Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Великий живіт провокує багато хвороб"

Оздоровчі програми у "Святому Шарбелі" вчать як правильно харчуватися, щоб уникнути метаболічного синдрому

За радянських часів маленьке містечко Моршин, що на Прикарпатті, було справжньою всесоюзною здравницею. Отримати путівку на цей популярний лікувальний курорт вважалося за щастя. Його називали українськими Карловими Варами. Та після розвалу Союзу здравниця помітно занепала, людей приїжджало все менше і менше, пансіонати і готелі потребували ремонтів та інвестицій.

Якщо Трускавець, який мав подібні проблеми на початках незалежності, поступово розвивався, розбудовувався як курорт, там з'являлися нові, сучасні пансіонати на будь-який гаманець, то Моршин продовжував занепадати. Хоча моршинські джерела є унікальними за своїми цілющими властивостями. Особливо вони помічні для людей, які мають проблеми з шлунково-кишковим трактом. Тому, попри занедбану постсовдепівську інфраструктуру, пацієнти з подібними недугами продовжували приїжджати сюди на води.

І ось недавно у Моршині відкрився новий сучасний готельно-оздоровчий комплекс з інтригуючою назвою «Святий Шарбель». Чому така назва і хто такий Святий Шарбель. Виявляється, це відомий ліванський монах, який мав дар зцілення. Під час канонізації Папа Римський Павло VI назвав його одним із найбільших святих XX століття. Власник цього готельного комплексу — відомий бізнесмен Микола Кміть (за часів президента Ющенка протягом двох років — 2008 по 2010 — був головою Львівської ОДА). Розповідає, що коли був у Лівані, мав деякі проблеми зі здоров'ям. При нагоді звернувся з молитвою-проханням до Святого Шарбеля, і хвороба відступила. Якраз у цей час почав будувати готельний комплекс, і на знак вдячності за зцілення вирішив назвати його на честь ліванського монаха-чудотворця. Тепер сподівається, що гості також будуть зцілюватися, але не лише молитвою, а й за допомогою цілющої мінеральної води з моршинських джерел та фахового медичного персоналу.

Сюди можна приїхати як на вихідні, відпочити, відвідати СПА з кількома басейнами та саунами, погуляти по затишному Моршину, так і на довший час, аби оздоровитися і… схуднути.

Своїм гостям «Святий Шарбель» пропонує кілька спеціальних програм — «Здоров'я травної системи», «Здорове серце» і програма схуднення. Хоч усі вони різні, але суть у них одна — очистити і оздоровити організм, зменшити вагу і навчити пацієнтів правильно харчуватися.

«Треба стежити за своєю талією. Якщо у чоловіків обсяг талії перевищує 90 см., а у жінок — 80 см., це сигнал, що не все гаразд з метаболізмом. Саме через метаболічний синдром, простіше кажучи, через надлишкову вагу, у людей виникає багато проблем зі здоров'ям», — пояснює медичний директор готельно-оздоровчого комплексу Ольга Виноградова.

Великий живіт, каже лікарка, провокує багато хвороб. Люди з ожирінням мають підвищений тиск, у них порушений обмін речовин, зокрема, у печінці. Не все гаразд з ліпідами (це коли порушується баланс між так званим хорошим і поганим холестерином), підвищується вміст сечової кислоти, зростає рівень цукру в крові.

«На наших оздоровчих програмах пояснюємо, чому треба істи менше, — продовжує розмову Ольга Виноградова. — Багато пацієнтів вважає, що зайві кілограми — це спадкова проблема. Але це не так. Зазвичай немає спадкового ожиріння. Є неправильна харчова поведінка, яка передається з покоління у покоління: від бабці до мами, від мами до доньки… А якщо і у чоловіка, і у дружини у сім'ях з покоління в покоління харчувались неправильно, то є велика небезпека, що дитина матиме ожиріння».

Здорове харчування має кілька «золотих» правил. «Щоб зменшити виділення травних соків та не подразнювати стінки шлунку, на наших програмах до їжі не даємо кухонної солі. Бо сіль провокує апетит. Як бонус — знижується рівень артеріального тиску без будь-якого медикаментозного втручання. Також з харчування повністю виключаємо цукри, бо цукор має прозапальну дію. На день даємо від 600 до 800 кілокалорій. Але, звичайно, під кожного пацієнта дієту розробляємо індивідуально. Якщо людина зазвичай споживала з їжею у середньому 5 тисяч кілокалорій на день, то стараємося знижувати калорійність поступово. Якщо різко змінити харчування, у пацієнта підніметься рівень гормонів стресу, це призведе до зворотнього ефекту — він не зможе схуднути.

Окрім дієти, наші пацієнти п'ють воду! Шосте джерело — найкращий гепатопротектор. Вода з цього джерела нормалізує обмін речовин, роботу нервової системи, зміцнює імунітет, усуває запальні процеси.

Оскільки обмежуємо споживання кухонної солі, даємо пацієнтам пити йодіс — це вода, збагачена йодом. Західна Україна, зокрема Львівщина, належить до ендемічної зони йододефіциту. У нашому бюветі є перше джерело, яке містить більше хлоридів, — для людей, що страждають гіпоацидним гастритом (коли виділяється недостатня кількість травних соків).

Щоб наша дієта давала кращий результат, намагаємося вирівнювати pH організму, тобто встановлювати кислотно-лужну рівновагу. Для цього даємо поляну квасову. М'ясо, яйця, кава, алкоголь «закислюють» організм людини, тому на програмах наші пацієнти п'ють багато лужної води, яка знижує рівень кислотності організму, і приймають лужні ванни. Бо через шкіру також можна виводити токсини і очищати організм", — каже пані Виноградова.

До речі, у «Святому Шарбелі» роблять унікальну процедуру — ванну з сирватки. Річ у тім, що родина Миколи Кмітя має неподалік Стрия козячу ферму, де виробляють сири вже відомого багатьом гурманам бренду «Мукко». Від виробництва сирів залишається багато сирватки. І пану Миколі прийшла ідея використовувати її в лікувальних цілях. Після цієї ванни шкіра стає гладенькою, як у немовляти. Кореспондент «ВЗ» перевірила це на власній шкірі… Як відомо, Клеопатра, щоб зберегти молодість і красу, купалась у молочних ваннах. Ванна з сирватки дає ще більш вражаючий ефект!

«Наше лікування включає у собі очищення кишківника, — продовжує розмову Ольга Виноградова. — До речі, 80 відсотків імунітету є саме у кишківнику, тому тримати його у порядку є вкрай важливо для збереження здоров'я. Коли людина отримує значно менше їжі, ніж зазвичай, організм починає шукати її. Тоді «їсть» навіть токсини. У кишківнику є багато токсинів, які накопичились впродовж життя, тому ми проводимо процедури які сприяють очищенню організму «.

Пані Ольга каже, що на їхніх програмах за 14 днів гості втрачають від 7 до 10 кілограмів. А головне, вони звикають до правильного харчування і продовжують його дотримуватися вже після програми.

«Скажу, як кардіолог, що однією з переваг Моршина — є його мякий клімат, який дуже добре переносять люди, що мають серцево-судинні захворювання. Найперше, що відчуваєш, коли приїжджаєш до Моршина, — це спокій. Уже сам цей спокій та умиротворення сприяють відновленню сил і оздоровленню організму, — підсумовує медичний директор «Святого Шарбеля» і запрошує усіх, кому не байдуже своє здоров'я до Моршина.

Схожі новини