Передплата 2024 «Добрий господар»

"Медики не знали, що у пацієнта ковід. Як наслідок інфікувалися всі,  хто був присутній на операції"

  • 24.05.2020, 15:49
  • 10.1K

Найбільші лікарні Львова та області стали осередками спалахів і розсадниками COVІD-19

Після Великодніх і травневих свят кількість ковідних хворих на Львівщині росте. Послаблення карантину, недисциплінованість та безвідповідальність значної частини людей зробили свою чорну справу. На Львівщині 1285 хворих, 35 померло. Серед хворих — 237 медичних працівників. Найбільші удари взяли на себе Львівська лікарня швидкої медичної допомоги та обласна клінічна лікарня, — медзаклади на 1000 ліжок, які щодня надають ургентну допомогу. Саме ці лікарні фактично стали розсадниками COVID-19: сюди поступали ковідні хворі, а лікарі не були надійно захищені. Анестезіолог, який давав наркоз хворому на операції, сам опинився під апаратом ШВЛ. Хірург має двобічну пневмонію і перебуває вдома на самоізоляціі… Три відділення у лікарні швидкої медичної допомоги, кардіохірургія в обласній клінічній лікарні мають найбільше хворих серед лікарів.

Про те, що відбувається в ургентних «тисячаліжкових» лікарнях Львова та області кореспондент «ВЗ» запитала у заступника генерального директора з медичної частини Львівської обласної клінічної лікарні Лілії Юхимів та генерального директора Львівської міської лікарні швидкої медичної допомоги Олега Самчука.

Лілія Юхимів: «На результати ПЛР-тестів треба чекати більше тижня. Це і є причина, чому інфікуються медики й інші пацієнти у лікарнях»

Лілія Юхимів
Лілія Юхимів

— Львівська обласна клінічна лікарня — найбільший в області медичний заклад. Скільки ліжок у вас?

— 930 ліжок у лікарні, проте пологове відділення на ремонті, то фактично функціонує 775 ліжок.

— Ваша лікарня та Львівська міська лікарня швидкої медичної допомоги мають під час епідемії один статус, але ви не є опорними лікарнями у лікуванні COVID-19?

— Статус наших лікарень визначений наказом департаменту охорони здоров’я на початку епідемії як медичні заклади для надання ургентної медичної допомоги хворим зі Львова та області. Є нозологічні форми, які бере тільки лікарня на Топольній, а це — нейрохірургія, травматологія, а є такі, які забираємо ми. Це — судинна хірургія, кардіохірургія, «гостра» нирка, гемодіаліз, нефрологія, щелепно-лицева хірургія, ЛОР. Ми є ургентні для області, але не відмовляємо хворим зі Львова.

— Оскільки ви не визначені як опорні на ковід медзаклади, то вам і не дали відповідних засобів індивідуального захисту?

— У такому об’ємі, як мають опорні лікарні, на початку епідемії ми не мали засобів індивідуального захисту. Закуповували їх за гроші лікарні і благодійників.

— У відсотковому відношенні скільки дала держава, а скільки благодійники?

— Один до десяти.

— В інфекційній лікарні не захворів за час епідемії жоден медик. У вашій лікарні, де велике скупчення людей, а медики не настільки добре захищені одягом, як інфекціоністи, було прогнозовано, що лікарі хворітимуть?

— На початку епідемії ми не сприймали усіх хворих як потенційних вірусоносіїв. Підозру викликали ті, які приїхали з інших країн чи контактували з тими, хто був за кордоном. Зараз кожен пацієнт — потенційний вірусоносій. Якби засоби індивідуального захисту були, нам би їх надали. Мабуть, їх було важко закупити, тому першочергово оснащували ті лікарні, які готувалися до прийому ковідних хворих.

