Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Святковий дідух: покрокове виготовлення

Традиційним українським символом на Новий рік була не зелена ялинка, а дідух!

Виготовляли його з кулів або з першого зажинкового снопа. Кільканадцять пучків, окремо обплетених соломинками, ув’язували в пишний вінок. Знизу робили розгалуження, щоб дідух стояв. Верхівка новорічного вінка нагадувала конусоподібний сніп з колоссям. Гілки дідуха — а за них правили зібрані докупи пучки, що зверху відповідно розгалужувались, — обрамлювали кольоровими стрічками, паперовими чи засушеними квітами, кожен на свій смак. У світлиці його ставили напередодні багатої куті. Свою обрядову роль він виконував упродовж усіх Різдвяних свят. Він символізував спільного предка.

Від давнього новорічного ритуалу до нашого часу зберігся звичай усвятковувати вікна. Прикраси робили з соломи. Виготов­ляли різноманітні ромбики, кубики і вставляли їх у вікна. Такі прикраси створювали особливий ново­річний настрій. Біля вікон чіпляли хрестики, як обе­ріг від нечистої сили.

1. Солому і колоски (можна брати будь-які злаки — овес, со­лому, жито, пшеницю) потрібно замочити в гарячій воді мінімум на 15 хвилин, щоб вони стали м’якими і пластичними. Чим біль­ше колосків, тим краще, але мож­на зробити і маленького дідуха.

2. Розібрати колоски за роз­міром. В одному має бути 7 штук (за днями тижня). Кожну сімку перев’язати в пучок ниткою. По­тім почати прив’язувати їх один до одного «сходинками», щоб ви­йшло пишна «голова».

Чим більше колосків — тим красивіше. Але на­віть і з маленького снопа з 35 ко­лосків може вийти справжній ді­дух. Зав’язувати солому потрібно максимально туго, щоб вузол не розв’язався, коли вона висохне.

3. Обв’язати сніп ниткою, від­разу під колосками. Якщо сніп вийшов тоненьким, відрізати нижню частину і решту соломи прив’язати до основи дідуха, щоб він був товстіший.

4. Приблизно посередині ту­луба дідуха перев’язати ще раз. Розділити солому на «три ноги» і кожну перев’язати в двох місцях: біля основи і внизу. Щоб він був стійкіший, вниз можна засунути кілька щільних соломинок. «Ноги» обрізати за діагоналлю, пара­лельно до столу.

5. Дідух можна прикрасити — «сховати» нитки під соломою-мо­тузкою, (вона м’яка і тримається як шнурок). Прикрасити малень­кими маковими головками і су­хоцвітом.

Схожі новини