Передплата 2024 ВЗ

Безкоштовний простір у Львівському «ОХМАТДИТі» для родин хворих дітей

Галина СОЛОВЕЙ про Сімейну Кімнату

З 2017 року у «Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «ОХМАТДИТ» працює Сімейна Кімната Рональда МакДональда, де рідні можуть бути поруч з хворими дітьми. Тут родини хворих діток можуть відпочити, поспілкуватися і погратися з дитиною, а також випити чаю, кави чи перекусити — як вдома. Що особливо важливо — родини користуються Сімейною Кімнатою безкоштовно.

Облаштуванням Сімейних Кімнат при дитячих лікарнях займається Фундація Дім Рональда МакДональда. Це світова благодійна організація, партнером-засновником якої є компанія МакДональдз, яка збирає гроші на те, щоб батьки були поруч з хворими дітьми у лікарнях. Фундація займається облаштуванням нових Сімейних Кімнат і підтримкою існуючих завдяки благодійній програмі МакДональдз «Долонька Щастя», внескам компаній-партнерів і благодійників.

В Україні, окрім Львова, такі Кімнати є ще у п’яти містах: Києві, Харкові, Сумах, Вінниці.

Про те, чим особлива Сімейна Кімната і чому Фундація Дім Рональда МакДональда вирішила опікуватися саме таким соціальним проєктом, журналістка «ВЗ» запитала у Галини Соловей — директорки Фундації Дім Рональда МакДональда.

--- Пані Галино, розкажіть про Сімейні Кімнати і для чого вони потрібні?

--- В обласні лікарні, як правило, приїздять батьки з хворими дітками з різних куточків області — і з передмістя, і з віддалених міст, і сел. Хтось приїжджає на день, а хтось на тиждень, а то і на місяць, якщо дитину госпіталізують. І у батьків виникає проблема — їм немає куди піти! Бо дуже часто в дитячих лікарнях, не передбачені місця для відпочинку батьків. Зокрема в реанімаціях, у кращому випадку, э тільки стільчик біля дитячого ліжка. А дитина перебуває в реанімації кілька днів. Увесь цей час батькам теж потрібно десь спати, їсти, приводити себе до ладу. Не усі родини можуть заплатити за готель чи хостел. Трапляється, що деякі батьки навіть намагаються заночувати на лавочках. Тому Сімейні Кімнати — єдине спасіння для родин, бо завдяки ним батьки можуть бути поруч з дитинкою і при цьому мати комфортне місце для відпочинку. Батьки поруч — велика допомога для дитини у боротьбі з хворобою. Саме для цього існують Сімейні Кімнати.

--- Хто відкриває Сімейні Кімнати?

--- В Україні і світі Сімейні Кімнати відкриває і утримує Фундація Дім Рональда МакДональда. Це світова благодійна організація, заснована компанією МакДональдз 45 років тому. Місія Фундації — підтримувати програми, які покращують здоров'я і благополуччя дітей та їх родин. В Україні організація існує 3,5 роки, за цей час ми встигли відкрити п'ять Сімейних Кімнат у п'яти містах України: Львові, Сумах, Харкові, Вінниці та Києві. До речі, саме у Львові у 2017 році з’явилася перша в Україні Сімейна Кімната.

--- Як Фундація обирає лікарні для облаштування Сімейних Кімнат?

--- Це неймовірно складний процес — бо Сімейні Кімнати потрібні багатьом лікарням. Наприклад, зараз через сайт Фундації заявки на Сімейні Кімнати подали 24 лікарні по всій Україні. Тому ми дуже ретельно підходимо до вибору медичного закладу. За роки існування Фундація випрацювала три чіткі принципи, якими керується. Перше — це має бути велика лікарня, яка приймає дітей з усієї області. Другий критерій — щоб лікарня надала приміщення для Сімейної Кімнати. І найголовніше — щоб лікарня хотіла відкрити таку кімнату і була відкритою до співпраці.

--- Розкажіть детальніше про першу в Україні Сімейну Кімнату у Львові, чому обрали саме Львів, а не, наприклад, Київ?

--- Зі Львовом у нас чудова історія — тогочасна головна лікарка «ОХМАТДИТу» побачила Сімейні Кімнати Рональда МакДональда у лікарнях інших країн і зрозуміла, на скільки це важлива і потрібна ініціатива. Тому коли в Україні запрацювала наша Фундація, вона сама звернулася до нас, щоб відкрити Сімейну Кімнату. Звісно, Львівський «ОХМАТДИТ» відповідав усім критеріям — щороку дитяча лікарня приймає на лікування від 15 до 17 тисяч дітей з усієї області і є найбільшою дитячою лікарнею в області. Так у листопаді 2017 року у місті Лева запрацювала перша в Україні Сімейна Кімната Рональда МакДональда.

--- Чи вдалося розвантажити лікарню і лікарняні коридори у Львові від родин дітей?

