Сонячна квітка
Календула корисна за гіпертонії, кашлю і безсоння
Бузок у морозиві, фіалки в салаті, варення з трояндових пелюсток чи кульбаби… Рецептами з квітами нині нікого не здивуєш. Спробуйте додати до тіста пелюстки календули, і випічка виглядатиме дуже ефектно й апетитно.
Календула здобула популярність після того, як королева Маргарита Наварська (1492−1549 рр.) назвала цю рослину улюбленою квіткою і наказала вирощувати її в саду. У Люксембурзькому саду стоїть скульптура королеви, яка тримає квітку календули у руках.
Квітки календули допомагають за стоматитів, гепатиту, ангіни, пародонтозу, холециститу, неврозу. Вважають, що календула корисна за гіпертонії і кашлю, спазмів шлунка і хвороб селезінки, серцевих неврозів, опіків, для лікування ран, що не загоюються, виразок і свищів, допомагає роздрібнити камені в сечовому міхурі,
У болгарській медицині вважають, що календула пригнічує розвиток твердого раку. Її застосовують у випадках хвороб молочної залози, раку шкіри, злоякісних пухлин. Також відоме застосування за променевої хвороби.
Календулу застосовують за головного болю, підвищеної роздратованості, запаморочень, болів у ділянці серця, безсоння, носових кровотеч, а також погіршення пам’яті. Використовують як засіб, що зміцнює волосся. Настої використовують як примочки на повіки за хвороб очей. Від облисіння використовують календулу, розтерту з оцтом.
З давніх часів календулу використовували і в кулінарії. Її цінували за насичений колір і аромат. Вона могла бути й самостійною стравою, гарніром до м’яса, приправою для супу, компонентом овочевого салату. Календулу додавали у вівсяну кашу, пудинги, вареники, вино. У Нідерландах жоден кухар не варив суп без пелюсток календули. Кондитери замішували тісто на молоці, в якому варили календулу, тому пироги мали теплий кремовий відтінок. Нею забарвлювали сири і масло. Якщо подрібнити пелюстки за допомогою м’ясорубки і змішати з вершковим маслом, то цю суміш можна намащувати на хліб. Напої з квітками календули добре тонізують і освіжають.
Печиво з календулою
2 ст. ложки сухої календули, 200 г вершкового масла, 1 ч. ложка цедри лимона, 1−2 ст. ложки соку лимона, 120 г цукру, 0,5 ч. ложки ванільного цукру, близько 250 г борошна, ¼ ч. ложки соди, дрібка солі, 1 жовток, вершки — для змащування, кунжут — за бажання.
Від квіток відокремити пелюстки.
У м’яке масло додати цукор, ванільний цукор, сіль. Розтерти, додати жовток. Знову розтерти і додати квіткові пелюстки та цедру лимона. Потрохи всипати борошно.
Соду погасити лимонним соком і вимішати з тістом. За потреби додати ще борошна і замісити круте тісто. Розкачати шматочок тіста не дуже тонко. Вирізати печиво довільної форми, викласти на деко, змастити вершками за допомогою кулінарного пензлика, можна посипати кунжутом. Випікати у духовці при 180 °C 15 хв.