Передплата 2024 «Добра кухня»

Охоронець супермаркету зазнав удару в обличчя. Бо хотів поміряти покупцеві температуру...

Як змінилися манери людей під час пандемії?

Моя колежанка, яка працює у магазині, постійно робить зауваження покупцям, аби ті одягнули маску. Вікторія не раз чула у свій бік образливі слова, мовляв, у законі не написано ходити в масці. А один відвідувач її навіть обматюкав… Інший випадок трапився в одному із супермаркетів Львова. На спробу охоронця поміряти відвідувачу температуру той відреагував агресивно — вдарив охоронця в обличчя. Суд оштрафував нападника на 850 грн.

Гарні манери та ввічливість завжди були частиною повсякденного жит­тя у цивілізованому суспільстві. На жаль, у час пандемії люди забувають про елементарні норми етикету, думаючи лише про власну безпеку… Чи змінять­ся врешті-решт правила поведінки у сус­пільстві? Чи «вбиває» короновірус хороші манери? Про це ми запитали у консуль­танта у сфері ділового та світського етикету Юлії Юдіної.

«Не погоджуюся, що короновірус „вбиває“ хороші манери, — каже Юлія Юдіна. — Так, ми почали уникати рукостискань, але це не основна ознака ети­кетних норм поведінки. Трапляється, чоловік не притримав двері жінці, напри­клад, аби до неї не наближатися. Такий момент існує. Однак етикет — річ ситу­ативна. Говоримо, що курку у рестора­ні їдять приборами, але було би дивно, якби у колі друзів ми почали користува­тися ножем та виделкою. У цьому випад­ку допустимо їсти крильця руками, голо­вне, не забути помити руки… Теоретично правила сучасного етикету можуть змі­нитися. Але не думаю, що кардинально. Наразі йдеться про ситуативні зміни».

«Рукостискання — сигнал, що люди­на налаштована доброзичливо. А ось ві­тання ліктями або кулаками не несе такої інформації», — кажу. «Це абсолютна дур­ниця, — відповідає фахівчиня. — Загалом, не думаю, що у майбутньому люди пере­стануть тиснути одне одному руку, а по­чнуть вітатися ліктями чи кулаками. Сто­сунки між людьми за будь-яких обставин не стануть грубими та сухими. В особис­тому житті ми все одно не відійдемо від рукостискань та обіймів. А у громадсько­му житті це не буде так яскраво виража­тися. Просто перейдемо до більш дис­танційної форми привітань. Ми до цього звикнемо. Візьмемо це за правило з ме­тою безпеки».

«А як щодо привітань на дипломатич­ному рівні? Чи зміниться манера пове­дінки на зустрічах між лідерами країн?» — запитую. «Можливо, перейдемо до еле­гантного поклону, — каже Юлія Юдіна. — Наприклад, у Японії цьому надають вели­кого значення. Якщо більш низький уклін, це означатиме, що людина налаштована доброзичливо. Якщо уклін менш низь­кий, у стосунках відчуватиметься певна настороженість. У такий спосіб зможемо розрізняти характер привітань».

«Якщо відмовляємося спілкуватися з людиною без маски — це поганий тон чи все можна списати на карантин?» — запи­тую. «Маєте повне право попросити лю­дину одягнути маску. І вона, поважаючи вашу думку, має це зробити. І тут немає особистої позиції, тут позиція взаємопо­ваги, що як була, так і залишається осно­вною нормою етикету. Поважаємо свою думку, так само як поважаємо думку ін­шої людини, яка стоїть перед нами».

«Ми не повинні опускатися до рівня агресії, — веде далі фахівчиня з етике­ту, — до рівня побутового хамства. Якщо вас коректно попросили одягнути мас­ку, маєте це зробити без жодних гримас на обличчі, без вираження особистого незадоволення. Бо ми всі перебуваємо у такій ситуації. І головне зараз — наше здоров’я та здоров’я оточення».

Юлія Юдіна зауважила, що обов’язково будуть внесені зміни у формати цифрового спілкування. «У листопаді від­будеться міжнародний форум з етикету. Я подивилася програму, там багато часу приділяється тому, як треба поводитися під час конференцій та форумів у ZOOM. Перше, на що треба звернути увагу, — зо­внішній вигляд. Якщо виходите в ефір з дому, не можете сидіти перед монітором у домашньому халаті з бігудями… Друге: вибір заднього тла. Ви не повинні сидіти на тлі брудних горняток в умивальнику. У вас має бути робоча обстановка. У кадрі не повинні з’являтися діти, собаки або няні… (усміхається. — Авт.). Тобто готує­мо таку ж саму обстановку, якби виходи­ли в ефір з кабінету. І, звичайно, не сьор­баємо чай, каву та не жуємо булочок під час включення».

Схожі новини