Передплата 2024 «Добра кухня»

Переїхати з Кульпаркова у Заклад?

Обласна рада хотіла «змінити прописку» львівській психлікарні, але це не вдалося

Мало бракувало, аби Львівська психлікарня на Кульпарківській «переїхала» у… село Заклад Миколаївського району Львівщини. І це зовсім не анекдот. У порядку денному сесії Львівської облради цілком серйозно стояло питання про реорганізацію психіатричної служби у Львівській області, яке передбачало зміну місця реєстрації Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні зі Львова у село Заклад (там функціонує обласна психіатрична лікарня «Заклад»). Для зміни юридичної адреси львівської лікарні забракло одного голосу: «за» проголосували 42 депутати, а для прийняття рішення було потрібно щонайменше 43.

Якби рішення про пере­реєстрацію пройшло, це б означало, що податки з доходів фізичних осіб працівни­ків львівської психлікарні мали би йти не у бюджет Львова, де за фактом розташована лікарня, а у Тростянецьку ОТГ, куди входить село Заклад. Проєкт об’єднання обох психлікарень представля­ла очільниця обласного депар­таменту охорони здоров’я Ірина Микичак. За реорганізацію був і гендиректор Львівської облас­ної психлікарні Богдан Чечотка. Натомість представники колек­тиву психіатричної лікарні «За­клад» влаштували пікет під стіна­ми облради, виступаючи проти перереєстрації. Вони вигукува­ли «Ганьба!».

Колектив «Закладу» звернувся до голови Львівської ОДА Маркі­яна Мальського, голови облради Олександра Ганущина, вимагаю­чи оголошення недовіри та звіль­нення директорки департамен­ту охорони здоров’я ЛОДА Ірини Микичак. За те, що вона «переви­щує свої повноваження, не маючи жодної аргументації, просуває на розгляд облради проєкт-рішення без обґрунтування, що може при­звести до відчуження майна, спо­руд та скорочення штату медич­них установ».

Ситуацію прокоментував місь­кий голова Львова Андрій Садо­вий: «Фактично лікарню „пере­носять“ лише на папері, штучно і з єдиною метою — забрати гро­ші. Якщо таке рішення буде прийнято, громада Львова втратить протягом року від 10 до 14 міль­йонів податку на доходи фізичних осіб. Це ті гроші, які, в тому чис­лі, йдуть на благоустрій, ремонт доріг та хідників біля лікарні. Я просто хочу нагадати Львівській облраді, що вона представляє ін­тереси територіальних громад області. І Львів є не лише облас­ним центром, а й за чисельністю становить третину нашої облас­ті. За таким принципом Львівську обласну раду можна перенести у Тернопільську або Харківську об­ласті. Чому б ні? Давайте будемо мудрими!».

Того ж дня головні лікарі медзакладів Львова звернулися до обласної ради з проханням не підтримувати рішення про пе­ререєстрацію обласної психіа­тричної лікарні зі Львова у село Заклад. Адже більшість праців­ників лікарні — львів’яни, які заці­кавлені в тому, аби відрахування ПДФО з їхніх зарплат скерову­валось на розвиток рідного для них міста. За аналогічне звер­нення проголосував і виконком Львівської міськради. Також це звернення розглянуть на сесії міської ради цього четверга.

До речі, нещодавно за схо­жою схемою Львівська обласна клінічна лікарня «змінила про­писку» — зі Львова на Великий Любінь. Тепер ПДФО йде в бю­джет Великого Любеня, а місь­кий бюджет Львова ці гроші втратив.

Схожі новини