Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Маленька проблема у січні може стати катастрофою у березні»…

Як захистити зуби від шкідливого впливу цукру?

Коли під час святкового застілля справа доходить до десерту, більшість з нас згадує про свою талію. Однак мало хто задумується над тим, як вся та величезна кількість цукру, яку з’їдаємо на свята, може зашкодити здоров’ю наших зубів. Повернутися до норми після затяжних свят допоможуть заняття у спортзалі або легка фізкультура зранку — залежно хто скільки зайвих кілограмів набрав. Виправити шкоду, завдану зубам, буде набагато складніше і дорожче.

Як цукор руйнує наші зуби?

Як пояснює лікар-стоматолог Ореста Баран, бактерії — головні вину­ватці карієсу, які населяють нашу рото­ву порожнину, — живляться цукром, який ми споживаємо. Деякі мікроорганізми навіть використовують його як клей, що допомагає їм прикріпитися до поверх­ні зубів. У процесі своєї життєдіяльнос­ті бактерії продукують органічні кис­лоти, які «витягують» мінерали із зубів. Наступний етап — розпад тканини зубів. Спочатку ушкоджується емаль, а зго­дом — глибші шари зуба.

Атаці кислот наші зуби піддаються щодня, але природа наділила нас за­хистом — слиною, яка відіграє ключову роль у заміщенні втрачених мінералів. Проте цього заміщення буде недостат­ньо, якщо нехтувати правилами гігієни і зловживати солодощами. Найгірший «подарунок», який можна зробити своїм зубам, — наїстися ввечері тортиків-цуке­рок і лягти спати, не почистивши зубів.

2,4 млрд.

Стільки людей у світі потерпає від карієсу. Багато з них навіть не здо­гадуються про проблему, оскіль­ки на початкових етапах руйнуван­ня зуба болю немає, а «дірка» може утворитися під емаллю. Оглядаючи ротову порожнину у дзеркалі, люди­на її не побачить. «Ось чому важливо відвідувати стоматолога щонаймен­ше двічі на рік», — наголошує лікар

Якщо хочете мати голлівудську усмішку:

Їжте здорову їжу. Звичайно, вза­галі відмовитися від цукру — нереаль­но. То на роботі хтось пригостить до­машньою випічкою, то у домі випадково «заваляється» плитка шоколаду… Але ці солодощі не зашкодять, якщо щодня будете споживати корисну, поживну їжу, збагачену вітамінами і мінералами. Ра­ціональне, збалансоване харчування — запорука здоров’я всього організму і зу­бів зокрема.

Уникайте «липких» продуктів. Проблеми із зубами виникають тоді, коли цукор не просто контактує з по­верхнею зубів, а залишається на ній. Намагайтеся уникати продуктів на кшталт рахат-лукуму чи згущеного мо­лока, особливо якщо у вас немає мож­ливості відразу почистити зуби. Якщо ж все-таки не встояли перед солодкою спокусою, прополощіть хоча би рот зви­чайною водою.

Використовуйте щітку і фло­си. Чистість зуби щіткою щонайменше двічі на день (мінімум по дві хвилини), а ввечері — додатково скористайте­ся флосом. Особливу увагу звертайте на проміжки між зубами. Не забувайте очистити язик від нальоту!

Тримайте під рукою здорову альтернативу. Якщо ви — не відлюд­ник, на різноманітних заходах вам обов’язково пропонуватимуть тіс­течка, снеки і солодкі напої. Нама­гайтеся відмовлятися від таких про­позицій, завжди тримаючи під рукою альтернативні здорові перекуски і напої.

Відвідайте дантиста одразу піс­ля свят. Як каже народна мудрість, «маленька проблема у січні може ста­ти катастрофою у березні». Лікуйте зуби вчасно — так уникнете болю, збережете здорову усмішку і не залишите у кабіне­ті стоматолога значну частину сімейно­го бюджету.

Чи карієс заразний?

Карієс — хронічне інфекційне захво­рювання, і ризик зараження ним висо­кий. Бактерії, які запускають ланцюжок реакцій, що викликають появу «дірок» у зубах, передаються при поцілунках, спільному користуванні столовими при­борами (виделками, ложками), посудом (склянками, горнятками). Ризик інфіку­вання ними — ще одна причина, чому не варто користуватися чужими зубними щітками (навіть якщо це щітка вашого чоловіка/дружини) і чому потрібно сте­жити, аби робоча поверхня вашої зубної щітки не торкалася робочої поверхні щі­ток ваших домочадців.

Особливо вразливі до цих патоге­нів малі діти, тож не дозволяйте, аби їх «розціловували у щічки». Не облизуйте соски і ложечки немовлят, дітей грудно­го і переддошкільного віку.

Схожі новини