Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Новорічний стіл – у білих тонах

Символ прийдешнього року, Білий Щур, любить крупи, фрукти і солодощі

Тенденція вигадувати страви для новорічного застілля залежно від смакових уподобань тварини-талісмана прийдешнього року не нова. Люди по всьому світу, складаючи меню, орієнтуються на побажання символу наступного року. 2020 рік мине під заступництвом Білого Металевого Щура, тому добирайте страви, які йому смакуватимуть.

Зустріч Нового року — чудовий при­від виявити кулінарну фантазію, оскільки цей гризун великий ласун, не вибагливий і всеїдний. М’ясо, риба, овочі, фрукти, сири, солодощі та випічка — немає нічого такого, від чого він би від­мовився.

Щур любить просту їжу, тому його по­тішить багатий стіл, але без екзотичних надмірностей. Він всеїдний, і від хижа­ків його відрізняє лише відсутність іклів, тому на гаряче обов’язково варто приго­тувати м’ясо — свинину, яловичину, бара­нину чи птицю, але краще не морочитися з відбивними, а приготувати м’ясо цілим шматком.

На гарнір можна подати не звичну кар­топлю, а крупи (сочевицю, гречку, рис). Трохи дивно для святкового столу, але приготуйте плов, гарніри з кукурудзи, булгуру. Їх можна доповнити овочами. Або просто насипте в миску трохи крупи і декоруйте її.

Бажаної розмаїтості додадуть салати і закуски. Оскільки символ року любить продукти, які надовго дарують відчуття ситості, — такі собі енергетичні і калорійні «бомби», для салатів і закусок добре ви­користовувати сири й горіхи.

Щур не байдужий до солодко­го, тому десерт на новорічному сто­лі обов’язковий. Це можуть бути фрук­ти або домашня випічка. Для таких страв обов’язково використовувати спеції і го­ріхи, які стануть запорукою прихильності і заступництва символу року.

Не дивуйтеся, але сир не має стати го­ловним у святковому меню. Фахівці так і не можуть визначитися, як ставиться щур до цього продукту, тому не робіть вели­кого акценту на сирні забаганки. Щур любить страви з грибами, тому приду­майте цікаві і небанальні варіанти гриб­них закусок або додайте їх до гарніру.

Цей гризун не оцінить на новорічно­му столі капусту, ріпу, редиску. А ось інші овочі, особливо соління, погризе із задо­воленням.

Міцні спиртні напої — абсолютне табу для зустрічі 2020 року, тому краще зро­біть ставку на шампанське і легкі коктей­лі. Такі частування точно смакуватимуть Білому Щуру.

Щур любить достаток, тому поста­райтеся оформити новорічний стіл мак­симально розкішно. Залучіть увагу та­лісмана року за допомогою красивого оформлення у білих тонах — догоджаючи Білому Щуру.

Правильно «підгодована» тварина до­дасть удачі й успіхів у новому році! Ство­ріть затишну домашню атмосферу, тоді шанс сподобатися їй зросте. Готуйте все власноруч, залучайте сім’ю, дітей, усе робіть з позитивом.

Олів’є з язиком і свіжим огірком

5 картоплин, 1 варений яловичий або телячий язик вагою близько 1 кг, 5 невеликих свіжих огірків, 50 г капер­сів, 6 варених перепелиних яєць, домашній майонез з одного жовтка, 3−4 ст. ложки сметани жирністю 20%, 1−2 ст. ложки столового хрону, 3−5 гілочок кропу, сіль і чорний мелений перець — до смаку.

Зварити картоплю «в мундирі», очис­тити і нарізати кубиками. Ще теплу кар­топлю заправити майонезом і змішати з каперсами. Огірки очистити і також нарі­зати кубиками. За потреби вирізати сер­цевину огірків. Кріп посікти, відклавши кілька гілочок для прикрашання. Припра­вити огірки сіллю і перцем, перемішати з кропом. Перекласти у сито, притиснути тарілкою і залишити на 10 хв. Язик очис­тити і нарізати кубиками. Змішати смета­ну з хроном і заправити язик. Переміша­ти всі інґредієнти і викласти у салатник, по краях якого «поставити» гілочки зеле­ної цибулі. Прикрасити фігурками з огір­ків і половинками перепелиних яєць.

