Передплата 2024 «Добрий господар»

Валентина Чоп’як: «З вірусом у тій чи іншій кількості зіштовхнеться кожен. Організм повинен виробити імунну відповідь».

  • 24.03.2020, 17:34
  • 55.8K

Нинішня пандемія є наслідком високої мобільності, міграції людей

Про пандемію COVID-19 у світі, про ситуацію в Україні кореспонденту «ВЗ» розповідає заслужений лікар України, доктор наук, професор, донедавна головний імунолог та алерголог МОЗ України, завідувач кафедри клінічної імунології і Західноукраїнського регіонального центру клінічної імунології та алергології Львівського медичного університету ім. Д. Галицького Валентина Чоп’як.

«Нинішня пандемія є наслідком високої міграції людей»

— Валентино Володимирівно, у зв’язку з пандемією COVID-19 з’явилося багато конспірологічних версій: у соцмережах говорять про природний відбір, про те, що так очищається планета, про вірус як біологічну зброю… Що насправді відбувається?

— Ми живемо у нестерильному середовищі, нас повсюди оточують мікроорганізми. Відколи на Землі є тварини і люди, відтоді є віруси та інші інфекції. Коли вірус переходить від тварини до людини, це завжди призводить до значної напруги імунної системи, яка мусить реагувати на вірус та допомогти захиститись від нього. Зараз саме така ситуація, коли від летючих мишей, які є резервуаром коронавірусів, він перейшов до людини. Цей вірус вкрай підступний, бо проникає у клітини через фізіологічні рецептори. Ті ж самі процеси відбувались з іншими подібними вірусами, що призвели до атипової пневмонії у 2002 — 2003 роках — SARS, де проміжним «господарем» були тварини — цівети, а у 2011 — 2012 роках — MERS, де проміжною твариною були верблюди. Тоді це були локальні епідеміі, а тепер маємо пандемію, оскільки коронавірус розповсюдився у всьому світі. Вірус COVID-19 викликає тяжкий гострий респіраторний синдром, який розвивається внаслідок атипової вірусної пневмонії. Попередні віруси з цієї групи (SARS, MERS) давали ще більшу летальність. Не варто поширювати дезінформацію про теперішній штучно створений вірус, адже вчені оприлюднили серйозні аргументовані дослідження про те, що цей коронавірус природного походження. Нинішня пандемія є наслідком високої мобільності, міграції людей. У минулі роки під час епідемій попередніх вірусів не було настільки поширеного дешевого авіасполучення з різними країнами, відповідно, віруси не мали можливості так швидко поширюватися.

«За три-чотири тижні активність вірусу повинна впасти»

— Хто є найбільш вразливим у цій ситуації?

— Люди віком більше 65 років, у яких фізіологічно більш слабий противірусний нагляд. Люди у такому віці менш активно відповідають на подразники інфекційного походження, які потрапляють в організм. Це не означає, що вірус не вражає дітей і вагітних, які теж за природою відносяться до групи імуноскопрометованих людей. Але вони хворітимуть легшими формами цього захворювання. Часто вони є носіями цього вірусу, бо рецепторів-провідників коронавірусу у них менше. Провідником цього вірусу є рецептор на клітинах для ангіотензинперетворюючого ферменту, який регулює артеріальний тиск. Вірус через ці рецептори, яких найбільше у легенях, проникає у клітини альвеол і пошкоджує їх. Менше ушкоджуються кишківник та судини. Ті, у кого є гіпертонія та лікуються інгібіторами ангіотензинперетворюючого ферменту, особливо чутливі і вразливі під час цієї епідемії. Окрім того, хворі на цукровий діабет, бронхіальну астму і хронічні обструктивні захворювання легень. Окрему вразливу групу складають хворі з первинними генетичними імунодефіцитами, ВІЛ-інфіковані, а також пацієнти з аутоімунними, алергологічними, пухлинними хворобами.

— Що можна порадити цим людям?

