Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Унікальне Євангеліє з Млинова «засвітилося» у Росії

Вже сам факт віднайдення святині і повернення хоча б інформації про неї в Україну вже є подією

Художник-реставратор Державного історико-культурного заповідника Острога, мистецтвознавець, історик, автор численних наукових праць, викладач Острозької Академії, реставратор ікон Микола Бендюк зробив сенсаційне відкриття: Муравицьке Євангеліє XVI століття, яке було написане для церкви Успіння Пресвятої Богородиці в замку Муравиця, городище якого розташоване на околиці селища Млинів, знайдено у колекції Звенигородського музею Московської області Росії.

Схоже, що це Євангеліє було на­писане у роки заснування Млино­ва. Перша письмова згадка про це поселення відома з початку XVI століття, коли великий литовський князь Олек­сандр подарував його Мосвитину Бобру. А городище Муравиця згадується у літо­писі за 1149-й рік.

«Вперше виставляю фото та інфор­мацію про це Євангеліє, — пише дослід­ник на своїй сторінці у Фейсбуці. — Купив його для церкви Пантелеймон Шостако­він (Шостаковський) у 1624 році, можли­во тоді ж були вклеєні в книгу друковані у Львові гравюри Євангелістів. Церква і за­мок тоді належали Владиславу Дорогостайському. Написане воно на дорогому папері, що має європейське походжен­ня. У книзі багато кольорових заставок та мініатюр. Замок і церкву спалили козаки Богдана Хмельницького в 1648 році, і від­тоді про місцезнаходження Муравицько­го Євангелія нічого не відомо».

Муравицьке Євангеліє.
Муравицьке Євангеліє.

Микола Бендюк пропонує знахідку «відсканувати і видати препринтом», хоч і вважає, що це не просто зробити. «Але вже сам факт віднайдення святині і повернення хоча б інформації про неї в Україну вже є подією. Відтепер і Млинів з Муравицьким Євангелієм уже є в пере­ліку центрів формування давньої україн­ської книги!» — стверджує Микола Бен­дюк.