Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Яворівські іграшка й пиріг можуть потрапити до списку спадщини ЮНЕСКО

Невдовзі “родзинки” Яворівщини, дерев’яна іграшка та пиріг з гречки і картоплі, можуть потрапити до почесного списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

З такою ініціативою виступили чиновники Львівської ОДА та культурні діячі Яворівського району. Це допоможе розвинути туризм, зробити «фішки» регіону офіційними

«Уявіть, як нашу яворівську забавку купує принц Гаррі, щоб подарувати своїм племінникам. Або на футболці її фото носить Ілон Маск, — сказав заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод. — Усе можливо! Але спершу треба внести яворівський пиріг та яворівську забавку до реєстру нематеріальної спадщини України. Згодом — подати заявку та зробити все можливе і неможливе, щоб вони зайняли своє місце у списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Ми зробили ще один важливий крок до цієї мети».

Про яворівську забавку знають в Україні і світі, її продають на міжнародних ярмарках і фестивалях. Популярності додало й те, що вироби народних майстрів Оксани Когут і Остапа Сойки у 2011 прикрасили Ватиканську ялинку. А ось пиріг — смаколик Яворівщини, який готує кожна господиня: на свята, забави, весілля… «Є дванадцять способів подачі пирога, зокрема з борщем, на житній заквасці, — сказала дослідниця народних промислів Яворівщини, директор школи у селі Старичі Наталія Косик. — Смакує пиріг із грибною юшкою, з мачкою, зі скибкою лимона. З мачкою м’ясною, зі сметаною, кислим молоком…».

Деякі господині Яворова мають власний рецепт приготування пирога. Наталія Косик каже, коли «гречаний пляцок» вийняли з печі чи духовки, його потрібно намазати шматочком сала, обкласти з усіх боків тонкими шматками шпондеру і загорнути у пергаментний папір. А потім ще накрити рушником і так тримати кілька годин.

Схожі новини