Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лесин будиночок у Колодяжному розсипається...

Серед причин аварійності будинків – відсутність там опалення

У лютому мине 150 років від дня народження славетної української письменниці Лесі Українки. Дитячі роки вона провела на Волині. У селі Колодяжне Ковельського району зберігається садиба Косачів — батьків Лесі. Тут виросла і вона, роблячи перші кроки на творчій ниві. Але нині будиночки, відомі лесезнавцям всього світу, у плачевному стані. Їх руйнують час і безгосподарність.

У Колодяжне сім’я Косачів переїхала з Луцька 1882 року. Коли діти підросли, батько Петро розпорядився звести на обійсті «Лесин будиночок». Це було так зване літературне шале-флігель (у швейцарському стилі з прибудованим павільйоном). Менші Косачі там мали повну свободу для науки та творчості. Цей будиночок ще знають як «білий», адже він був білого кольору.

Пізніше поряд звели і «сірий» дім — батьківський. Так і стояли вони на обійсті навіть після від’їзду Косачів та продажу маєтку — до Другої світової війни. Леся Українка тут була востаннє у лютому 1907-го. У її листах про Колодяжне збереглися найтепліші згадки: «Колодяжне — це, власне, вдома, а решта, то це все так собі — між іншим».

Нацисти «білий» будиночок знищили, а «сірий» новий власник маєтку перевіз. Та родинне гніздо Косачів радянська влада вирішила відновити — і на обійсті виросли відновлені будинки. Також було висаджено сад та зведено велике приміщення для літературно-меморіального музею.

Десятиліттями Колодяжне приймало делегації науковців і туристів із різних куточків України та світу. Без перебільшення можна сказати, що цю садибу Косачів відвідали мільйони людей. Кожен хотів доторкнутися до атмосфери, у якій творила свої шедеври Леся Українка. Адже музейники максимально точно відновили атмосферу того часу й зберегли дуже багато речей, що належали цій відомій родині.

Останнім часом потік туристів у цю історичну перлинку суттєво зменшився, зокрема, через коронавірус… А в музейних працівників крається серце. Бо Лесин будиночок почав осипатися… Занепадає і «батьківський» дім. Обидва потребують серйозної реконструкції. Інакше сучасники їх знову можуть втратити!

Фото автора
Фото автора

— Уже проведені дослідження, складена проєктно-кошторисна документація, — розповіла директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко. — У шматках тинькування, яке відпадає, видно, що деревина вже трухлява. Треба вживати негайних заходів, щоб цей скарб зберегти.

Серед причин аварійності будинків — відсутність там опалення. Адже газова система перебуває в аварійному стані. Аби врятувати експонати, працівники музею прогрівають приміщення за допомогою електричних конвекторів. Але це — не вихід.

У Колодяжному Леся Українка написала понад вісім десятків творів. До Косачів сюди приїжджали в гості Іван Франко та Ольга Кобилянська. Музей-садиба дихає великою історією. Її треба зберегти!

Схожі новини