Передплата 2024 «Добра кухня»

Помело – фрукт, а не літальний апарат Баби Яги

Зміцнює імунітет, нормалізує тиск і травлення

Батьківщиною помела вважають Китай, цей фрукт є одним із символів процвітання і добробуту в цій країні. Багато хто вважає, що помело — це вид грейпфрута. Але фахівці стверджують, що все навпаки: грейпфрут — це сорт помела.

Помело має яскраво виражений солодкий і сві­жий смак, не гірчить, як грейпфрут, його сік до­бре втамовує спрагу. Крім того, цей фрукт — джерело аскорбінової кислоти, вітаміну А, ці­лого комплексу мікрое­лементів, ефірних олій і антиоксидантів.

Помело рекоменду­ють лікарі як хороший профілактичний засіб у боротьбі з грипом, для зміцнення імунітету. Також цей цитрус спри­яє нормалізації тиску і сприятливо впливає на систему травлення. А ще він здатний підви­щувати настрій і посла­блювати напади астми.

Дієтологи стверджу­ють, що завдяки фер­ментам помело до­бре розщеплює білки і жири, тому його ко­рисно застосовува­ти в меню різних дієт для схуднення. Кало­рійність у нього неве­лика, практично немає жирів.

Купуючи помело, дотримуйтеся про­стих правил — шкірка плоду має бути глад­кою, блискучою, пруж­ною на дотик. Чим по­мело ароматніше, тим багатшим буде його смак. Шкірка дуже тов­ста, зазвичай буває жовтуватою, але може бути червоною і зеле­ною. Зеленувата шкір­ка вказує на спеціаль­ний сорт помела, а не незрілість.

Переконайтеся, що на поверхні шкірки не­має вм’ятин і цяточок бордового кольору, це ознака неякісного про­дукту.

Особливу увагу слід звернути на верхів­ку плоду: при легкому натисканні подушеч­кою великого паль­ця має відчуватися не­значна м’якість — такий плід буде смачнішим, ніж повністю твердий. Якщо ж шкірку на вер­хівці легко протисну­ти — це ознаки внутріш­ньої гнилі. Помело сам по собі дуже смачний фрукт. Його можна ви­користовувати у фрук­тових салатах і дода­вати в різні соуси до м’яса, птиці та риби. Дуже часто помело по­дають також з різними гарячими, а іноді й го­стрими стравами, щоб відчути градацію сма­ків.

У багатьох країнах його використовують для виготовлення мар­меладу і для начинки різних кондитерських виробів.

На Філіппінах поме­ло їдять з сіллю як де­серт або закуску. В Ін­дії і Бірмі — як овоч і додають у різні страви. З неймовірно товстої шкірки цього фрукта умільці виготовляють красиві декоративні прикраси.

Салат з авокадо і помела

2 авокадо, 1 помело, зеле­на цибуля.

Для заправки: 3 ст. ложки майонезу, 3 ст. ложки олив­кової олії, 1 ч. ложка гірчиці, 3 ст. ложки лимонного соку, 1 ст. ложка коричневого цукру, сіль, перець.

Змішати всі інґредієнти для заправки. Авокадо очистити, нарізати кубиками. Помело очистити, розділити на доль­ки, зняти плівку, нарізати ку­биками. Посікти зелену цибу­лю.

Змішати авокадо, помело і цибулю. Полити заправкою і ще раз перемішати.

Курячі грудки «під шубою» із помелом

500 г курячої грудки, 3 дольки помела, 150 г грець­кого йогурту, 6 скибочок коп­ченої шинки, 2 зубчики час­нику, сіль, чорний мелений перець.

Курячі грудки вимити і нарі­зати вздовж як на відбивні, від­бивати не потрібно.

Помело очистити від всіх бі­лих перегородок і нарізати не­великими шматочками.

До грецького йогурту дода­ти часник, сіль, перець і пере­мішати. Сир натерти на дрібній тертці.

Деко змастити олією і ви­класти на нього підготовле­ні курячі грудки, посолити і поперчити до смаку. Потім змастити соусом на основі грецького йогурту, на соус ви­класти шматочки шинки, потім помело і натерти сир, посипа­ти чорним меленим перцем. Духовку розігріти до 200 °C і за­пікати 40−50 хв, залежно від духовки.

Цитрусовий соус до млинців

1 мандарин (60 г очищено­го), 1 грейпфрут (140 г очи­щеного), 140 г помела (очи­щеного), 30 г цукру, 1 ст. ложка сушеної журавлини, 1 бадьян, 1 ч. ложка кориці, пе­рець рожевий — до смаку, 2 ст. ложки води.

Для приготування соусу мож­на взяти й інші цитрусові.

Почистити їх, зняти білу плів­ку. Викласти в кухлик, додати воду, цукор, журавлину і спеції. Варити на малому вогні 5 хв.

Соус можна подати до будь- якої випічки.

Схожі новини