Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не відчуваєте запахів, хворіючи на Covid-19? Не відчуєте й витоку газу…

Чому аносмія – один з найпоширеніших проявів коронавірусної хвороби – не такий вже й безневинний симптом?

За спостереженнями лікарів, дедалі більше людей у світі, які інфікувалися коронавірусом, скаржаться на втрату нюху. «За останні 48 годин майже пів тисячі пацієнтів у Великій Британії, які звернулися до лікарів, повідомили про цей симптом», — цитує президента Британської асоціації отоларингологів, доктора Нірмал Кумар, американський журнал Time. Зазвичай до ЛОРів зі скаргами на втрату нюху і смаку впродовж місяця звертається не більше 1−2 пацієнтів. Однак з початку пандемії ситуація кардинально змінилася.

Учені з Південної Кореї, де населення ма­сово тестують на Covid-19, повідомляють, що у 30% пацієнтів з легким перебігом захворю­вання спостерігається аносмія (так по-науковому називається втрата нюху). За спостереженнями лі­карів з Китаю, США, Ірану, Італії та Німеччини (кра­їн, де зафіксовано значні спалахи Covid-19), втрата нюху — один з найбільш поширених симптомів коро­навірусної хвороби. Доктор Кумар закликає колег: «Якщо знаєте, що до вас прийде пацієнт з аносмі­єю — одягніть про всяк випадок засіб індивідуально­го захисту».

Лікар наголошує: симптом втрати нюху може бути важливим індикатором того, що на вигляд здо­рова людина є потенційним носієм коронавірусу. Особливо у країнах, де на наявність вірусу тестують лише пацієнтів з важким перебігом хвороби, котрі підлягають госпіталізації.

«Багато людей, у яких спостерігаються легкі ко­ронавірусні симптоми, зокрема незначний кашель і періодичне підвищення температури тіла, заявля­ють про втрату нюху. Однак є пацієнти, які не повідо­мляють про жодні симптоми, окрім аносмії. Втрата нюху — яскравий індикатор того, що людина є носі­єм SARS-CoV2», — пояснює фахівець.

Доктор Кумар із колегами зі всього світу закли­кає уряди держав додати втрату нюху до перелі­ку симптомів, які зобов’язують людину залишатися вдома. «Багато молодих, фізично здорових людей, які раптом перестали відчувати запахи, можуть по­ширювати вірус», — застерігає лікар.

Доктор Кумар не сумнівається: вірус, проникаю­чи в організм через слизову оболонку верхньої час­тини носової порожнини, атакує нюхові рецептори, розміщені у ній. Тому хворі й перестають відчувати запахи.

«Якщо ви втратили нюх і смак, вам не смакува­тиме навіть улюблена їжа. Запах їжі — це тригер, який „запускає“ апетит. Крім того, якщо не відчува­ємо запаху, у нас не виділяється достатньо слини, яка допомагає розщеплювати їжу. Всі продукти ста­ють сухими, як крекер. Їх складно прожувати», — по­яснюють експерти Американського інституту дослі­джень.

Через поганий апетит або повну його відсутність людина може почати втрачати вагу. Її раціон збід­ніє, а за нестачі тих чи інших поживних речовин мо­жуть розвинутися чи загостритися різні захворю­вання і патологічні стани. Людина може, навпаки, погладшати, механічно з’їдаючи більше їжі, ніж по­требує її організм. Додаючи у страви більше солі, може зіткнутися з проблемою набряків і підвище­ного кров’яного тиску. У неї можуть виникнути про­блеми з гігієною, адже не всі люди регулярно при­ймають душ і перуть свій одяг — деякі орієнтуються на запахи… Крім того, у людей, які не відчувають за­пахів і смаків, можуть виникати емоційні проблеми — пригніченість, роздратованість, надмірна імпуль­сивність.

Проте небезпека криється не лише у цьому. Якщо у вас немає нюху, ви не зауважите витоку газу і не відреагуєте вчасно на пожежу. Якщо у вас не­має смаку, ви не зможете визначити, що їжа зіпсута.

Коли повітря, просякнуте тим чи іншим запахом, потрапляє у ніс, подразнюються специфічні нерво­ві закінчення, які передають інформацію про запах у нюхову цибулину — частину нюхового мозку, після чого ця інформація надходить далі до ділянки мозку, яка й формує відчуття нюху.

Причиною аносмії може бути не тільки інфекція, а й вплив деяких токсинів та окремих лікарських за­собів.

Втрата нюху може виникати внаслідок ушко­дження тканин носової порожнини. Іншими причи­нами може бути ушкодження нерва, який передає нюхові відчуття від носа до мозку, чи ушкодження частин мозку, які обробляють інформацію про за­пахи.

Запах і нюх є частиною сенсорної системи ор­ганізму та прямо пов’язані один з одним, оскільки стимулюють роботу тих самих нервів. Смакові ре­цептори на язиці і нервові закінчення у носі «працю­ють» у тандемі, щоб «розповісти» нам про присут­ність летких речовин у повітрі, яке вдихаємо, і їжу, яку споживаємо.

Які шанси, що смак і нюх відновляться самі со­бою? Доволі високі. Але чим довше вони не віднов­люються, тим більші ризики, що не відновляться по­вністю: сильні запахи та смаки людина відчуватиме, а ось їхні найтонші відтінки — навряд. На жаль, для представників певних професій (наприклад, соме­льє) це може означати кінець кар’єри.

Як пришвидшити відновлення смакових і ню­хових відчуттів?

  • Готуйте страви з великою кількістю спецій, од­нак уникайте додавання великої кількості солі.
  • Спробуйте їсти більш гарячу і гостру їжу (за умови, що у вас немає захворювань шлунково-киш­кового тракту).
  • Споживайте різноманітну їжу — солону, солод­ку, кислу, гірку.
  • Не пропускайте прийомів їжі.
  • Використовуйте додатки на смартфоні, щоб відстежувати поживні речовини і калорії, які надхо­дять у ваш організм з їжею.
  • Проконсультуйтеся з лікарем щодо можливого прийому вітамінних добавок.
  • Оскільки за запахом і смаком ви не зможе­те визначити, чи їжа придатна для споживання, за­вжди перевіряйте терміни зберігання продуктів, вказані на упаковці.
  • Подбайте про безпеку — користуйтеся датчи­ками газу і пожежі. Замість газових використовуй­те електроприлади.
  • Використовуючи хімічні засоби (наприклад, для чищення каналізації), подбайте про достат­ній доступ свіжого повітря та одягніть респіра­тор.

Схожі новини