Новорічний стіл – у білих тонах
Символ прийдешнього року, Білий Щур, любить крупи, фрукти і солодощі
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/403257/nrzagal4.jpg)
Тенденція вигадувати страви для новорічного застілля залежно від смакових уподобань тварини-талісмана прийдешнього року не нова. Люди по всьому світу, складаючи меню, орієнтуються на побажання символу наступного року. 2020 рік мине під заступництвом Білого Металевого Щура, тому добирайте страви, які йому смакуватимуть.
Зустріч Нового року — чудовий привід виявити кулінарну фантазію, оскільки цей гризун великий ласун, не вибагливий і всеїдний. М’ясо, риба, овочі, фрукти, сири, солодощі та випічка — немає нічого такого, від чого він би відмовився.
Щур любить просту їжу, тому його потішить багатий стіл, але без екзотичних надмірностей. Він всеїдний, і від хижаків його відрізняє лише відсутність іклів, тому на гаряче обов’язково варто приготувати м’ясо — свинину, яловичину, баранину чи птицю, але краще не морочитися з відбивними, а приготувати м’ясо цілим шматком.
На гарнір можна подати не звичну картоплю, а крупи (сочевицю, гречку, рис). Трохи дивно для святкового столу, але приготуйте плов, гарніри з кукурудзи, булгуру. Їх можна доповнити овочами. Або просто насипте в миску трохи крупи і декоруйте її.
Бажаної розмаїтості додадуть салати і закуски. Оскільки символ року любить продукти, які надовго дарують відчуття ситості, — такі собі енергетичні і калорійні «бомби», для салатів і закусок добре використовувати сири й горіхи.
Щур не байдужий до солодкого, тому десерт на новорічному столі обов’язковий. Це можуть бути фрукти або домашня випічка. Для таких страв обов’язково використовувати спеції і горіхи, які стануть запорукою прихильності і заступництва символу року.
Не дивуйтеся, але сир не має стати головним у святковому меню. Фахівці так і не можуть визначитися, як ставиться щур до цього продукту, тому не робіть великого акценту на сирні забаганки. Щур любить страви з грибами, тому придумайте цікаві і небанальні варіанти грибних закусок або додайте їх до гарніру.
Цей гризун не оцінить на новорічному столі капусту, ріпу, редиску. А ось інші овочі, особливо соління, погризе із задоволенням.
Міцні спиртні напої — абсолютне табу для зустрічі 2020 року, тому краще зробіть ставку на шампанське і легкі коктейлі. Такі частування точно смакуватимуть Білому Щуру.
Щур любить достаток, тому постарайтеся оформити новорічний стіл максимально розкішно. Залучіть увагу талісмана року за допомогою красивого оформлення у білих тонах — догоджаючи Білому Щуру.
Правильно «підгодована» тварина додасть удачі й успіхів у новому році! Створіть затишну домашню атмосферу, тоді шанс сподобатися їй зросте. Готуйте все власноруч, залучайте сім’ю, дітей, усе робіть з позитивом.
Олів’є з язиком і свіжим огірком
5 картоплин, 1 варений яловичий або телячий язик вагою близько 1 кг, 5 невеликих свіжих огірків, 50 г каперсів, 6 варених перепелиних яєць, домашній майонез з одного жовтка, 3−4 ст. ложки сметани жирністю 20%, 1−2 ст. ложки столового хрону, 3−5 гілочок кропу, сіль і чорний мелений перець — до смаку.
Зварити картоплю «в мундирі», очистити і нарізати кубиками. Ще теплу картоплю заправити майонезом і змішати з каперсами. Огірки очистити і також нарізати кубиками. За потреби вирізати серцевину огірків. Кріп посікти, відклавши кілька гілочок для прикрашання. Приправити огірки сіллю і перцем, перемішати з кропом. Перекласти у сито, притиснути тарілкою і залишити на 10 хв. Язик очистити і нарізати кубиками. Змішати сметану з хроном і заправити язик. Перемішати всі інґредієнти і викласти у салатник, по краях якого «поставити» гілочки зеленої цибулі. Прикрасити фігурками з огірків і половинками перепелиних яєць.
