Не відчуваєте запахів, хворіючи на Covid-19? Не відчуєте й витоку газу…
Чому аносмія – один з найпоширеніших проявів коронавірусної хвороби – не такий вже й безневинний симптом?
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/424116/nyuh.jpg)
За спостереженнями лікарів, дедалі більше людей у світі, які інфікувалися коронавірусом, скаржаться на втрату нюху. «За останні 48 годин майже пів тисячі пацієнтів у Великій Британії, які звернулися до лікарів, повідомили про цей симптом», — цитує президента Британської асоціації отоларингологів, доктора Нірмал Кумар, американський журнал Time. Зазвичай до ЛОРів зі скаргами на втрату нюху і смаку впродовж місяця звертається не більше 1−2 пацієнтів. Однак з початку пандемії ситуація кардинально змінилася.
Учені з Південної Кореї, де населення масово тестують на Covid-19, повідомляють, що у 30% пацієнтів з легким перебігом захворювання спостерігається аносмія (так по-науковому називається втрата нюху). За спостереженнями лікарів з Китаю, США, Ірану, Італії та Німеччини (країн, де зафіксовано значні спалахи Covid-19), втрата нюху — один з найбільш поширених симптомів коронавірусної хвороби. Доктор Кумар закликає колег: «Якщо знаєте, що до вас прийде пацієнт з аносмією — одягніть про всяк випадок засіб індивідуального захисту».
Лікар наголошує: симптом втрати нюху може бути важливим індикатором того, що на вигляд здорова людина є потенційним носієм коронавірусу. Особливо у країнах, де на наявність вірусу тестують лише пацієнтів з важким перебігом хвороби, котрі підлягають госпіталізації.
«Багато людей, у яких спостерігаються легкі коронавірусні симптоми, зокрема незначний кашель і періодичне підвищення температури тіла, заявляють про втрату нюху. Однак є пацієнти, які не повідомляють про жодні симптоми, окрім аносмії. Втрата нюху — яскравий індикатор того, що людина є носієм SARS-CoV2», — пояснює фахівець.
Доктор Кумар із колегами зі всього світу закликає уряди держав додати втрату нюху до переліку симптомів, які зобов’язують людину залишатися вдома. «Багато молодих, фізично здорових людей, які раптом перестали відчувати запахи, можуть поширювати вірус», — застерігає лікар.
Доктор Кумар не сумнівається: вірус, проникаючи в організм через слизову оболонку верхньої частини носової порожнини, атакує нюхові рецептори, розміщені у ній. Тому хворі й перестають відчувати запахи.
«Якщо ви втратили нюх і смак, вам не смакуватиме навіть улюблена їжа. Запах їжі — це тригер, який „запускає“ апетит. Крім того, якщо не відчуваємо запаху, у нас не виділяється достатньо слини, яка допомагає розщеплювати їжу. Всі продукти стають сухими, як крекер. Їх складно прожувати», — пояснюють експерти Американського інституту досліджень.
Через поганий апетит або повну його відсутність людина може почати втрачати вагу. Її раціон збідніє, а за нестачі тих чи інших поживних речовин можуть розвинутися чи загостритися різні захворювання і патологічні стани. Людина може, навпаки, погладшати, механічно з’їдаючи більше їжі, ніж потребує її організм. Додаючи у страви більше солі, може зіткнутися з проблемою набряків і підвищеного кров’яного тиску. У неї можуть виникнути проблеми з гігієною, адже не всі люди регулярно приймають душ і перуть свій одяг — деякі орієнтуються на запахи… Крім того, у людей, які не відчувають запахів і смаків, можуть виникати емоційні проблеми — пригніченість, роздратованість, надмірна імпульсивність.
Проте небезпека криється не лише у цьому. Якщо у вас немає нюху, ви не зауважите витоку газу і не відреагуєте вчасно на пожежу. Якщо у вас немає смаку, ви не зможете визначити, що їжа зіпсута.
Коли повітря, просякнуте тим чи іншим запахом, потрапляє у ніс, подразнюються специфічні нервові закінчення, які передають інформацію про запах у нюхову цибулину — частину нюхового мозку, після чого ця інформація надходить далі до ділянки мозку, яка й формує відчуття нюху.
Причиною аносмії може бути не тільки інфекція, а й вплив деяких токсинів та окремих лікарських засобів.
Втрата нюху може виникати внаслідок ушкодження тканин носової порожнини. Іншими причинами може бути ушкодження нерва, який передає нюхові відчуття від носа до мозку, чи ушкодження частин мозку, які обробляють інформацію про запахи.
Запах і нюх є частиною сенсорної системи організму та прямо пов’язані один з одним, оскільки стимулюють роботу тих самих нервів. Смакові рецептори на язиці і нервові закінчення у носі «працюють» у тандемі, щоб «розповісти» нам про присутність летких речовин у повітрі, яке вдихаємо, і їжу, яку споживаємо.
Які шанси, що смак і нюх відновляться самі собою? Доволі високі. Але чим довше вони не відновлюються, тим більші ризики, що не відновляться повністю: сильні запахи та смаки людина відчуватиме, а ось їхні найтонші відтінки — навряд. На жаль, для представників певних професій (наприклад, сомельє) це може означати кінець кар’єри.
Як пришвидшити відновлення смакових і нюхових відчуттів?
- Готуйте страви з великою кількістю спецій, однак уникайте додавання великої кількості солі.
- Спробуйте їсти більш гарячу і гостру їжу (за умови, що у вас немає захворювань шлунково-кишкового тракту).
- Споживайте різноманітну їжу — солону, солодку, кислу, гірку.
- Не пропускайте прийомів їжі.
- Використовуйте додатки на смартфоні, щоб відстежувати поживні речовини і калорії, які надходять у ваш організм з їжею.
- Проконсультуйтеся з лікарем щодо можливого прийому вітамінних добавок.
- Оскільки за запахом і смаком ви не зможете визначити, чи їжа придатна для споживання, завжди перевіряйте терміни зберігання продуктів, вказані на упаковці.
- Подбайте про безпеку — користуйтеся датчиками газу і пожежі. Замість газових використовуйте електроприлади.
- Використовуючи хімічні засоби (наприклад, для чищення каналізації), подбайте про достатній доступ свіжого повітря та одягніть респіратор.