Передплата 2024 «Добра кухня»

Заразна – як Covid-19, смертельна – як гарячка Ебола

У світі зафіксували перший випадок загадкової «Хвороби Х». Що про неї відомо?

У госпіталі невеликого містечка у Демократичній республіці Конго перебуває жінка з двома дітьми. У пацієнтки — симптоми геморагічної лихоманки, у тому числі висока температура тіла та діарея. Вона мовчки сидить і чекає на результати тесту на вірус Ебола. Зі своїми родичами може спілкуватися лише через невелике пластикове віконечко. Її персональні дані строго засекречені — тільки так можна захистити жінку і її дітей від вигнання з громади, члени якої бояться чергового спалаху інфекції Еболи. У дітей також взяли біологічний матеріал на тестування, однак у них наразі не проявилося жодних симптомів. «Сьогодні доступними є і вакцина, і лікування від вірусу Ебола, але що якщо жінку вразила не ця інфекція? Якщо вона є нульовим пацієнтом „хвороби Х“ — нової недуги, яка може поширитися світом з такою самою швидкість як COVID-19, і так само, як Ебола — вбити 50−90% тих, хто захворів?» — припускає журналіст CNN, стаття якого під назвою «Полювання на Хворобу Х» наробила чималого переполоху у світі.

За інформацією ВООЗ, «Хвороба Х» наразі є лише гіпотетичною, проте експерти у галузі охорони здоров'я непокояться, що коли вона з'явиться, то матиме дуже важкі наслідки для світу. «Х» означає «неочікуваний, непередбачуваний, раптовий», і це є ключовим. «Ебола була невідома. COVID-19 був невідомий. Нові захворювання й надалі виникатимуть. Цього не уникнути», — каже доктор Дадін Бонколе.

Професор Жан-Жак Муембе Тамфума погоджується з колегою: людству доведеться зіштовхнутися з незліченною кількістю нових потенційно смертельних вірусів і походитимуть вони з африканських тропічних лісів.

Професор — один із першовідкривачів вірусу Ебола у далекому 1976 році. Будучи на той час молодим дослідником, узяв зразки крові жертв загадкової хвороби, яка провокувала кровотечі і вбила майже 88% пацієнтів та 80% медперсоналу місіонерського госпіталю в Ямбуку, селі у Демократичній Республіці Конго, розташованому за 1100 км від столиці, і відправив пробірки у Бельгію та США. Під більш потужним мікроскопом вчені змогли детально роздивитися новий вірус. З вигляду він нагадував хробака. Назвали його «Ебола» — так само називається річка, яка протікає неподалік від місця, де був зафіксований спалах захворювання. Так світ дізнався про новий вірус і хворобу, яку він викликає — геморагічну гарячку Ебола. Знадобилося багато років, щоб винайти ефективні ліки та вакцину, які могли б від неї захистити.

Біологічні зразки пацієнтки з «хворобою Х» також надіслали на повторну перевірку у Національний інститут біомедичних досліджень у Кіншасі, столиці Конго, де їх протестували на інші хвороби зі схожими симптомами. Всі тести виявилися негативними, тож на що хворіє жінка досі невідомо, як і те, чи становитиме вона небезпеку для оточуючих після того, як одужає і якщо так, то як довго. Бо після перенесеної гарячки Ебола потрібно ще три місяці перебувати на самоізоляції.

У розмові із CNN професор Муембе попередив про появу у майбутньому багатьох зоонозних захворювань, тобто таких, які «перестрибуватимуть» з тварин на людину. Жовта лихоманка, різні форми грипу, сказ, бруцельоз, хвороба Лайма — це ті недуги, які перейшли до людей від тварин (переважно гризунів і комах).

