Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Мінімум – страшилок, максимум – інтиму!»

Як не розлучитися після карантину?

Цілодобове перебування членів сім`ї в одному приміщенні, нерідко призводить до сварок і навіть розлучень. Навіть космонавти, яких обирають за психологічною сумісністю, повернувшись на землю, не можуть дивитися один на одного.

У Китаї після карантину суттєво зросла кількість розлучень. Партнери, постійно перебуваючи у чотирьох стінах, пізнали один одного з ненайкращого боку. В Україні — ситуація не краща. Від початку карантину в Україні, кількість дзвінків на гарячу лінію по запобіганню домашньому насильству зросла на 30%.

Як не зіпсувати стосунки та не розлучитися у цей непростий час? Про це говоримо з кандидатом психологічних наук, завідувачем кафедри практичної психології КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Ігорем Корнієнком.

Ігор Корнієнко
Ігор Корнієнко

«Українська сім`я перебуває у стадії конфлікту задовго до початку пандемії. З 2002 року проводили різноманітні дослідження стосовно характеристики наших родин. Їм притаманне зменшення коефіцієнту шлюбності. Тобто, збільшилася кількість розлучень. Якщо у 1991 році коефіцієнт становив 0,4 (тобто, серед 100 шлюбів протягом 10 років розпадалося 10), то цьогоріч він становить 0,58. Це означає, що на 100 шлюбів упродовж десятиріччя припадає 58 розлучень. Неофіційно вважають, що насправді цей коефіцієнт сягає 0,75. Люди офіційно одружені, але разом не проживають.

Збільшилася кількість так званих дистантних сімей. Наприклад, хтось із партнерів працює за кордоном. Тобто, чоловік і жінка вважаються сім`єю, але мешкають разом від місяця до півроку. Такий устрій суттєво впливає на стосунки.

Для української сім`ї також характерні так звані гіпостенічні реакції. Це означає, що у кризовій ситуації члени подружжя не проявляють активності, не можуть змінити свою поведінку. Опускають руки та пливуть за течією. Наприклад, дружина поїхала на заробітки, а чоловік — лежить на дивані, п`є горілку та депресує.

Також в українських родинах зросла кількість конфліктів. Від 55 до 80% опитаних пар свідчать про наявність у них конфліктів, а також — насилля. Не обов`язково — фізичного, також психологічного, економічного і т.д." - розповідає Ігор Корнієнко. Під час карантину ситуація загострилася. Психологічні негаразди присутні у кожній родині, але у звичних умовах, під час соціальної активності, вони притуплюються. У вимушеній ізоляції зростає внутрішнє напруження. Негативна, хаотична інформації, що надходить звідусіль, невизначеність майбуття заганяє у стан хронічного. Воно виливається в агресію — вербальну або фізичну на тих, хто «під рукою» — тобто, на членів сім`ї. Відповідно, давно забуті або завуальовані дрібні конфлікти загострюються. Партнери згадують старі образ.

За словами Ігоря Олексійовича, уникнути сварок можливо навіть в умовах карантину. Ось кілька практичних порад:

• Над стосунками потрібно працювати завжди. Тепер, коли для цього з`явилося більше часу та можливостей, варто використовувати їх по повній. Чимало сімей, які вже навіть мають онуків, під час ізоляції влаштовують романтичні вечері при свічках та пікніки на власному подвір`ї або на дачі. Такі ідеї варто взяти до уваги тим, хто наближається до порогу розлучення.

• Важлива умова — комунікація. Відірвіться від телевізору та планшету й розмовляйте один з одним про те, що відчуваєте. Не бійтеся розповісти про свої страхи, подальші плани. Головне — не звинувачувати один одного та поважати чужу думку. Тобто, якщо хтось із партнерів панічно боїться захворіти, а інший вважає коронавірус «аферою XXI століття», не варто сперечатися — поставтеся до точки зору ближнього з розумінням.

• В умовах «життя у чотирьох стінах» важливо навіть у маленькому помешканні мати свою територію. Якщо немає іншої кімнати — усамітнюйтеся на кухні або навіть у ванній. З точки зору психології, люди можуть перебувати разом без навантаження для психіки не довше, ніж сім годин. Далі знадобиться хоча б невеличка перерва.

• Ставтеся до потреби партнера усамітнися — з розумінням. Це важко сприймати екстравертам, які звикли постійно взаємодіяти з людьми та проговорювати страхи та проблеми. У пригоді стане спілкування онлайн. Комунікація з іншими людьми — дуже важлива. Недаремно найгіршим покаранням для злочинців вважають одиночну камеру. Зараз, у століття Інтернету та соціальних мереж, ця проблема легко вирішується.

• Навчіться домовлятися один з одним. Наприклад, якщо чоловік і дружина працюють дистанційно, а комп`ютер — один, визначайте чіткий час роботи для кожного.

• Знайдіть собі заняття для душі, яке відволікатиме, принесе спокій та задоволення. Багато хто під час карантину почав вишивати бісером, в`язати, малювати… Згадайте, чим давно мріяли зайнятися, але через брак часу відкладали.

• Окрім індивідуальних занять, обов`язково знайдіть спільні. Це може бути приготування їжі, прибирання, навчання дітей… Але види діяльності важливо змінювати.

• Не забувайте про інтим. Він суттєво зближує та приводить нервову систему до ладу.

• Важлива фізична активність. Якщо не можна гуляти пішки на свіжому повітрі, робіть щодня зарядку на балконі або біля відкритого вікна.

• Потужна психотерапія — зміна обстановки. Знайдіть можливість виїжджати за місто або хоча б частіше ходити до крамниці.

• Мінімізуйте надходження негативної інформації. Переглядайте лише необхідні новини з надійних джерел не більше двох разів на день.

• Гумор — найкраще заспокійливе. Більше смійтеся та жартуйте. Карантин рано чи пізно закінчиться, а образи та неприємні слова, висловлені під час емоційного напруження, закарбуються у пам`яті коханої людини назавжди.

Схожі новини