Передплата 2024 «Добра кухня»

Вживати багато рідини потрібно не лише влітку…

Як уберегтися від респіраторних інфекцій? Це простіше, ніж здається

Кидає у піт від перспектив введення локдауну по всій країні? «Жорстка ізоляція — крайній захід, якого можна уникнути, якщо 95% людей носитимуть медичні маски», — заявив днями голова європейського підрозділу Всесвітньої організації охорони здоров’я Ганс Клюге. При цьому маска повинна прикривати не лише рот, а й ніс, і носити її слід у всіх публічних місцях (навіть якщо «на хвильку» вибігли з дому, щоб викинути сміття).

Прості речі рятують життя. Уникнути інфікування COVID-19 (навіть за умов, коли за добу у країні виявляють понад 15 тисяч випадків) — дуже легко. Профілактика, на відміну від лікування, безкоштов­на. Крім того, дотримуючись простих рекомендацій, можна вберегтися не тільки від ковіду, а й будь-яких інших ГРВІ, грипу і навіть туберкульозу!

  • «Якомога частіше мийте руки», — не втомлюються повторювати меди­ки. Справді, така проста на перший погляд процедура дозволяє суттєво знизити ризик зараження збудниками респіраторних інфекцій, адже вони не «зависають» надовго у повітрі, а осі­дають на поверхні, яких ми потім тор­каємося і заносимо з брудними рука­ми на слизову носа, очей, рота. Однак руки важливо мити ретельно (кожен палець, долоні з обох боків, зап’ястя), і не менш як 20 секунд. Згідно з дослі­дженнями CDC (Центрів з контролю та профілактики захворювань у США), регулярне миття рук перед і після пев­ної діяльності (наприклад, перед при­готуванням їжі і після повернення з вулиці) є одним з найефективніших способів запобігти поширенню інфек­ційних захворювань.
  • Не забувайте про регулярне воло­ге прибирання і провітрювання примі­щень. Старайтеся не ходити вдома у взутті, в якому ходите по вулиці.
  • Вживайте біологічно активні до­бавки, які допоможуть зміцнити іму­нітет: полівітамінні препарати, анти­оксиданти, препарати цинку, ягоди бузини тощо.
  • Не знаєте, що приготувати на обід? Приготуйте курячий бульйон. Ця проста, ситна і недорога страва — один з найбільш ефективних засобів боротьби із ГРВІ. Бульйон допоможе поповнити запаси рідини в організмі (відповідно, «вимити» з нього токси­ни, які продукують хвороботворні мі­кроорганізми, якщо інфікування уник­нути вам таки не вдалося) і полегшить виведення мокротиння з легень. До­давайте до бульйону та інших страв і напоїв приправи, які володіють про­тизапальними властивостями, зокре­ма часник, імбир та куркуму. Ці спеції, крім того, що борються зі збудниками захворювань, ще й покращують трав­ні процеси.
  • Спробуйте замість традиційного компоту приготувати фруктове сму­зі. Цей густий, приготовлений з нату­ральних інгредієнтів напій — справжня вітамінна та антиоксидантна «бомба». Крім того, він не подразнює запале­ного горла і не створює зайвого на­вантаження на травну систему.
  • Інгаляції, а також натирання ефір­ними оліями і натуральними мазя­ми (одним із найстаріших лікарських препаратів) на основі, наприклад, ев­каліпта чи перцевої м’яти, «розблоку­ють» закладений ніс. Ефірні олії ре­комендується нюхати тим, хто через Covid-19 потерпає від аносмії (втра­ти нюху).
  • Користуйтеся антисептика­ми. Обробляйте ними все — ганте­лі у спортзалі, кермо автомобіля, мо­більний телефон, дверні клямки і, звичайно, руки. Це — не мізофобія (нав'язливий страх забруднення чи зараження). Це — протиепідемічний захід, покликаний зупинити поширен­ня інфекції.
  • Підтримуйте оптимальний водний баланс організму. Ми схильні недоо­цінювати важливість достатньої кіль­кості рідини у раціоні, особливо, коли нездужаємо, та й загалом у сезон за­студ. Регулярне вживання рідини про­тягом дня, наприклад, чаю з імбиром та лимоном, сприятиме кращому са­мопочуттю і пришвидшить одужання, якщо ви таки захворіли.
  • Здоровий сон і достатній від­починок. Загальновідомо, наскіль­ки важливим і корисним для здоров’я є повноцінний сон. Коли спимо, наш організм відновлюється, що надзви­чайно важливо під час застуди, грипу і Covid-19.
Інфографіка Академії сімейної медицини України
Інфографіка Академії сімейної медицини України
Інфографіка Академії сімейної медицини України
Інфографіка Академії сімейної медицини України

Схожі новини