Передплата 2024 «Добра кухня»

Як прискорити обмін речовин

Прискорити обмін речовин – значить дати можливість організму ефективно розподіляти енергію і грамотно спалювати калорії. Як же активувати метаболізм?

Не голодуйте! Будь-які екстремальні дієти або голодування — це неправильно і некорисно! У людей, які споживають менш ніж 1200 калорій на день, швидкість мета­болізму сповільнюється більш ніж на 45%. Це загрожує не лише зворотним ефектом, а й порушенням обміну речовин.

Щоб дізнатися, скільки калорій на день потрібно, помножте свою нинішню вагу на 25 (наприклад, якщо ви зараз важите 65 кг, щоденний калораж має становити 1625 ккал). Якщо ж ви збираєтеся знижувати вагу, то кількість калорій можна поступово зменшувати, але не опускати нижче планки 1200.

Харчуйтеся дрібно. Щоб «розігнати» обмін речовин, необхідно їсти 5−6 разів на день невеликими порціями кожні 2,5−3 години. І забудьте про звичку не снідати! Ранкова їжа будить організм, а оскільки він сповнений сил після сну, то й обмін речо­вин працює злагоджено і чітко. Ідеально снідати білково-вуглеводною їжею, де вуг­леводи мають бути повільними. Наприклад, можна з’їсти рисову кашу, омлет і салат з овочів (щоб порадувати організм корисною клітковиною).

Обмежте споживання алкоголю. Під час споживання алкогольних напоїв відбу­вається підвищений викид інсуліну у кров, що призводить до накопичення підшкірно-жирової тканини. До того ж алкоголь збу­джує апетит. Та й самі спиртні напої досить калорійні (наприклад, у 100 мл молочно-ка­вового лікеру — 327 ккал). А оскільки після пиятики ви навряд чи підете у спортзал ви­трачати отриману з алкоголю енергію, то ці калорії залишаються з вами. У підсумку це може призвести до збільшення ваги.

Збалансуйте PH тіла. РН-фактор (кис­лотно-лужний баланс) є одним з найваж­ливіших аспектів здоров’я і визначальним фактором правильного обміну речовин. Відрегулювати PH тіла можна за допомо­гою правильного харчування: в раціоні має бути порівну лужних і кислих продуктів. До першої групи належать свіжі фрукти і овочі, до другої — молочні продукти, яйця, риба, домашня птиця, боби, м’ясо, горіхи, цукор, зерно/крупа.

Визначити свій кислотно-лужний баланс можна в домашніх умовах: слід придбати спе­ціальні смужки-тестери (процес проведення тесту — на упаковці). Показник PH-фактора, на який можна орієнтуватися, — 7,35.

Будьте в русі. Будь-яка фізична актив­ність сприяє прискоренню метаболізму. Для цього не обов’язково ходити в тренажерний зал або займатися спортом. Катайтеся на ковзанах і лижах, бігайте, ходіть пішки, і цим ви вже почнете розганяти обмін речовин й активно спалювати калорії. До речі, не лише вранці і вдень можна займатися фізкульту­рою: відучіть організм знижувати темп життя до вечора, почавши ходити, наприклад, на танці після роботи. І закінчуйте вправи при­близно за 3 години до сну!

Нарощуйте м’язову масу. Качати м’язи — це добре, навіть якщо ви не плану­єте бути культуристом. Все просто: м’язові клітини витрачають у 20−30 разів більше калорій, ніж жирові, тобто чим більше у вас м’язів, тим більше калорій ви спалюєте що­хвилини впродовж дня. У підсумку ваш об­мін речовин також прискорюється.

Пийте більше води. Вода — один з най­важливіших учасників метаболічних процесів в організмі людини: вона пригнічує апетит і сприяє залученню в обмін речовин відкладе­них жирів. У разі нестачі води обмін речовин сповільнюється, бо головним завданням пе­чінки стає відновлення запасів рідини, а не спалювання жирів. У середньому за день ви­пивайте 1,5 л чистої негазованої води.

Висипляйтеся. Повноцінний сон спри­яє виробленню в організмі гормону росту, який прискорює обмін речовин і призводить до зниження ваги. Наукові дослідження по­казують, що люди, які сплять менше ніж 7−8 годин на добу, більше схильні до збільшення ваги. Якщо ви займаєтеся спортом, то має­те знати, що м’язова тканина відновлюється в останні 2 години 8-годинного сну.

За нинішнього ритму життя ми не за­вжди можемо дозволити собі спати довго (зокрема в будні). Але спробуйте розпла­нувати тиждень так, щоб хоча 3 ночі на тиж­день ви спали цей мінімум.

Бувайте на природі. Кисень приско­рює обмін речовин, сприяючи спалюванню підшкірного жиру, тому намагайтеся ви­биратися на природу, і не лише у вихідні. У місті повітря вранці точно чистіше, ніж на схилі дня, тож візьміть собі за звичку вихо­дити хвилин на 5−10 раніше, щоб пройтися і наситити організм киснем.

Приймайте контрастний душ і об­ливайтесь крижаною водою. Ідеально приймати контрастний душ вранці і ввече­рі. Під час такої процедури поліпшується кровообіг, прискорюється обмін речовин, зміцнюються судини і серце, підвищується еластичність шкіри. Чергуйте теплу і холод­ну воду, але закінчуйте душ завжди холод­ною водою.

Можна також почати щодня обливатися крижаною водою. Внаслідок такого обли­вання, крім прискорення обміну речовин, зміцнюється імунітет, спалюється глюкоза, а енергія, що виділяється, живить клітини мозку і нервової системи.

Продукти, що прискорюють метаболізм: Грейпфрут, лимон, імбир, кава, перець, зе­лений чай, шоколад, горіхи, пісне м’ясо, натуральний йогурт (без добавок).