Новорічний салат «Мишки»
250 г крабових паличок, 250 г шинки, 200 г твердого сиру, 5 яєць, 120 г майонезу, 3 зубчики часнику, сіль — до смаку. Для прикрашання: 2 скибочки твердого сиру, 2 скибочки шинки, 6 горошин чорного перцю, 3−4 стебла зеленої цибулі, шматочок червоного болгарського перцю.
Яйця зварити упродовж 10 хв, залити холодною водою і дати охолонути, очистити. Шинку, крабові палички, половину сиру і три яйця нарізати кубиками. Все змішати. Додати майонез і вичавлений часник, трохи посолити. Перемішати. Сир, що залишився, натерти на дрібній тертці. У тарілку викладаємо салат, формуючи трикутний брусок сиру. Посипати натертим сиром зверху і з боків, злегка утрамбовуючи сир силіконовою лопаткою. Для прикраси салату зробимо мишенят. Два яйця розрізаємо вздовж. Зі скибочок шинки і сиру вирізати вушка. Стебла цибулі будуть хвостиками, шматочки болгарського перцю — носиками, а горошини перцю — очима «гризунів». За допомогою зубочистки і ножа зробити отвори і надрізи на варених яйцях, у які вставити всі заготовки.
Качка з апельсинами
/wz.lviv.ua/images/articles/2019/12/NR_kahka1.jpg)
1 качка на 2 кг, 3 апельсини, 1 лимон, 1 ч. ложка солі, ¼ ч. ложки чорного меленого перцю, 3 ст. ложки меду, 3 ст. ложки соєвого соусу, 4 гілочки чебрецю, 2 гілочки розмарину.
Качку випатрати. Очистити від пір’я, промити і обсушити. Зняти цедру з 2 апельсинів і 1 лимона та натерти цедрою качку всередині і зовні, також натерти невеликою кількістю солі і перцем. Залишити качку маринуватися, накривши плівкою, на 2−4 год. Приготувати суміш для «лакування» качки. Змішати рідкий мед, соєвий соус і сік одного апельсина. У суху форму викласти качку грудкою донизу і запікати в завчасно розігрітій до 2200С духовці 20 хв, щоб качка сама пустила жир з грудки і щоб шкірка підрум’янилася. Знизити температуру в духовці до 1900С, вийняти форму з качкою, обкласти навколо часточками апельсина і лимона, листочками чебрецю і розмарину, полити соусом з качки і запікати далі. Періодично, з інтервалом 15 хв, змащувати качку соусом, зручно скористатися пензликом. Запікати качку до готовності. Качку подавати з апельсинами, які запікалися з нею, і також з легким салатом із молодого шпинату (або іншого листя салату) з часточками мандарина, заправивши оливковою олією, соєвим соусом, медом і гірчицею.
Мандаринова панакота
/wz.lviv.ua/images/articles/2019/12/NR_pana_kota.jpg)
Для вершкового желе: 400 мл вершків 20%, 2 ст. ложки цукру, 10 г швидкорозчинного желатину, 2 ст. ложки води.
Для мандаринового желе: 3−4 мандарини, 0,5 ст. ложки цукру 5 г швидкорозчинного желатину, 1 ст. ложка води.
Вершкове желе. Желатин пересипати у піалу і залити холодною водою. Перемішати, залишити до набрякання. У каструльку насипати цукор, влити вершки і поставити каструлю на плиту. Прогріти вершки, не доводячи до кипіння, щоб цукор розчинився. Потім зняти вершки з плити і додати набряклий желатин. Перемішати до розчинення желатину у вершках. Розлити вершки у склянки, залишаючи місце зверху для мандаринового шару. Остудити за кімнатної температури, потім поставити в холодильник до того моменту, поки панакота не почне застигати.
Мандаринове желе. Желатин залити холодною водою, перемішати. Вичавити сік з мандаринів. (Щоб помаранчевий шар був вищим, інґредієнти для мандаринового желе можна збільшити вдвічі). Потім сік процідити, щоб позбутися м’якоті. У мандариновий сік додати цукор і розпущений у мікрохвильовці або на водяній бані желатин. Перемішати. Вийняти панакоту з холодильника, розлити мандаринове желе в кожну склянку на вершковий шар. Знову поставити панакоту в холодильник, бажано на ніч або поки мандаринове желе повністю не застигне, а разом з ним і вершкове.
Підготувала Роксоляна Гелей