Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Із кочової пасіки – мед найсмачніший

За плечима Василя Левка зі села Йосиповичів Стрийського району – майже 40-літній досвід бджолярства. Він – Почесний пасічник України, лауреат Золотої відзнаки бджолярського кругу

Перший вулик Василь Микола­йович придбав 1981 року у свого вчителя Михайла Куртого, котрий понад пів століття доглядав медонос­них комах. А вже другу бджолину хатину господар змайстрував власноруч. При­гадує, що трудився цілу ніч, адже зранку мав поселити сюди рій.

Пан Василь відкриває сезон 5 трав­ня, а завершує 5 вересня. Нині утримує кочову пасіку, яка постійно переїжджає. Розпочинається збір нектару з квітучих садів, ріпаку. Згодом двокрилки пере­ключаються на акацію, малину. Далі настає період цвітіння липи. Закінчує кочівлю на Верхньодністровській низо­вині (поблизу сіл Велика та Мала Біли­на Самбірського району), де десятки гектарів зайняті різнотрав’ям. Тут рос­туть іван-чай, осот, буркун, будяки (за­ввишки понад 2 м). Але переважає на торф’яних болотистих місцевостях зо­лотарник (бо дуже любить вологу). За два місяці з кожного вулика господар отримав по 50 кг унікального, абсолют­но чистого меду, у cкладі якого є пилок із 40 видів квітів.

Ентузіаст власноруч модернізував па­сіку. До 2000 року реалізовував пакети бджіл. Згодом вирішив змінити напря­мок — виготовив павільйони на колесах і взявся мандрувати. Недавно зробив пересувні модулі, де зараз перебуває близько 80 бджолосімей. Ще ж дбайли­вий чоловік має стаціонарні вулики. Там 18 сімей-виховательок продукують ма­точне молочко.

Клопотів чимало. Тож на допомогу ґазді приходять дружина Марія, син Ми­кола, дочка Ярина.

Завдяки старанням родина має вес­няний мед (із садів, ріпаку, акції, мали­ни), липовий, а також лісовий (ожина, іван-чай, плакун верболистий).

Корисні й продукти бджільництва. Великим попитом користується пропо­лісний мед. Для приготування прополіс розчиняють у незначній кількості спир­ту й настоюють10 днів. Відтак масу слід процідити через марлю й нагріти на па­ровій бані (щоб випарувався спирт). За­лишиться антисептик, котрий подекуди називають м’якою витяжкою прополісу. Його змішують із медом маслоподібної консистенції. Як наслідок, отримаєте чудовий препарат, що застосовується при лікуванні верхніх дихальних шляхів, хрипоти, кашлю. Засіб 5−6 разів на день повільно смокчуть у роті.

Надзвичайно цінне маточне молочко. Ним постійно харчується бджолина мат­ка, тому живе 3−5 років, тоді як робоча бджола — кілька місяців. У людському організмі згаданий продукт підсилює імунну систему. Достатньо протягом 18−21 дня вранці та ввечері (через годину після їди) вживати по 6−15 г маточного молочка.

Не менш ефективний пилок, який міс­тить багато вітамінів та мінералів.

Пергу ж часто називають бджолиним хлібом. Вона зміцнює імунітет, додає сил, відновлює діяльність шлунково-кишкового тракту, печінки, щитовидної залози, поліпшує роботу системи крово­обігу.

Зараз популярний екстракт із личинок воскової молі, що чудово зарекоменду­вав себе при захворюваннях дихальних шляхів (особливо тривалому кашлі).

Прополіс дієвий під час лікування не­дуг порожнин рота, виразок, гастритів, ерозій. Цілюща сила збільшується за­вдяки домішуванню весняного меду (у жодному разі не гречаного чи липового).

Зазначимо, що кожен різновид меду має своє призначення. Так, липовий вживайте при застудах, різнотравний вирізняється заспокійливими власти­востями (достатньо 0,5−1 ложки перед сном).

Доволі цікавий падевий мед, який отримують із солодких виділень комах (насамперед попелиць). Він темного ко­льору, містить чимало калію, вітаміну В, амінокислот. Такий продукт популярний у Європі (зокрема, Німеччині).

Схожі новини