Передплата 2024 ВЗ

На Буковині коронавірус  розійшовся  по селах

А перший інфікований в Україні чернівчан вже виписався і розповів, як його лікували

Чернівецька область, де був перший інфікований коронавірусом в Україні, станом на вівторок, 24 березня, залишалася на першому місці в Україні. Тут офіційно інфіковано 38 осіб.

Найбільше хворих у селі Колінківці Хотинського району — 12 осіб, у місті Хотин — 1 особа, у селі Брусниця — 7 осіб, Лужани — 4 особи, Великий Кучурів — 2 особи, Їжівці — 1 особа, місто Заставна — 2 особи, Юрківці — 1 особа, Кам'янка — 1 особа, Луківці — 1 особа, Топорівці — 1 особа, Глибока — 1 особа, а у Чернівцях — 2 особи. Станом на 11:30 24 березня в Чернівецькій області зафіксовано 38 випадків захворювання на коронавірус. Нагадаємо: один випадок летальний, один пацієнт вже одужав.

Усі хворі діти почуваються добре

Серед підтверджених 24 березня 13 випадків Covid-19 у Чернівецькій області — шестеро дітей.

«Лише нові діти, які протягом останньої доби до нас надійшли із підозрою на Covid-19, мають температуру. У тих дітей, у яких підтвердився цей вірус, уже немає підвищеної температури, — розповіла заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак, — Лікування дітей показує, що протягом першої доби після госпіталізації температура тримається високою, потім лихоманка спадає і вони отримують лікування у нескладній формі».

З шести хворих дітей, в яких у вівторок підтвердили коронавірус, четверо госпіталізовані, двоє проходять амбулаторне лікування вдома. «Двоє із цих дітей — це контактні особи раніше підтвердженого випадку, а усі інші діти — це вже родичі осіб, які повернулися із країн, де підтверджено Covid-19», — додала Наталія Гусак.

Тим часом голова ОДА Сергій Осачук закликав підприємців гарантувати наявність продуктів у всіх населених пунктах області. Будь-який автомобіль, який доставляє продукти харчування, має право безперешкодного пересування та доступу в усі населені пункти Чернівецької області. Посадовець наголосив, що на території Чернівецької області не діє режим надзвичайного стану. Чернівецька область отримала засоби індивідуального захисту, експрес-тести та тест-системи ПЛР, які прибули в Україну з Китаю.

«Лабораторні дослідження будуть проводитися щодня. Лікарі-інфекціоністи і Лабораторний центр будуть відслідковувати і оперативно реагувати, відпрацьовувати всі зразки, які будуть відбиратися за направленням виключно лікарів, — сказав голова ОДА. — Тільки лікарі уповноважені ініціювати і направляти на проведення таких тестів».

«Іноді не вистачає хліба»

Видання «Кіцмань Cit» розповіло про ситуацію у селі Брусниця, яке живе в ізоляції. Тут виявило семеро хворих на коронавірус. Перша хвора, 33-річна Тетяна Вишиван, померла ввечері 16 березня в інфекційному відділенні Чернівецької обласної клінічної лікарні, а підтвердження про те, що вона була інфікована саме коронавірусом, надійшли з лабораторії 17 березня. Лікарі повідомили, що смерть настала внаслідок супутньої неврологічної патології, не пов'язаної з проявами коронавірусної інфекції.

Одразу після цього почали визначати контактних осіб у селі, у шести людей діагноз підтвердився. Ці люди також контактували із рідними та односельцями, тому у селах Брусниця і Кальнівці (яке розміщене зовсім поряд) вирішили запровадити особливий режим в'їзду та виїзду. На трасі з обох боків села встановили два санітарно-карантинні пости, де цілодобово чергують поліція, рятувальники та Нацгвардія.

«Пропускають лише автомобілі з продуктами, пошту, людей, які їдуть на роботу (медиків, правоохоронців і т.д.), — розповідає сільський голова Іван Загарія. — У продуктових магазинах все є, хліба іноді не вистачає — чи менше завозять, чи люди більше купують. У перші дні була можливість об’їхати пости, але ті бокові дороги вже перекопані. Проте пішки, велосипедом можна вийти з села. Люди вже не панікують, ходять, кому треба, вулицями, у магазини. Хоч спершу, коли виявили хворих, місцеві дуже злякалися».