--- Звичайно, і це підтверджує статистика — за 2,5 роки існування ця Сімейна Кімната допомогла понад трьом тисячам родин. Сімейна Кімната відкрита цілодобово. Тут постійно чергують адміністратори, які зустрічають батьків і вдень, і вночі.

--- Як виглядає Сімейна Кімната у Львові, що там є і якими послугами можуть скористатися батьки?

--- Площа Кімнати у львівському «ОХМАДИТі» — 62 метри квадратних. Це як двокімнатна квартира. Коли ми облаштовували цю Кімнату, робили повне перепланування, міняли вікна, стелю, підлогу. Оскільки метраж невеликий, важливо було максимально ефективно використати кожен квадратний метр площі.

Сімейна Кімната поділена на декілька зон, які мають усе для того, щоб родини могли відпочити і набратися сил. У зоні для відпочинку розташовані дивани, є книги для дорослих і дітей, іграшки. У просторій обідній зоні можна приготувати чи розігріти їжу, зберігати продукти, зробити чаю чи кави. Є кілька ізольованих зон, де можна поспати чи погодувати малюка.

Сімейна Кімната у Львові приймає від п’яти родин. У час «пік» — десять родин. Буває і так, коли тут ніде сісти. Бо сюди приходять не лише батьки, а і дітки, щоб відволіктися від лікарні, побути в домашній атмосфері. Приїжджають рідні, щоб провідати дітей. І усі збираються у Сімейній Кімнаті, аби побути разом, підтримати одне одного, поділитися хорошими історіями.

--- Яка реакція у батьків, які вперше потрапляють у Сімейну Кімнату? Звідки батьки дізнаються про Сімейну Кімнату?

--- Батьки здивовані, інколи навіть шоковані, бо не очікували побачити в лікарні такий приємний і потрібний простір. Простір, який дружній до них. Де їх радо зустрічають, заспокоюють, пригощають кавою чи дають пледик, щоб було ще більш затишно.

Зазвичай у Сімейну кімнату батьків приводять лікарі і медсестри, бо усі в лікарнях знають про її існування.

--- Родини хворих дітей мають платити за користування Сімейними Кімнатами?

--- Ні! Жодної копійки. Користування Сімейними Кімнатами цілком безкоштовне.

--- Хто фінансує Сімейні Кімнати?

Наша Фундація утримується за рахунок наших партнерів-благодійників. Наш партнер-засновник МакДональдз збирає кошти в рамках благодійної програми «Долонька щастя». Також у нас є інші партнери, які допомагають або грошима, або продукцією. Наприклад, компанія Jacobs Douwe Egberts Ukraine постачає в усі п’ять Сімейних Кімнат каву і какао. Компанія VGP (ТМ Ruta) — паперові вироби, Т М Аляска — воду. Побутова техніка у Сімейних Кімнатах від бренду ERGO, а пральні і сушильні машини у Сумах і Харкові — від бренду Bosсh. Також нам допомагають люди — надсилають гроші через наш сайт чи СМС. Є волонтери, які проводять майстер-класи для батьків і дітей, організовують дозвілля. Ми надзвичайно вдячні усім партнерам, завдяки їм є змога допомагати батькам хворих дітей.

-- Галино, ви згадували про те, що Сімейні Кімнати — приклад сімейно-орієнтованої медицини. Поясніть, що це і в чому це проявляється?

--- СОМ ґрунтується на розумінні того, що родина — головний ресурс дитини у боротьбі з хворобою, заохочує лікарів і батьків працювати в одній команді Це такий підхід до лікування, коли хвора дитина розглядається не відокремлено від своєї родини, а разом з родиною. Коли лікарі спілкуються з членами родини, надають вичерпну інформацію про стан здоров’я І навіть залучають до прийняття певних рішень, щодо лікування. Адже ніхто не відчуває стан — дитини краще, ніж мама.

Саме тому сімейно-орієнтована медицина обов’язково передбачає присутність батьків у лікарні поруч з хворою дитиною Доведено, що психологічний стан дитини впливає на її одужання, а батьки поруч — додають хворій дитині сил. В інших країнах такий підхід використовується вже багато років. В Україні Фундація Дім Рональда МакДональда допомагає нашій медицині стати більш сімейно орієнтованою. Ми проводимо для лікарів щорічні конференції з СОМ, запрошуючи на них як іноземних спікерів, так і наших фахівців, обговорюємо найкращі практики у світі і в Україні, чому це так важливо і які є перешкоди. Уже відбулося три конференції, які відвідали лікарі з медичних закладів всієї країни. Також ми готуємо серію тренінгів для лікарів.

Фундація «Дім Рональда МакДональда» пропонує усім небайдужим теж зробити свій вклад у облаштування і утримання Сімейної Кімнати у Львові та інших Кімнат по Україні. Зокрема, можна переказати гроші на сайті Фундації rmhc.org.ua/donate/ або відправити СМС вартістю 10 грн на номер 88 009.

Фото з приватного архіву Фундації «Дім Рональда МакДональда».