Передплата 2024 «Добра кухня»

Замучив кашель?

Як відрізнити кашель за коронавірусу від простудного?

Восени кашель не рідкість. Добре, якщо після застуди він зникає. Але часто він повертається або взагалі не минає. Чому так відбувається і що з цим робити? І як відрізнити кашель за коронавірусу від простудного?

Кашель задуманий приро­дою як спосіб очистити ди­хальні шляхи. Коли ми каш­ляємо, бронхи звільняються від диму, пилу або мокротиння. Але, з іншого боку, кашель може бути проявом багатьох захворювань. І не лише простудних.

Бронхіт або пневмонія. За­звичай кашель, пов’язаний із застудою, триває менш ніж 3 тижні. Він може бути сухим (без виділення мокротиння) або воло­гим. Залежно від цього підбирають лікування. Але якщо імунітет осла­блений, до вірусної інфекції легко може приєднатися бактеріальна. І тоді розвиваються ускладнення — бронхіт чи пневмонія. Зверніть увагу, якщо після нетривалого одужання у вас знову погіршило­ся самопочуття, з’явилася темпе­ратура (не обов’язково висока), інші тривожні симптоми — сильна слабкість, задишка, пітливість, по­рушення сну і зниження апетиту.

Що робити? Обов’язково звер­ніться до терапевта або пульмо­нолога. У жодному разі не при­ймайте антибіотики за власним бажанням або за порадою фар­мацевта в аптеці! Якщо кашель не минає, за підозри на бронхіт чи пневмонію потрібно зробити рентгенологічне дослідження ле­генів. Потім лікар призначить лі­кування.

Кашель курця. Це не що інше, як хронічний бронхіт. Він виникає через тривале подразнення сли­зової бронхів тютюновим димом. Такий кашель зазвичай продук­тивний (вологий). Найчастіше він починається вранці (людина довго не може відкашлятися). Але через якийсь час все часті­ше з’являється й упродовж дня. У сиру холодну погоду напади каш­лю посилюються.

Що робити? Насамперед, зви­чайно, кинути курити! По-друге, потрібно переконатися, що ка­шель не пов’язаний із серйозни­ми захворюваннями — наприклад, туберкульозом чи онкологією. Для цього лікар призначає рент­генологічне обстеження грудної клітки, аналізи крові і, за потреби, — мокротиння. Іноді можуть зна­добитися спеціальні процедури, наприклад, бронхоскопія або спі­рометрія — оцінка функції зовніш­нього дихання.

Алергічний кашель. Виникає через набряк або спазм просвіту бронхів у разі контакту з якоюсь подразнювальною речовиною — алергеном. Нею може бути все що завгодно — шерсть тварин, до­машній пил, ліки, побутова хімія і навіть косметика (сухі тіні, роз­сипчаста пудра). Такий кашель дуже нав’язливий, нападоподіб­ний. Зазвичай він з’являється раптово без супутніх симптомів інфекційного захворювання — не­житю, болю у горлі, підвищення температури. Майте на увазі: алергічний кашель може бути єдиним проявом бронхіальної астми. Всупереч поширеній дум­ці, напади задухи за цього захво­рювання не обов’язкові.

Що робити? З’ясувати, чи ка­шель алергічний, може тільки лі­кар-пульмонолог або алерголог. Ваше завдання — стежити, щоб повітря в квартирі не було сухим (використовуйте зволожувачі), і знизити до мінімуму контакт з алергенами. Вологе прибирання і часте провітрювання — одні з кра­щих засобів від кашлю (і не лише алергічного).

Проблема зі шлунком. За­тяжний кашель може з’явитися через порушення, за якого вміст шлунка потрапляє у просвіт стра­воходу (гастроезофагеальний рефлюкс). Зазвичай він виникає у денний час за зміни положення тіла, особливо під час нахилів, а до вечора зменшується.

Що робити? За «шлункового» кашлю потрібна консультація га­строентеролога. Варто пройти гастродуоденоскопію і амбула­торний моніторинг рН стравоходу. Щоб знизити неприємні симптоми, намагайтеся їсти регулярно і неве­ликими порціями. Відразу після їди не лягати і не нагинатися впродовж години-двох. Не носіть тугі пояси, тісну білизну і вузькі джинси.

Кашель через нежить. Буває, що кашель виникає через постій­не стікання слизу з носових ходів у глотку (постназальний затік). Такий кашель довго не минає. За­звичай це не самостійне захво­рювання, а симптом якоїсь іншої проблеми. Найчастіше — алергіч­ного риніту.

Що робити? Виявити причину допоможуть лабораторні тести, які роблять за алергії: визначен­ня загального імуноглобуліну Е у крові і мікроскопія виділень з носа. За алергічного риніту лікар побачить у ньому особливі кліти­ни — еозинофіли.

Серцевий кашель. Якщо ка­шель з’являється поряд з такими симптомами, як прискорене сер­цебиття, відчуття нестачі повітря, болі у грудях, необхідно переві­рити стан серцево-судинної сис­теми. Ще одна ознака серцевого кашлю — його посилення у поло­женні лежачи. За важких випадків серцевої недостатності можлива поява кров’янистого мокротиння.

Що робити? Щоб позбутися серцевого кашлю, потрібно лі­кувати захворювання, яке його спричинило. Неправильні дії (на­приклад, придушення кашлю за допомогою ліків) можуть нашко­дити, тому не займайтеся само­лікуванням.

Кашель на нервовому ґрун­ті. Недарма кажуть, що всі хво­роби від нервів. Кашель не виня­ток. Є особливий його вид, який називається «психогенний». Він пов’язаний не із захворюван­ням, а з особливістю особис­тості і нервової регуляції. Такий кашель нерідко буває у дітей та підлітків і довго не минає. Зазви­чай психогенний кашель сухий, досить сильний і гучний, дуже нав’язливий. Напади такого каш­лю зазвичай відбуваються в мо­менти емоційного напруження.

Що робити? Діагноз психоген­ного кашлю ставлять лише тоді, коли перевірені всі інші причини. Якщо це саме він, позбутися про­блеми допоможе досвідчений психолог або психотерапевт.

Кашель за Covid-19. Лікарі ді­йшли висновку, що для Covid-19, на відміну від застуди або грипу, характерний постійний виснаж­ливий сухий кашель, і ні слизу, ні мокротиння у людини не виді­ляється. Ніяких видимих причин, як, наприклад, куріння, для такого кашлю немає, але позиви до каш­лю є регулярно. За коронавірусу безперервні напади кашлю мо­жуть тривати більше трьох годин. Якщо ж у вас грудний кашель з мокротою, то, швидше за все, це не Covid-19.

Що робити? За підозри на Covid-19, коли, крім кашлю, спо­стерігається лихоманка, а також втрата нюху і смаку, потрібно тер­міново звертатися до лікаря.

Схожі новини