Як розповіла на своїй сторінці у Фейсбук Ольга Кобевко, лікарка-інфекціоніст Чернівецької обласної клінічної лікарні, від початку спалаху COVID-19, не звільнився жоден лікар інфекційного відділення. «У нас жоден лікар не написав заяву на звільнення чи на відпустку. Хоча були заплановані на цей час відпустки. Розуміємо, що зараз не час для відпочинку, — каже Ольга Кобевко. — Є звільнення серед середнього медичного персоналу. Але, на щастя, медсестер у нас багато».

Лікарка розповідає, що медиків дуже підтримують небайдужі буковинці. Передали лікарям каву, солодощі, квіти.

За вилікуваного — до Книги рекордів

Олександр з Чернівців став першим українцем, в якого підтвердили коронавірус. Окрім цього, чоловік також став першим, хто одужав від COVID-19. Представник Національного реєстру рекордів України приїхав до Чернівців з нагородою. Чернівецька обласна лікарня увійшла до Книги рекордів України. Їй вручили нагороду у номінації «Перший в Україні пацієнт лікарні, який одужав від COVID-19». Медики, які отримали нагороду, акцентують на свідомості дій свого першого пацієнта з COVID-19, котрий, знаючи про свою історію подорожі, своєчасно самоізолювався й звернувся за медичною допомогою до лікаря. Медичні фахівці кажуть, що це дозволило не тільки запобігти погіршенню стану хворого, а й убезпечило щонайменше декілька сотень мешканців області від інфікування новим коронавірусом.

Про те, як проходило лікування, чоловік розповів ВВС.

Зокрема, лікування відбувалося симптоматично, однак хворого помістили у бокс, який, за словами чоловіка, не був як слід підготовлений. Йому доводилося спати у холодному боксі, навіть тоді, коли стан погіршився.

«Я спав у куртці. Думав, що це тимчасово! Не уявляв, що у таких умовах можна довгий час провести! Коли сказав про це лікарям, мені відповіли: „Попросіть, щоб хтось приніс вам обігрівач“… Батько купив обігрівач», — сказав Олександр.

Згодом умови в лікарні покращувалися.

«Треба було постійно пресувати — і ці питання поступово вирішувалися. На початках там нічого не було готово для прийому хворих», — додав він.

Олександр розповів, що спочатку 70% ліків йому доводилося купувати за власні кошти, через тиждень медикаментами поступово забезпечувала клініка.

Також розповів, як заразився. Чернівчанин захворів після подорожі до Італії. 21 лютого подружжя полетіло з румунської Сучави до Бергамо. Звідти поїхали до Комо та Мілану.

«Те, що насувається біда, ми зрозуміли десь за два дні. 23 лютого в одному містечку (не пам'ятаю точно назву) захворіли 16 осіб. Люди почали панікувати. «Ми намагалися уникати скупчень людей, гуляли самі, удвох, — розповідає Олександр, — Так і провели весь відпочинок. В Мілані відчувались панічні настрої, бо там багато туристів. Та коли ми повернулись в Бергамо — там панував абсолютний тотальний пофігізм».

Чоловік підозрює, що заразитися міг в аеропорту Сучави.

Каже, 28 лютого у нього піднялася температура. 29 лютого, коли температура зросла, Олександр зателефонував сімейному лікарю, попередив, що був у Італії, а тоді зателефонував на спецлінію «103». За пів години приїхала «швидка». Медики у спецодязі шпиталізували чоловіка до інфекційного відділення.

«Третього березня у мене день народження. Цього дня прийшли результати аналізів із Києва, — розповідає Олександр. — Було страшно, що я один із тих, кому не пощастило. Чомусь я перший».

Олександр вже вдома. Каже, відколи виписався, зустрів лише одну сусідку, яка вибачилася за участь у протесті за шпиталізацію його дружини.

«Не переді мною треба вибачатися. Основний удар отримала дружина. Неприємно було спостерігати, як її виводять. Як якогось злодія. Щоб хтось до нас зайшов — такого не було. Можливо, люди побоюються. Думають, що ми можемо небезпеку складати для них. Нас підтримують родичі і друзі».

Чернівецька область

Схожі новини