системи. Кисіль унеможливлює переїдання і додає приємного відчуття легкості і комфорту в шлунку. Крім того, вчені визначили, що кисіль здатен очища­ти людський організм, виводячи з нього такі шкідливі речовини, як свинець.

Цілющі якості цього продукту безпо­середньо залежать від його основи. При­готувати смачний кисіль можна зі свіжих ягід, сухофруктів, сиропу, молока. Та най­кориснішим вважається той, що приго­товлений на вівсі. Цінні за своїми якостя­ми мінерали, якими насичений цей злак, у всій повноті виявляються і в киселі. Тому цей десерт на вівсяній основі зміцнює імунітет, омолоджує організм і заряджає його цінною енергією, підвищує загаль­ний тонус, допомагає боротися із запаль­ними процесами.

Кожен різновид киселю має не тільки своєрідний смак, а й приносить організму конкретну користь.

Порцію поживності дадуть організму і плодово-ягідні киселі. Желеподібна со­лодка маса на основі чорниці посприяє поверненню втраченої гостроти зору та усуненню захворювань шлунково-кишко­вого тракту.

Кисіль з яблук або соку цих плодів ре­комендують при анемії і гіповітамінозі. Він також цінний для травних процесів і як ді­єтичне харчування, у тому числі для дітей.

Горобиновий кисіль допоможе запо­бігти захворюванням жовчного міхура і печінки, йому властиві проносна, сечо- і жовчогінна властивості.

Чудовим антисептичним засобом вва­жається кисіль з вишень або журавли­ни. Зазвичай його варять рідким і п’ють при грипі, ГРЗ і запальних хворобах орга­нів дихання. Такі властивості цього киселю обумовлені наявністю в ньому ацетилсалі­цилової кислоти.

Кисіль з чорної смородини здатен боротися з інфекційними захворюван­нями, допомагає при розладі шлунково-кишкового тракту.

Персиковий — містить велику кількість заліза, вітамінів, А і С, які життєво необхідні для здоров’я.

Більш корисними вважаються темні ягоди: чорна смородина, чорниця, вишня тощо. Голубі, червоні й фіолетові ягоди міс­тять флавоніди антоціанін, завдяки чому вони зміцнюють капіляри, а також поліпшу­ють пам’ять.

Протипоказання

Ця страва вважається висококалорій­ною, тому і є гастрономічним табу для охочих схуднути. Виняток — вівсяний ки­сіль.

Варто зазначити, що кисіль швидкого приготування, придбаний у магазині чи на­віть в аптеці, менш корисний, ніж приготов­лений у домашніх умовах. Адже «магазин­ні» киселі містять консерванти, барвники, підсилювачі смаку, які можуть спричинити алергію.

Галина Вербицька для газети «Добре здоров'я»

Схожі новини