Бібрецькі джеми, напої з ружі, страви з квасолі та яворівські пироги
Гастрономічні візитівки Львівщини

У Львові у Шевченківському гаю презентували продукти Львівщини, які претендують на географічні зазначення, тобто мають шанс стати брендом або кулінарним лицем краю. На пікніку, який відбувся у рамках Днів європейської спадщини, було людно, смачно, повчально.
Під час «Галицького пікніку у Шевченківському гаю» у Вербівській садибі дегустували нові страви, що є імпровізацією на теми давніх рецептів української кухні.
Свої вироби представили сироварня «З Гарбузового раю», фермерське господарство «Життя в малині», які вирощують та варять джеми з ружі, сільськогосподарський кооператив «Стрийський Ясь». Ведучою дійства була львівська рестораторка Льоля Ланда, а ініціаторкою та співорганізаторкою заходу — відома гастрономічна блогерка, дослідниця галицької кухні Маріанна Душар (пані Стефа).
Гості пікніка мали чудову нагоду дізнатися про екологічність продуктів Галичини, насолодитися неповторними смаками страв галицької кухні - яворівськими пирогами, джемами з тертої ружі та стравами з квасолі «Стрийський Ясь». З неї готують чимало смачних страв — квасолю з овочами, з гострою морквою, унікальну бойківську помазанку. На її основі роблять різні приправи, випікають смачні квасолеві пироги, торти та тістечка за ексклюзивними рецептами.
Найвищою оцінкою рецептури та майстерності кухарів Стрийщини було те, що львівські гурмани спожили всі страви та попросили б іще, якби квасолеві смаколики не були такими ситними. Присутні зацікавилися таємницями вирощування такої дивовижно смачної квасолі, що зумовлено чудовою мінеральною водою, ґрунтом, насиченим мінералами, чистим довкіллям. Присутні виявили бажання стати учасниками програми «Добрий господар», яку втілює «Фонд громад «Рідня». Нагадаємо, на Стрийщині діє кооператив «Стрийський Ясь», який займається вирощуванням і збутом квасолі.
Пироги з квасолею

0,5 кг квасолі, 2−3 цибулини, 2 ст. ложки олії або 50 г сала, сіль — до смаку, 100−200 г борошна, 2−3 яйця.
Квасолю замочити звечора. Вранці зварити до готовності 2−3 год. До квасолі нарізати цибулю і тушкувати в олії чи салі до зарум’янення на малому вогні. Додати засмажку до гарячої квасолі і ретельно вим’яти, посолити. Дати начинці охолонути.
Приготувати прісне тісто. До борошна додати яйця і дрібку солі. Вимісити тісто, зробити палянички. Пироги робити великі - як пів кулака або кулак.
Бритванку посипати борошном. На неї викласти пироги і випікати у печі або духовці за температури 200−250°C 20−30 хв. Пироги мають стати жовто- бурого кольору.
Подавати з мачанкою з відігрітого молока.
Мачанка з відігрітого молока

1 літр скваснілого молока, 1 ст. ложка кип’яченого молока, 3 ст. ложки сметани, сіль — до смаку.
Сквасніле молоко поставити на малий вогонь, щоб відділилася сироватка. Сир, який сплив, зібрати. Додати збирану сметану і кип’ячене молоко. Ретельно змішати. Подавати до пирогів з квасолею.