— У вас був випадок, де від хворого, у якого виявили COVID-19, інфікувалася бригада кардіохірургів, а анестезіолог зараз перебуває в інфекційній лікарні у дуже важкому стані, на апараті ШВЛ…

— У кардіохірургію поступив хворий з вкрай ургентним діагнозом, тому його невідкладно оперували. Медики не знали, що у пацієнта ковід. Швидкий тест не показав цього. Як наслідок, інфікувалися всі медики, які були присутні на операції. Пацієнт помер. Лікарі пішли на обсервацію на 14 днів, анестезіолог потрапила в інфекційну лікарню, кардіохірургію закрили.

— Це перший спалах ковіду у вашій лікарні?

— Спалах так, але випадок не перший. Інфікувалися не від пацієнта. Це родина лікарів. Один член сім’ї приніс додому вірус з іншої лікарні Львова. Наш працівник від нього інфікувався. Та спалах у кардіохірургії найсильніший, ми зробили висновки, і тепер кожного пацієнта сприймаємо як потенційного вірусоносія вже у приймальному покої. Тут медики одягнені у відповідні захисні костюми. Останнім часом щодня є хворі, які поступають у лікарню із різними діагнозами, але вже у приймальному у багатьох з них виявляють COVID-19. Інколи спрацьовує швидкий експрес-тест. Госпіталізувати їх у ковідну лікарню складно, бо туди беруть з підтвердженим ПЛР-тестом. Результати ПЛР-аналізу приходять мінімум через тиждень, це вкрай довго, і це основна проблема, чому інфікуються інші пацієнти і медичний персонал лікарень. Ми навчилися за клінічними проявами визначати наявність ковіду, але лабораторне підтвердження необхідне. Ми бачимо клінічну картину, результати рентгену і КТ грудної клітки, — і фактично можемо за цим встановити ковідну пневмонію. Але на результат тесту все одно мусимо чекати.

— Експрес-тести у приймальному покої робите усім, хто поступає у лікарню?

— Так. Стараємося обстежити усіх. Це 30−50 хворих на день, яких госпіталізуємо у лікарню. Ковідних хворих ізолюємо від інших, якщо немає можливості перевести їх у опорні лікарні. Є патології, з якими не можемо цих пацієнтів перевести в інші медичні заклади. До них медичний персонал одягається у захисні комбінезони.

— За березень 300% додаткової оплати від держави за лікування ковідних хворих працівники вашої лікарні отримали?

— Звичайно, не отримали, бо лікарня не визначена опорною. Генеральний директор нашої лікарні Михайло Гичка займається цими питаннями, бо у нас і лікарі хворіють, і ковідні хворі є. Тому повинна бути належна оплата праці медиків.

— Скільки медиків хворі на ковід?

— 37 осіб — як наслідок спалаху у кардіохірургії. Деякі вже одужали і отримали два негативні результати ПЛР-тестів. У них не було важкого перебігу хвороби. Шестеро лікарів — госпіталізовані в інфекційну лікарню. Анестезіолог — у важкому стані у реанімації Львівської обласної клінічної інфекційної лікарні. Решта медиків почуваються задовільно. Ми не припиняли роботу у відділенні кардіореанімації. Все дезінфікується, але робота продовжується. Не можемо відмовляти людям у госпіталізації.

— Медики кажуть, що перехворіємо всі ми…

— Епідеміологи стверджують, що пандемія припиниться, коли перехворіє 95% населення. Маємо навчитися з цим вірусом жити: лікувати його правильно, захищатися від нього. Основне завдання — щоб потрапляло якнайменше збудника, організм тоді впорається самотужки. Сподіваюся, всі, хто перехворів, матимуть імунітет, і поступово вийдемо з цієї пандемії. Контактних осіб буде однозначно дуже багато.

— Може, завчасно послабили карантин?

— Довго люди не витримають карантину. Треба потихиньку послаблювати його, бо вони самі собі послаблюватимуть. Але необхідно старатися, щоб усі дотримувалися соціальної дистанції, усвідомлювали відповідальність за здоров’я своє та інших. Руки мають бути чистими. Використовувати дезінфектанти. Не кашляти на інших. Основне — уникати великого скупчення людей у закритому приміщенні. У нашій лікарні не відновлюємо планову госпіталізацію. Наразі лише ургентна.

