Помело – фрукт, а не літальний апарат Баби Яги
Зміцнює імунітет, нормалізує тиск і травлення
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/427960/pomelo.jpg)
Батьківщиною помела вважають Китай, цей фрукт є одним із символів процвітання і добробуту в цій країні. Багато хто вважає, що помело — це вид грейпфрута. Але фахівці стверджують, що все навпаки: грейпфрут — це сорт помела.
Помело має яскраво виражений солодкий і свіжий смак, не гірчить, як грейпфрут, його сік добре втамовує спрагу. Крім того, цей фрукт — джерело аскорбінової кислоти, вітаміну А, цілого комплексу мікроелементів, ефірних олій і антиоксидантів.
Помело рекомендують лікарі як хороший профілактичний засіб у боротьбі з грипом, для зміцнення імунітету. Також цей цитрус сприяє нормалізації тиску і сприятливо впливає на систему травлення. А ще він здатний підвищувати настрій і послаблювати напади астми.
Дієтологи стверджують, що завдяки ферментам помело добре розщеплює білки і жири, тому його корисно застосовувати в меню різних дієт для схуднення. Калорійність у нього невелика, практично немає жирів.
Купуючи помело, дотримуйтеся простих правил — шкірка плоду має бути гладкою, блискучою, пружною на дотик. Чим помело ароматніше, тим багатшим буде його смак. Шкірка дуже товста, зазвичай буває жовтуватою, але може бути червоною і зеленою. Зеленувата шкірка вказує на спеціальний сорт помела, а не незрілість.
Переконайтеся, що на поверхні шкірки немає вм’ятин і цяточок бордового кольору, це ознака неякісного продукту.
Особливу увагу слід звернути на верхівку плоду: при легкому натисканні подушечкою великого пальця має відчуватися незначна м’якість — такий плід буде смачнішим, ніж повністю твердий. Якщо ж шкірку на верхівці легко протиснути — це ознаки внутрішньої гнилі. Помело сам по собі дуже смачний фрукт. Його можна використовувати у фруктових салатах і додавати в різні соуси до м’яса, птиці та риби. Дуже часто помело подають також з різними гарячими, а іноді й гострими стравами, щоб відчути градацію смаків.
У багатьох країнах його використовують для виготовлення мармеладу і для начинки різних кондитерських виробів.
На Філіппінах помело їдять з сіллю як десерт або закуску. В Індії і Бірмі — як овоч і додають у різні страви. З неймовірно товстої шкірки цього фрукта умільці виготовляють красиві декоративні прикраси.
Салат з авокадо і помела
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/01/pomelo_salat.jpg)
2 авокадо, 1 помело, зелена цибуля.
Для заправки: 3 ст. ложки майонезу, 3 ст. ложки оливкової олії, 1 ч. ложка гірчиці, 3 ст. ложки лимонного соку, 1 ст. ложка коричневого цукру, сіль, перець.
Змішати всі інґредієнти для заправки. Авокадо очистити, нарізати кубиками. Помело очистити, розділити на дольки, зняти плівку, нарізати кубиками. Посікти зелену цибулю.
Змішати авокадо, помело і цибулю. Полити заправкою і ще раз перемішати.
Курячі грудки «під шубою» із помелом
Курячі грудки вимити і нарізати вздовж як на відбивні, відбивати не потрібно.
Помело очистити від всіх білих перегородок і нарізати невеликими шматочками.
До грецького йогурту додати часник, сіль, перець і перемішати. Сир натерти на дрібній тертці.
Деко змастити олією і викласти на нього підготовлені курячі грудки, посолити і поперчити до смаку. Потім змастити соусом на основі грецького йогурту, на соус викласти шматочки шинки, потім помело і натерти сир, посипати чорним меленим перцем. Духовку розігріти до 200 °C і запікати 40−50 хв, залежно від духовки.
Цитрусовий соус до млинців
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/01/pomelo_sous.jpg)
1 мандарин (60 г очищеного), 1 грейпфрут (140 г очищеного), 140 г помела (очищеного), 30 г цукру, 1 ст. ложка сушеної журавлини, 1 бадьян, 1 ч. ложка кориці, перець рожевий — до смаку, 2 ст. ложки води.
Для приготування соусу можна взяти й інші цитрусові.
Почистити їх, зняти білу плівку. Викласти в кухлик, додати воду, цукор, журавлину і спеції. Варити на малому вогні 5 хв.
Соус можна подати до будь- якої випічки.