Передплата 2024 «Добрий господар»

Щоб зберегти взаємини на відстані

Чи всі стосунки є сенс зберігати? Війна та виклики, які вона принесла, можуть відкрити зовсім інші, незнайомі як власні сторони, так і сторони партнера

Фото pexels
Фото pexels

Може з’ясуватися, що наші цінності більше не збігаються, зникає повага, немає спільних інтересів чи спільного бачення майбутнього — у такому разі, можливо, краще вийти із цих взаємин. Напевно, чесніше і правильніше сказати про те, що тепер ви бачите своє життя по-іншому і хочете влаштовувати його так, як вам комфортніше. Ви насамперед маєте подбати про себе, а вже потім про стосунки.

Важливо спілкуватися та підтримувати контакт. Також усвідомлювати, якщо хоче­те зберегти стосунки навіть на відстані, що треба ділитися власними емоціями та розу­міти емоційний стан партнера. Ось кілька моментів, на які варто звернути увагу.

  • Не бійтеся говорити про свої негатив­ні емоції, втому, виснаження або диском­форт. Не потрібно намагатися «тримати­ся» за будь-яку ціну, рано чи пізно це може призвести до емоційних зривів. Часто інші люди приймають зміни у поведінці під час спілкування на свій рахунок, хоча це може бути зовсім не так. Тому кажіть, що вас не­покоїть, прямо і відкрито, щоб уникнути не­порозумінь та подальших конфліктів.
  • Якщо у вас є сили обговорювати образи, такі взаємини можуть швидше відновитися і мати перспективу надалі. Людям часто не ви­стачає щирості, тому навіть якщо ви розповіда­єте про неприємні відчуття, але щиро, є можли­вість обговорити це питання і бути потім разом.
  • Особливу увагу звертайте на байду­жість у погляді партнера; довгі паузи у роз­мовах; уникнення відеозв'язку; уникнення розмов або скорочення їх до мінімуму. Це ознаки того, що вам потрібно погово­рити про проблеми, їх причини та можливі варіанти вирішення. У жодному разі не ігно­руйте ці сигнали.
  • Намагайтеся зрозуміти одне одно­го, зрозуміти емоційні стани партнера, не осуджуючи, не знецінюючи, а з підтримкою та прийняттям. Жорсткі власні психологічні кордони насправді унеможливлюють близь­кий емоційний контакт, а потім і близькі, те­плі стосунки стають недосяжними. У стосунках не можна казати: «Приймай мене таким, яким я є». Якщо ви хочете справ­ді близьких взаємин, ви все одно маєте тро­хи підлаштовуватися. І ваш партнер теж має щось зробити, що було б бажаним для вас.
  • Намагайтеся уникати докорів. Прислу­хайтеся до себе, яка ваша незадоволена по­треба стоїть за цими претензіями? Озвучте її відкрито та з повагою до іншої людини.
  • Спілкуйтеся у месенджерах. Пишіть навіть просто про те, як минув день. Часто люди не знають, що сказати одне одному. Їм все може здаватися недоречним чи не­важливим. Однак, важливо все! Навіть якщо ви просто розповідаєте, як ви з дитиною ви­йшли на прогулянку, це теж доречно, адже може підтримати у певну хвилину людину, яка думає про щось погане, відволікти її та втішити.
  • Візьміть за звичку удвох згадувати до­брі моменти минулого та будувати плани на майбутнє, навіть якщо не знаєте, коли знову будете разом.
  • Не забувайте про гумор. Надсилайте одне одному смішні меми та відео.

Схожі новини