Передплата 2024 «Добрий господар»

«Дві Катерини» рятують своїх кіз від нашестя вовків

Козяча ферма у Карпатах приймає гастрономічні тури. Місцеві сири конкурують навіть із французькими

У гірському селі Тухлі (колишній Сколівський район) уже чимало років працює козяча ферма «Дві Катерини». Сири, приготовлені за рецептами «Двох Катерин», неодноразово хвалили дегустатори провідних ресторанів Львова та інших міст України. Дегустаційні екскурсії на цю ферму відвідували і переселенці зі сходу України, і туристи-іноземці. Тут завжди привітна атмосфера, надзвичайно смачно, а господині Катерини (уродженка Алчевська Луганської області Катерина Тарасенко та Катерина Ільків родом зі Сколівщини) демонструють гостям колорит сільського життя.

Журналістка «ВЗ» не вперше відвідала цю карпатську козячу ферму. Зауважила, що, окрім 45 кіз, на фермі замешкали 16 овець, качки, кури, індики і навіть кінь… Господарство охороняють дві собаки. Кожна кізочка має свою назву, тварин тут люблять, як дітей.

Напередодні Різдвяних свят Катерина Тарасенко та Катерина Ільків зустріли групу туристів не з порожніми руками. У теплому пледі тулять до грудей поповнення — коричневу овечку, яка народилася вночі. Питають нашої поради — як назвати красуню? Після фотографування овечки наша група вирішила «привітатися» з дорослими козами. А вони тут доволі бешкетні. Можуть і ґудзик пробувати на зуб, і фотоапаратом зацікавитися…

Катерина Тарасенко жаліється на вовків. Оскільки у січні в них шлюбний період, то тварини доволі агресивні — можуть нашкодити господарству. Каже, вночі змушені закривати на колодки двері стайні, де мешкає поголів’я кіз.

На фермі – поповнення. Фото автора
На фермі – поповнення. Фото автора

Одного року вовк вже поживився козою. У деяких дворах Тухлі вовки вривалися навіть у собачі вольєри… «Не хвилюйтеся! У нас не було випадків, коли вовки нападали на туристів, — заспокоїла пані Катерина. — Карпатами можна безпечно подорожувати, досліджувати вершини, кататися на лижах. З кожним роком туризм розвивається. Ми теж у себе приймаємо чимало гостей з різних куточків України. Гастротуризм — одна з візитних карток Сколівщини».

Катерина Тарасенко розповіла історію заснування ферми «Дві Катерини». Колись жінка мала на сході України свій бізнес, займалася вирощуванням грибів шиїтаке (азійський екзотичний продукт), а також городини. Доїти козу навчилася на пенсії і навіть уві сні не подумала б, що колись матиме власну козячу ферму.

У пані Катерини почалися проблеми з бізнесом, їй погрожували рейдери. У хід пішли погрози, насилля… З важкими травмами Катерина Тарасенко приїхала у Карпати, аби втекти від бандитів і залікувати душевні рани. Втекла зі сходу 2014 року, якраз тоді, коли туди увійшли російські агресори. Жінка орендувала скромну сільську хатинку в селі Уричі, що на Сколівщині. Пригадує, спершу місцеві не любили її, мовляв, переселенка, східнячка. Навіть відьмою називали… За кілька місяців вивчила українську мову. Подружилася з місцевою Катериною Ільків — мамою трьох дітей. Обидві жінки в той час були самотніми, їм бракувало грошей на життя. Заснували ферму, щоб прогодувати сім’ї. Запитую, як дві Катерини спрацювалися, чи не сваряться через робочі питання. «Ми обидві сильні жінки, — відповіла Катерина Ільків. — Спрацювалися добре! Вдячні долі, що життя нас поєднало».

Торік Катерина Тарасенко вдруге вийшла заміж — за професора одного з львівських вишів. Жінка виглядає щасливою, коханий підтримує її в бізнесі й дуже любить козяче молоко. Торік ферма «Дві Катерини» виграла 6 міжнародних грантів (по 2−4 тисячі євро) на розвиток сільського господарства. Обидві Катерини в один голос кажуть: цих грошей бракує, бо витрати на фермі чималі. Лише оренда частини старого колгоспу, де зараз мешкають тварини, — 7 тисяч гривень в місяць. Корми для тварин теж не дешеві. Брикет кормової солі для кіз — 20 гривень. А таких соляних брикетів на все господарство потрібно кількасот.

Бізнес-партнерки заробляють на продажу сирів (600−1000 грн за кілограм) та гастротурах. Місцеві сири дають фори навіть французьким. «Фішки» цієї ферми — копчений козячий сир, бринза.

Коли наша група скуштувала ці смаколики, просили добавки… Гостей пригощають не лише сирами, а й козячим молоком, карпатським чаєм та фірмовими наливками.

Крім традиційних дегустацій, на козячій фермі можна замовити комплексний обід. Подивилася в меню. Ціни тут, як у люксових ресторанах Карпат… Бограч — 75 грн за порцію, стільки ж коштує і картопля з м’ясом. Сільська яєшня з цибулею і салом — 10 грн за порцію.

Уточнила у господинь, чому так дорого. Катерини відповіли, що обіди готують з екопродуктів, а хороша якість не може бути за «три копійки».

Під час дегустацій Катерина Тарасенко рекламує козяче молоко, яке значно корисніше від коров’ячого. Людський організм засвоює з козячого молока аж 70% кальцію, а з іншого — значно менше.

Схожі новини