Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«МуМі» не мумітроль, а Музей міста

У підземеллях Ратуші. Наразі без експонатів, вітрин, стелажів і аудіогідів...

У підвалах Ратуші відкрили «МуМі», тобто Музей міста, — площею 260 квадратних метрів. Тут буде, зокрема, креативний простір для змінних виставок і показу модних колекцій.

«Першу виставку у „МуМі“ запланова­но на зиму, — розповіла „ВЗ“ директор­ка новоствореного музею Тетяна Бей. — Це буде експозиція на тему „Подорож Героя. Останній тиждень літа“, до форму­вання якої може долучитися кожен охо­чий. Ця виставка розповідатиме про те, як дитина у віці активного пізнання само­стійно досліджує місто. До процесу під­готовки експозиції активно залучаємо жителів міста Лева. А зараз тут, у „МуМі“, є лише простір — без стелажів, стендів, вітрин, експонатів, аудіогідів… Відкрит­тя музею — це знайомство з цим креатив­ним простором».

Ремонт у підземеллях Ратуші роби­ли кілька місяців, а загалом робота над створення «МуМі» тривала три роки. На­разі відкрито 260 «квадратів» простору, а загалом є 600 кв. м.

«Історія проєкту „Музей міста“ старту­вала з ідеї підземного Львова — прокла­дення підземного туристичного марш­руту від вежі Корнякта до площі Підкови, — зазначила Тетяна Бей. — Підземелля Ратуші вирішили використати для куль­турних цілей. Концепція підземного му­зею — простір для змінних виставок. Хо­чемо відкривати глядачам усе нові й нові теми, пов’язані з містом. Будемо давати змогу історикам, дослідникам показува­ти свої напрацювання — у форматі виста­вок. У „МуМі“ можна буде також прово­дити покази мод».

«Традиційно ми приходимо до музею, щоб побачити „мацальні“ речі, — зазна­чив під час урочистого відкриття „МуМі“ директор Дому Франка Богдан Тихо­лоз. — І навіть їх торкнутися, хоча їх тор­катися не можна. Тут усе інакше! „МуМі“ — це простір відкритих і прихованих сен­сів».

Такий «музей» коштував міській скарб­ниці… 5,4 мільйона гривень! (Закордонні партнери допомогли лише з фінансуван­ням проєктно-кошторисної документації). То, може, «сенси» облаштування «МуМі» не такі вже й «приховані»?

Схожі новини