Передплата 2024 ВЗ

Вінтажна біжутерія, фотоапарат початку XX століття та рештки «польської умивальні»...

На блошиному ринку «Тлум&Крам» можна придбати унікальні речі з багатою історією, познайомитися із затятими колекціонерами зі всієї України

Популярний у місті Лева блошиний ринок «Тлум&Крам» нарешті повернувся до роботи після тривалого карантину. Стартував із дворика Ратуші. Тут колекціонери старовини продають антикваріат, картини, вишиванки, вироби з дерева, срібла, вінтажну біжутерію, уламки предметів інтер’єру польських та австрійських часів… Також гості ринку слухали виступ «вінілового» ді-джея. Наступний «Тлум&Крам» анонсують на 29 серпня — у Парку культури і відпочинку імені Богдана Хмельницького.

Як розповіла «ВЗ» спів­засновниця блошино­го ринку «Тлум&Крам» Дара Бурко, перший після ка­рантину торг антикваріатом присвятили збору грошей на лі­кування львів’янина Юрія Ру­дзінського, який бореться з лейкемією.

При вході у дворик усім від­відувачам міряють температуру і нагадують одягнути маски, да­ють антисептик, щоб продезін­фікувати руки. Звернула увагу, що прохід до дворика Ратуші де­корували гуцульським килимом та старою як світ скринею для приданого. Це налаштовує на позитивний настрій, а водночас на хороший торг. Скрині з дере­ва, з красивими візерунками, де панянки колись зберігали свят­ковий одяг, прикраси, коштують на блошиному ринку 3,5−6 ти­сяч гривень. Можна трохи тор­гуватися. Майже усі продавці «Тлум&Крам» радо відгукували­ся на прохання покупців «спус­тити ціну» на 50−200 гривень.

Звертаю увагу на раритетні годинники кінця XIX століття. За них правлять 200−300 доларів. І без жодного торгу. Продавці ка­жуть, ціна і так «комфортна», у Європі за таку річ можна вторгу­вати утричі дорожче. Більшість з таких настінних дзиґарків не ро­бочі. Продавці готові поділитися контактами майстрів, які запус­тять стрілки у роботу. «Пані, від­крию вам дверцята, аби ви по­бачили механізм цього доброго австрійського дзиґарка. Там є емблема і рік виробництва! Це знак якості», — сказав мені про­давець Олексій. — Це і для пода­рунка, і для своєї квартири хо­роша річ".

Від п’яти тисяч гривень ко­штують фотоапарати початку XX століття. Вони у робочому ста­ні. «Заправляєш» фотік плівкою — і гайда робити фотосесію на будь-який смак.

Ліхтарі від карет — 1200−1800 гривень. Півтори тисячі гривень просять за табличку польською мовою Umyvalnia. Старовин­ні іржаві м’ясорубки — 150−500 гривень. Настінна підставка для ключів австрійських часів — 2,5 тисячі гривень.

Цю вивіску можна прикріпити на дверях ванної кімнати. Фото автора
Цю вивіску можна прикріпити на дверях ванної кімнати. Фото автора

Є на ринку чимало книг. Зо­крема «Історія української куль­тури», яку видав Іван Тиктор (по­літичний діяч, старшина УГА, власник найбільшого львівсько­го українського видавничого концерну Галичини 30-х років — «Українська преса»), — 700 гри­вень.

Жінки «окупували» ятки, де продають старовинний посуд та біжутерію. Півтори тисячі гри­вень хочуть за ємність для соку, а столовий набір «під срібло» — 15 тисяч гривень. Звертаю ува­гу на металеву підставку для пляшки вина. За неї продавець Андрій захотів 2,2 тисячі гри­вень. Мідна попільничка у вигля­ді підкови — 200 гривень. Набір старовинних ложок — 400−700 гривень, кавова чашка з блюд­цем — 450, підсвічники — 120−1000 грн.

Вінтажні брошки – вдала покупка. Фото автора
Вінтажні брошки – вдала покупка. Фото автора

Біжутерія — окрема тема блошиного ринку. Продавчиня Оксана запрошує до себе па­нянок, закликає міряти вінтаж­ні американські брошки. Ціни не кусаються: від ста і до тися­чі гривень. Оригінальні кліпси — 250−500 гривень. Деякі жінки «залипали» на примірках біжуте­рії на годину-дві і залишали по­над тисячу гривень виторгу. Се­ред тих, хто не втримався від спокуси і придбав дві оригіналь­ні брошки, — журналістка «ВЗ».

Тож з нетерпінням чекаю на наступний ринок «Тлум&Крам».

Схожі новини