— Чого найбільше не вистачає вашій лікарні зараз?

— Дезінфектантів. Лікарня велика і потреба велика. Потрібні деззасоби, респіратори, маски, костюми для індивідуального захисту медиків. Маємо багаторазові костюми, одноразові костюми використали швидко, тому у них є потреба.

Олег Самчук
Олег Самчук
— Ваша лікарня, як і ЛОКЛ, визначена для надання ургентної допомоги, але не є опорною для ковідних хворих…

— Коли починалася епідемія, не було чіткого розуміння, хто має оперувати пацієнтів з коронавірусною інфекцією, які мають травми, переломи… Довелося оперувати нам. Інфаркти, інсульти, гострі стани — все це до нас у лікарню, по ходу дізнавалися, що там є коронавірусна інфекція.

— У ваших відділеннях терапії, неврології, нейрохірургії похворіли медики. Ці відділення закриті?

— Ні. Закритих відділень немає. Є вахтовий метод. Ті, хто захворів з медперсоналу, йдуть на 14 днів на карантин, на обсервацію. Виходить інша зміна.

— Ви не отримуєте 300% доплати від держави?

— Не отримували, бо не визначені державою як опорна лікарня, але ми подали у Київ пакет послуг з коронавірусу, який надали пацієнтам, і хочемо, щоб медики, які працювали з ковідними хворими, отримали грошові виплати за свою роботу.

— У вашій лікарні найбільше хворих медиків. Чому?

— Це неминучий процес. У всіх лікарнях світу таке відбувається. На сьогодні підтверджені ПЛР-тести у 70 медичних працівників. У нас двотисячний колектив. Це — терапевтичні відділення, неврологія, інфарктне відділення, нейрохірургія… Ті відділення, де поступає багато пацієнтів. До важких пацієнтів приходять відвідувачі, родичі, також можуть принести інфекцію. Складні пацієнти з ковідом є, вони довгий час перебували на лікуванні і за станом здоров’я їх не можна було виписати раніше.

— Медики усі живуть вдома чи є, як за кордоном, у готелях?

— Є медики, понад 60 осіб, які перебували у готелі упродовж двох тижнів зміни. Поруч з лікарнею є готель «СВ», який надав приміщенням медичному персоналу. Це львів’яни або ті, кому важко було добиратися до роботи.

— А інші медики несуть все додому?

— Якщо мали контакт з ковідним пацієнтом, то не контактують упродовж 14 днів зі своїми рідними. Йдуть у самоізоляцію або живуть у лікарні у цей час.

— Лікарі оперують у тих комбінезонах, які призначені для ковідних хворих? Мабуть, дуже не зручно?

— Оперують у цих костюмах. Постійна зміна комбінезонів в операційних процесах обов'язкова. Стерильні комбінезони є. Але лікарня велика: 900 медиків вдома, 900 працює. По 3−4 рази на день змінюємо комбінезони, захисні маски і щитки. Рукавички оновлюємо десятки разів на день, бо не можна до іншого пацієнта підійти у тих самих рукавичках. Особливо це стосується хірургічного профілю стаціонарів.

— У вас на сьогодні 70 хворих серед медичного персоналу. Інфекціоністи стверджують, що це найбільша цифра серед лікарень Львова та області. Вина, кажуть, значною мірою лежить і на головному лікареві…

— Я нова людина у керівництві лікарень Львова. Усі цифри ми озвучуємо, не приховуємо, скільки медперсоналу захворіло. Тому, можливо, що в інших лікарнях хворих медиків більше, аніж у нас?..

— Медичні працівники, які захворіли, отримають грошові доплати?

— Так, 20 тисяч гривень отримає кожен медичний працівник, який захворів на COVID-19. Виплачуватимемо гроші на основі результатів ПЛР-тестів та клінічного анамнезу захворювання.

