Передплата 2024 «Добрий господар»

«Ми працюємо – ви залишаєтеся вдома!»

Україна вступає в активну фазу боротьби із коронавірусом. Медики закликають дотримуватися карантину

В Україні фіксуються перші випадки передачі SARS-CoV-2 всередині країни. Регіони частково забезпечені експрес-тестами і тест-системами, а це означає, що щодня з'являтимуться нові випадки захворюваності. На жаль, будуть і летальні. Скільки їх буде — залежить від нашої громадянської свідомості.

«В Італії люди масово порушували карантин і бачимо, до яких трагічних наслідків це призвело. Карантин не запроваджується, щоб зберегти вам життя! Це особливо важливо, якщо ви — людина старшого чи похилого віку та/або хворієте на хронічні недуги (артеріальну гіпертензію, цукровий діабет). Без зайвої потреби не виходьте на вулицю! Якщо вийшли (наприклад, вигуляти песика), тримайтеся на безпечній відстані від інших людей — навіть якщо вони на вигляд здорові, можуть самі не хворіти, але бути носіями вірусу і вас заразити», — застерігає завідувачка діагностичним відділенням КЗ ЛОР «Львівська обласна клінічна інфекційна лікарня» Таміла Алексанян.

— Це робиться, щоб виграти час?

— Жодна українська лікарня не витримає, якщо туди одночасно поступить 500 хворих і 20 із них потребуватиме штучної вентиляції легенів.

— Через ваше відділення «проходять» всі пацієнти Львівщини з підозрою на коронавірус. Якими є умови їх перебування?

— У нас вісім інфекційних боксів (ізоляторів). Поки великого напливу немає, тримаємо пацієнтів у палаті по одному. Коли аналізи показують негативний результат, ці пацієнти переводяться в інші відділення. Якщо їх стан не вимагає перебування у стаціонарі, виписуємо додому. Цим людям можна тільки поспівчувати. Бачили би ви їх, коли чекають на результати аналізів…

— Коли кількість хворих зростає у геометричній прогресії (а з ними — і кількість хворих у важкому стані, які не можуть самостійно дихати), кожен апарат штучної вентиляції легенів — на вагу золота. За словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, в Україні є понад 3500 апаратів штучної вентиляції легенів. У відділеннях інтенсивної терапії інфекційних лікарень — 400. Цього достатньо? Для порівняння, в Італії до епідемії цих апаратів було 5 тисяч (станом на сьогодні докупили ще 4 тисячі). У Німеччині — 25 тисяч, але уряд подумав, що цього може не вистачити і докупив ще 10 тисяч.

— У нашій лікарні два апарати стоять запаковані (передали на потреби лікарні благодійники. — Авт.)… Річ не тільки у кількості апаратів. Апарат сам себе не обслуговує.

— «Стіни не лікують», — люблять казати лікарі.

— Так, боюся, Україні може не вистачити медиків. Але можете бути певні: ті, що є працюватимуть самовіддано.

— Як в Італії: без вихідних, по 12−17 годин на добу?

— Можете не сумніватися. Але сподіваюся, у нас до цього не дійде. Ось чому важливо не порушувати карантину. Ми працюємо — ви залишаєтеся вдома!

Фото з Facebook-сторінки Андрія Садового.

Схожі новини