— Цей вірус відрізняється тим, що до 2−3 днів виживає на твердих поверхнях, на одязі, поширюється повітряно-крапельним шляхом при потраплянні на слизові оболонки рота, очей, носа. Існує загальне правило під час пандемії — відсутність контактів. Особливо людям старшого віку і тим, кого перерахували у вразливих групах. Жорсткий домашній режим! Якщо потрапить мала кількість вірусу, — імунна система справляється і може сформувати імунітет. З дідусями і бабусями ліпше спілкуватися дистанційно, через відеозв’язок, або посилено захищатися доступними засобами (маски, окуляри, гігієна рук, обличчя, окремий одяг). Продукти, ліки їм ставити під двері і мінімально контактувати поки що. За три-чотири тижні активність вірусу повинна впасти.

— Українці, котрі працюють у країнах Європи, уражених вірусом, зараз масово повернулися приїхали в Україну. Вони можуть мати безсимптомну форму хвороби, бути носіями вірусу, але заражати інших?

— Їх потрібно ретельно тестувати, шукати вірус у них. В одних заробітчан формується імунітет, в інших імунна система не справляється, тому в організмі такої людини вірус активно розмножується і може призвести до серйозних ускладнень. Ті, хто приїхав зараз в Україну з-за кордону, мусять самоізолюватися. Насамперед не контактувати зі своїми родичами. В Бахрейні тестували усіх, хто прилетів з-за кордону. І всіх, хто має клінічні застереження. Тестували й ізольовували. Тому там майже немає хворих. Так само у Сінгапурі. Ті, хто прибув зараз з-за кордону, зобов’язані самоізолюватися хоча б на два тижні. Це називається епідемічний етикет.

— Кажуть, що взуття, прийшовши з вулиці, потрібно ставити на ганчірку, змочену у хлорці…

— Для того, щоб вбити цей вірус, потрібна велика концентрація хлору, що негативно впливає на дихальні шляхи. Краще кварцування. Потрібно часто провітрювати помешкання і робити вологе прибирання. Якщо є кварцова лампа, то на 10−15 хв вмикати її у приміщеннях. Це — мудріше, аніж обробляти все хлором. Використовувати для рук, пакетів з магазинів спиртовмісні антисептики.

«Лягаєте вчасно спати, провітрюєте кімнату…»

— Кажуть, що у час епідемій кожен імунітет стикається з вірусом так чи інакше, бо він циркулює у повітрі…

— Так, але важлива кількість збудника, яка потрапляє в організм. Невелика кількість вірусу — як мікровакцинація, бо організм зможе спокійно виробити антитіла, навіть на рівні «вхідних воріт» — це місцевий імунітет і сформує імунну пам'ять — це системний імунітет, але не треба наражатися на небезпеку. Особливо людям з груп ризику. Гуляйте на балконі.

— Що робити, щоб імунітет був сильнішим у цей час, коли після зими усі виснажені?

— Вчасно лягати спати. Бажано до 22.00 і спати 7−8 годин мінімум для організму. Не стресувати. Прокинутися зранку, зробити фізичні вправи, зарядку, вийти на балкон, порухатися, подихати свіжим повітрям. Знайти позитив, добрі емоції, духовно розвиватись — це важливо для імунної системи. Не можна сидіти в інтернеті по ночах, робіть це вдень. Багато пийти теплої води. Можна з лимоном, імбиром, калиною, малиною, шипшиною, все, що має високий вміст вітаміну С. Два літри теплої рідини щодня. Не переїдати, бо це навантажує імунну систему. Їжа має бути натуральною і здоровою. Квашена капуста, яблука, кисломолочні продукти, топінамбур, буряк, морква. М’ясо з розрахунку 1г/кг маси тіла. Вуглеводи грубого помолу. Селянська здорова їжа.

— Часник, цибуля допомагають?

— Дезінфікують, бо мають бактеріоцидну дію, тобто зменшують розмноження вірусів і бактерій. Але сказати, що захищають, не можемо. Як і спиртові дезінфектанти, які всі є на спирту, але це не означає, що треба вживати алкоголь, бо він послаблює імунітет, як і паління цигарок. Алкоголіки і курці — теж у групі ризику.

— Ті, хто виїжджає з міста у гори, на природу, правильно чинять?

— Розумно, бо чистіше повітря і менше контактів з людьми. Для дихальних шляхів важливим є свіже повітря, бо під прицілом саме дихальні шляхи. Якщо є можливість, варто вивезти людей похилого віку у село, на дачі, у гори, — це мудре рішення.

Фото з архіву Валентини Чоп’як.

Схожі новини