Передплата 2024 «Добра кухня»

У Криму з 90-х повернулися квартирні аферисти

Жінка виїхала з Севастополя доглядати хвору матір, а коли повернулася, квартира була оформлена на інших людей…

Літня мешканка Севастополя розповіла сайту ForPost, як втратила квартиру. Скориставшись її відсутністю, шахраї переоформили власність на іншу особу. Журналісти надали розголосу цьому випадку. «Таких історій не було у місті з 90-х», — кажуть місцеві ріелтори.

Мешканка Севастополя Лариса В. була на цивільній службі в одній з Севастопольських частин Міноборони України. Отримала однокімнатну квартиру в Гагарінському районі міста ще в 1990 році. В 2014 році змушена була виїхати в Донецьк, щоб доглядати за 98-річною матір’ю. Ключі від квартири забрала з собою. Оскільки своїх дітей не мала, попросила племінницю Жанну наглядати за квартирою зовні, а також сплачувати комунальні рахунки. До 2018 року все було нормально. Коли сантехніки міняли стояк у під’їзді, звернули увагу на те, що господарів квартири нема. Для виконання робіт відкрили двері квартири, яка пустувала.

Племінниця поставила новий замок, але через три місяці його хтось замінив на інший. Глянула, всі речі в квартирі були на місці, крім документів, зокрема, на квартиру. Жанна звернулася до дільничного, але він заяви не прийняв, сказав лише: «Я чув, що у квартири інший власник».

Жанна повідомила про те, що трапилося Ларисі Іванівні, знову поміняла замок і звернулася у Гагарінський райвідділ. Там заяву прийняли, при цьому сказали: «Оскільки у вас документів на квартиру немає, може, ця квартира і не ваша!». Власниця житла мусила негайно їхати у Севастополь, але не могла залишити матір і хвору старшу сестру. Змогла повернулася тільки у 2019 році, коли мати і сестра померли. І почалася паперова тяганина.

З'ясувалося, що в БТІ замість документів про приватизацію житла на ім'я Лариси Іванівни лежить свідоцтво про первинну приватизацію на іншу особу. Його датовано 2002 роком і оформлено на ім'я жителя Донецької області. Він, до речі, в Севастополі ніколи ні прописаний, ні зареєстрований, і, отже, ніякого права на первинну приватизацію у місті не мав. Про нього також нема записів у книзі реєстрації мешканців.

Через півроку після оформлення квартиру продали за 2,5 мільйона рублів іншому громадянину України. Ще через два місяці за 1,7 мільйона квартира перейшла до громадянки Росії. Перед цим в лютому і березні 2019 року були вивезені всі речі Лариси Іванівни. Ті, хто це робив, назвалися родичами Лариси Іванівни. Крім того, тимчасова власниця зуміла виписати Ларису Іванівну з дому, в якому та прожила тридцять років.

Це свідчить про те, що діють не поодинокі шахраї, а організована квартирна мафія, оскільки задіяні і діячі житлового реєстру, і працівники квартирно-експлуатаційної служби, і нотаріуси, і вся послідовність нагляду за власністю житла.

Але справжня власниця квартири виявила шпаринку у цій круговій поруці. Їй допомогла інформація з департаменту капітального будівництва — там зберігається ще український архів Фонду комунального майна Севастопольської міської Ради. У відповіді на запит поліції відомство повідомило: в архіві є дані тільки про приватизацію квартири на ім'я Лариси Іванівни. А виписка з БТІ, зроблена в квітні 2019 року, говорить про те, що квартиру приватизував хтось інший. При цьому БТІ повідомляє, що номер запису про приватизацію на шахрая 830/35, але в архівах під цим номером йде зовсім інший, посторонній запис. Там липовим виявився і підпис про приватизацію на шахрая.

Жанна і Лариса Іванівна знайшли громадянина, який очолював в той період приватизацію житлового сектора, і він «свій» підпис на розпорядженні не визнав і дав свідчення про підробку підпису. Те, що це не його автограф, підтвердила і експертиза. Кримінальну справу про шахрайство з житлом врешті-решт відкрили, але не розслідують. Кругова порука триває…

Микола Семена для «Високого Замку».

Схожі новини