Новорічний салат «Мишки»

250 г крабових паличок, 250 г шинки, 200 г твердого сиру, 5 яєць, 120 г ма­йонезу, 3 зубчики часнику, сіль — до смаку. Для прикрашання: 2 скибочки твердого сиру, 2 скибочки шинки, 6 горошин чорного перцю, 3−4 стебла зеленої цибулі, шматочок червоного болгарського перцю.

Яйця зварити упродовж 10 хв, залити холодною водою і дати охолонути, очис­тити. Шинку, крабові палички, половину сиру і три яйця нарізати кубиками. Все змішати. Додати майонез і вичавлений часник, трохи посолити. Перемішати. Сир, що залишився, натерти на дрібній тертці. У тарілку викладаємо салат, фор­муючи трикутний брусок сиру. Посипати натертим сиром зверху і з боків, злегка утрамбовуючи сир силіконовою лопат­кою. Для прикраси салату зробимо ми­шенят. Два яйця розрізаємо вздовж. Зі скибочок шинки і сиру вирізати вушка. Стебла цибулі будуть хвостиками, шма­точки болгарського перцю — носиками, а горошини перцю — очима «гризунів». За допомогою зубочистки і ножа зробити отвори і надрізи на варених яйцях, у які вставити всі заготовки.

Качка з апельсинами

1 качка на 2 кг, 3 апельсини, 1 лимон, 1 ч. ложка солі, ¼ ч. ложки чорного меленого перцю, 3 ст. ложки меду, 3 ст. ложки соєвого соусу, 4 гілочки чебрецю, 2 гілочки розмарину.

Качку випатрати. Очистити від пір’я, промити і обсушити. Зняти цедру з 2 апельсинів і 1 лимона та натерти цедрою качку всередині і зовні, також натерти невеликою кількістю солі і перцем. За­лишити качку маринуватися, накривши плівкою, на 2−4 год. Приготувати суміш для «лакування» качки. Змішати рідкий мед, соєвий соус і сік одного апельси­на. У суху форму викласти качку груд­кою донизу і запікати в завчасно розі­грітій до 2200С духовці 20 хв, щоб качка сама пустила жир з грудки і щоб шкір­ка підрум’янилася. Знизити температу­ру в духовці до 1900С, вийняти форму з качкою, обкласти навколо часточками апельсина і лимона, листочками чебре­цю і розмарину, полити соусом з качки і запікати далі. Періодично, з інтервалом 15 хв, змащувати качку соусом, зручно скористатися пензликом. Запікати качку до готовності. Качку подавати з апельси­нами, які запікалися з нею, і також з лег­ким салатом із молодого шпинату (або іншого листя салату) з часточками ман­дарина, заправивши оливковою олією, соєвим соусом, медом і гірчицею.

Мандаринова панакота

Для вершкового желе: 400 мл вершків 20%, 2 ст. ложки цукру, 10 г швидко­розчинного желатину, 2 ст. ложки води.

Для мандаринового желе: 3−4 мандарини, 0,5 ст. ложки цукру 5 г швидкорозчинного желатину, 1 ст. ложка води.

Вершкове желе. Желатин пересипа­ти у піалу і залити холодною водою. Пе­ремішати, залишити до набрякання. У каструльку насипати цукор, влити верш­ки і поставити каструлю на плиту. Прогрі­ти вершки, не доводячи до кипіння, щоб цукор розчинився. Потім зняти вершки з плити і додати набряклий желатин. Пере­мішати до розчинення желатину у верш­ках. Розлити вершки у склянки, залишаю­чи місце зверху для мандаринового шару. Остудити за кімнатної температури, потім поставити в холодильник до того момен­ту, поки панакота не почне застигати.

Мандаринове желе. Желатин залити холодною водою, перемішати. Вичави­ти сік з мандаринів. (Щоб помаранчевий шар був вищим, інґредієнти для манда­ринового желе можна збільшити вдві­чі). Потім сік процідити, щоб позбутися м’якоті. У мандариновий сік додати цу­кор і розпущений у мікрохвильовці або на водяній бані желатин. Перемішати. Вийняти панакоту з холодильника, роз­лити мандаринове желе в кожну склянку на вершковий шар. Знову поставити па­накоту в холодильник, бажано на ніч або поки мандаринове желе повністю не за­стигне, а разом з ним і вершкове.

Підготувала Роксоляна Гелей

Схожі новини