Передплата 2024 «Добрий господар»

Якщо маєте проблеми з волоссям, не сидіть на дієті

Стан волосся напряму залежить від стану шкіри

Якщо шкіра жирна, то і волосся буде жирним, тьмяним, а при дуже сухій шкірі — тонким і ламким. Стан шкіри та її придатків прямо пов’язаний з тим, що ми їмо. Якщо з’явилися проблеми з волоссям, то найкраще не сидіти на жодних дієтах, а дотримуватися правил раціонального харчування.

У їжу можна вживати нежирне м’ясо, рибу (в тому числі жир­ну), молочні продукти, хліб гру­бого помелу, каші з цілісних круп і не менше чотирьохсот грамів на добу овочів і фруктів (бажано п’яти різних сортів).

З раціону слід виключити всі солодощі, здобу, вершкове мас­ло, жирні сорти м’яса, жирні мо­лочні продукти, смажені, гострі, солоні і копчені страви.

Особливо корисні овочі і фрук­ти. Вони містять клітковину і пек­тинові речовини, які відіграють важливу роль у відновленні про­цесів травлення. Крім того, в них багато вітамінів і мінеральних ре­човин, що беруть участь в обміні речовин. А від того, як працює наш шлунково-кишковий тракт, безпосередньо залежить стан шкіри і волосся.

Фрукти — це джерело «безпеч­них» легкозасвоюваних вуглево­дів — глюкози, фруктози і сахарози (їх ми можемо вживати без шкоди для здоров’я, замінюючи солодо­щі), а також вітамінів і мінеральних речовин. Харчові волокна, що міс­тяться у фруктах, оздоровлюють кишечник, оскільки вони прекрас­но відновлюють його мікрофлору і виводять токсичні продукти об­міну.

За допомогою різних продук­тів харчування, безумовно, можна поліпшити стан волосся. Ось що рекомендує для цього народна медицина:

  • щодня зранку і ввечері по­трібно пити по столовій ложці рос­линної олії;
  • вівсяний настій: перед сном взяти склянку вівсяних пластівців «Геркулес», залити літром води і залишити на ніч; вранці настій процідити і випити протягом дня;
  • салат з вівсяних пластівців з медом і волоськими горіхами: по­ловину склянки вівсяних пластів­ців «Геркулес» залити кип’яченою водою (вона повинна покривати пластівці), додати чайну ложку меду і три потовчені волоські горі­хи; залишити все на ніч, а вранці злегка відтиснути пластівці (якщо там залишилася вода), додати туди терте яблуко, вершків за смаком і подрібнену курагу; мож­на також додавати будь-які ягоди; такий салат потрібно їсти щодня на сніданок.

За сухого ламкого волосся що­дня потрібно вживати жирну рибу, наприклад, тунець або лосось. У ній міститься велика кількість жирних кислот, вітамінів, А і Е — всі ці біологічно активні речовини по­кращують стан шкіри і волосся.

При жирному волоссі потріб­но вживати продукти, багаті ві­тамінами групи В: апельсини, родзинки, горіхи, каші, цільно­зернові продукти, яйця, бобові. Зменшує жирність волосся і ві­тамін В5 (пантотенова кислота), вона міститься у цвітній капусті і капусті броколі.

Якщо волосся стало тьмяним, «налягайте» на: морепродукти, оселедці, яловичу печінку, м’ясо, гарбузове та соняшникове на­сіння, бобові, гриби, каші (вівся­на і гречана). Вони містять у собі цинк, що запобігає старінню.

При випадінні волосся потріб­но їсти більше білкової їжі (м'яса, риби, молочних продуктів, яєць, горіхів, бобових). Запобігає випа­дінню волосся і кремній. Він міс­титься у картоплі, буряку, зелені (у тому числі в кропиві), ріпі, ре­дисці, редьці, полуниці. Непогано б перевірити роботу щитовидної залози: волосся стає рідким і ви­падає при недостатності її функ­ції.

Схожі новини