Передплата 2024 ВЗ

Світязь повертається у свої береги?

Туристичний сезон ще не стартував, але відпочивальники вже є

Найглибше озеро України — Світязь — торік катастрофічно обміліло. Вода відійшла на десятки метрів! Місця, які об­любувала малеча, до кінця літа перетворилися на величезні піщані береги. Сьогодні, коли літо у розпалі, багатьох ціка­вить, чи наповнився водою Світязь? Кореспондент «Високо­го Замку» зробила «вилазку» на відпочинок.

Офіційно відпочинковий сезон тут має розпочатися не раніше 1 липня. Та погода кличе до води, тож уже їдуть на Світязь не лише з усіх куточків Волині, а й зі сусідніх областей.

А як же ж вода, чи повернулася вона, запитаєте ви. Адже торік всі засоби ма­сової інформації шокували повідомлен­нями про катастрофічне обміління во­дойми. На початку червня пройшли рясні дощі — і рівень води у Світязі зріс. Було, за день наповнився на цілі 4 сан­тиметри! Але все одно до торішніх бе­регів не дістає, значно мілкіше.

Чи загрожує Світязю зникнення? Це запитання я адресувала началь­нику управління екології та природ­них ресурсів Волинської обласної державної адміністрації Валенти­ну Кухарику. Розповів, що нині до ви­вчення проблематики обміління Шаць­кого поозер’я (в яке входить 23 водойми площею 6338 гектарів) долучилась ціла плеяда найкращих спеціалістів.

— Створена спеціальна робоча гру­па, до якої увійшли і працівники еколо­гічної інспекції, і фахівці регіонального офісу водних ресурсів, і депутати об­ласної ради, і керівники агропромис­лового комплексу, — пояснив Валентин Іванович. — В Інституті водних проблем і меліорації Національної академії аграр­них наук України розроблено концеп­цію програми збереження Шацького поозер’я. На підставі цього документа вже відбулося засідання екологічного комітету у Верховній Раді, дано дору­чення для уряду та міністерств знайти змогу затвердити державну програ­му збереження Шацького поозер’я. Це дуже важливо. Адже з появою держав­ної програми будуть виділені й кошти з державного бюджету. Справа рухати­меться швидше.

— Але що ж вплинуло на те, що озеро Світязь минулоріч так сильно обміліло? — цікавлюся.

— Головний чинник — кліматичні змі­ни: мала кількість опадів та глобальне потепління. Друге — інтенсивне водо­користування, особливо у пік туристич­ного сезону. Також впливає відсутність централізованого водопостачання та водовідведення, застаріла та неефек­тивна меліоративна система… Щодо останньої, то нині ведеться мова про можливість її перетворення з осушу­вальної на зволожувальну, аби відно­вити болота, — провести ренатураліза­цію земель. Коли є болото, тримається вода, є ґрунтові води. А озеро Світязь — карстового походження, воно напо­внюється за рахунок підземних вод, — пояснює Валентин Кухарик.

І додає, що погано на ситуацію, яка склалася, впливають забудова водоо­хоронних зон, облаштування самовіль­них ставків та копанок:

— Зроблено ще один важливий крок — замовлено в Інституті меліорації На­ціональної академії наук дослідження впливу на Шацькі озера Хотиславсько­го кар’єру, що діє в Білорусі. Колись мо­ніторинг вівся з допомогою контрольних свердловин, їх було дев’ять. Ми вже виділили кошти, щоб їх почистити та на їх основі робити аналіз, — впливає розробка Хотиславського кар’єру на рі­вень води на Світязі чи ні.

Схожі новини