Зоонозні захворювання й раніше спричиняли епідемії та пандемії. Зокрема ВІЛ виник в одного із видів шимпанзе та, мутувавши, перейшов до людини, викликавши епідемію ВІЛ/СНІду у світі. SARS, MERS і COVID-19, викликані коронавірусами, також перейшли до людей від «невідомих резервуарів» — цей термін вірусологи використовують для позначення природного «господаря» вірусу у світі тварин. Covid-19, як припускають науковці, походить з Китаю і можливо від кажанів. Професор Муембе переконаний, що у майбутньому виникатимуть пандемії, які будуть більш апокаліптичними, ніж пандемія COVID-19.

Нові віруси — на підході?

З часу першої інфекції, яка перейшла до людей від тварин — жовтої лихоманки, спалах якої був зафіксований у 1901 році, — науковці виявили щонайменше 200 інших вірусів, які можуть викликати захворювання у людини. За словами дослідника, професора епідеміології Університету Единбурга Марка Вулхауза, нові види вірусів виявляють у кількості від трьох до чотирьох на рік і більшість з них походять від тварин. Фахівці припускають, що це -результат знищення екології та торгівлі дикими тваринами. Оскільки природній ареал тварин зникає, представники фауни, такі які щурі, кажани і комахи, виживають там, де їхні більші родичі зникають. Вони можуть жити поряд з людьми і заражати їх новими інфекційними хворобами.

Минулі спалахи гарячки Ебола науковці пов'язують із масштабним втручанням людей у тропічні ліси. У перші 14 років ХХІ століття у басейні річки Конго вирубали ліси площею… з Бангладеш! ООН попереджає, що при таких темпах вирубки і зростанні чисельності населення на цій території, тропічні ліси Демократичної Республіки Конго можуть повністю зникнути вже до кінця цього століття. Якщо це станеться, тварини і, відповідно, віруси, які вони переносять, почнуть взаємодіяти з людьми у новий руйнівний спосіб.

За останні роки було виявлено десятки нових коронавірусів і ніхто не знає, наскільки небезпечними вони можуть бути для людей. Так само залишається загадкою, як вірус Ебола зміг інфікувати людей. Науковці припускають, що зоонозні захворювання, такі як гарячка Ебола чи COVID-19 роблять «стрибок» при забої диких тварин. М'ясо диких тварин традиційно є джерелом білка для людей, які живуть у тропічних лісах. Однак сьогодні його продають далеко від місця походження та експортують по цілому світу. За оцінками ООН, щороку з басейну річки Конго вивозиться близько 5 мільйонів тон м'яса диких тварин.

Живі тварини, які продаються на базарах, становлять ще більшу загрозу — «хвороба Х» може зачаїтися у тілі будь-якої з них. Вірус грипу H5N1, відомий як пташиний грип, і SARS також з'явилися на таких ринках. Точне походження короновірусу, який викликає COVID-19, наразі не встановлено, проте є підозра, що й він походить з ринку, на якому продають живих тварин та їх м’ясо. Комерціалізація торгівлі м'ясом диких тварин дає «зелене світло» новим інфекціям.

Як тільки новий вірус почне циркулювати між людьми, наслідки нетривалого контакту з ним у лісі чи на ринку можуть виявитися катастрофічними для людства. COVID-19 це продемонстрував. Вірус Ебола це довів. Учені переконані: через знищення ареалів проживання диких тварин таких інфекцій буде з'являтися дедалі більше. І не варто задавати собі питання «якщо?». Варто запитати «коли?» Сумніву немає: щоб захистити людство, потрібно захистити ліси, оскільки природа у своєму арсеналі приберегла ще багато вбивчої зброї.

А тим часом…

У Центрі громадського здоров'я України закликають зберігати спокій. «Хвороба Х» — це гіпотетична назва можливого спалаху, який, як непокояться вчені та експерти в галузі охорони здоров’я, може призвести до серйозних захворювань у всьому світі. ВООЗ включила «Хворобу X» до глобального переліку захворювань і патогенів, які мають пріоритет для досліджень і розробок у контексті надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров’я", — йдеться у повідомленні ЦГЗ.

Схожі новини