— Чи передбачено ще якісь доплати медпрацівникам?

— З бюджетного фонду Національної служби здоров’я, з якого ми отримуємо кошти, виділили мільйон гривень на зарплату медичним сестрам приймального відділення, неврології, реанімації, хірургії, травматології, терапії за те, що працюють понаднормово. До того ж, виконком і бюджетна комісія виносить питання на сесію виділити чотири мільйони гривень до кінця року на те, щоб додати до заробітних плат медичним сестрам і старшим медсестрам, які працюють з ковідними хворими: від 600 до тисячі гривень додатково щомісячно.

— Ваш працівник-анестезіолог одним з перших потрапив в облісну інфекційну лікарню після того, як лікував ще у лютому важкі вірусні пневмонії у хворих. Цей лікар має досвід як лікування, так і перенесеної хвороби… Це можна використовувати для лікування хворих?

— Доктор повернувся до роботи. Звісно, його досвід цінний і ми займаємося дослідженнями разом з науковцями, щоб використовувати все лікарській практиці для лікування хворих. Навіть передбачено на це виділити з бюджету кошти.

Коментар для «ВЗ»

«Тим, хто захворіли на COVID-19, теж буде надано матеріальну допомогу у розмірі 20 тисяч гривень»

Головний медик м. Львова, начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб:

Володимир Зуб
Володимир Зуб

— Станом на ранок 24 травня зареєстровано 130 випадків інфікування людей, котрі працюють у закладах охорони здоров’я міста. Медичних працівників — 125 осіб інфікованих, п’ятеро інших осіб — бухгалтери та працівники кадрового відділу лікарень. Серед 125 медичних працівників інфікованих — 50 лікарів, 43 медсестри, 16 молодших медичних сестер, 13 лаборантів, 3 рентгенлаборанти. Одужало 29 осіб, одна молодша медична сестра, працівниця 1-ї міської клінічної лікарні міста померла у 8-ій міській клінічній лікарні м. Львова. У жінки була важка коронавірусна пневмонія. Зі 130 інфікованих осіб 70 перебувають на амбулаторному лікуванні, 30 — на стаціонарному лікуванні. Найбільше зареєстровано хворих у лікарні швидкої медичної допомоги — 81 особа. З них 38 лікарів, 31 медсестра, 11 санітарок, 1 рентгенлаборант.

Усі необхідні накази та рекомендації — письмові й усні — ми надали усім керівникам медичних установ міста. Міська рада ухвалила рішення про те, що людям, які надають допомогу хворим на коронавірусну інфекцію, незалежно від того, міська чи обласна це установа, виплатити по 10 тисяч гривень. Такі матеріальні допомоги отримали працівники обласної інфекційної лікарні, 1-ї міської лікарні. Минулої п’ятниці прийняли рішення про те, що 227 працівників 8-ї лікарні, які працюють з ковідними хворими, теж отримають по 10 тисяч гривень. Таку ж суму отримають працівники тих лабораторій, які проводять ПЛР-дослідження.

Тим, хто захворіли на COVID-19, теж буде надано матеріальну допомогу у розмірі 20 тисяч гривень. Двадцять сім осіб таку суму вже отримали. Є списки ще на 88 осіб на виплату цих грошей. Йдеться лише про працівників міських медичних установ. Гроші — з міського бюджету.

Важливо не розслаблятися і дотримуватися усіх вимог карантину. Впевнений, є багато людей, які перехворіли безсимптомно і навіть про це не знали. Є ті, хто перехворів у легких формах. Але є і ті, хто хворіє дуже важко. Небезпека у тому, що людина може продукувати вірус упродовж двох-трьох тижнів і не мати при тому жодних симптомів. Тому карантин і ввели, щоб не було масових скупчень людей. Бо може прийти безсимптомний носій і заразити усіх, хто поблизу.

Схожі новини