Передплата 2024 «Добра кухня»

Варити їсти краще серед ночі?

Чому полум’я на газовій плиті буває оранжевим та як зменшити витрати газу у квартирі

Облгази розбавляють газ спеціаль­ними домішками, тому лічильник крутить, а чайник закипає пів години. Мабуть, чули таке не раз? Виявляєть­ся, це не більше, аніж міф, переко­нують у «Нафтогазі». Однак те, що тепловіддача від згоряння газу у різ­них регіонах і у різний час доби може суттєво відрізнятись, підтверджують.

Відповідно до ГОСТу, тепловід­дача від згоряння газу не може бути нижчою за 7600 ккал/м3. Од­нак останнім часом цей показник ниж­че 8000 не опускається, а у деяких об­ластях сягає 8400 ккал/м3. Наприклад, за даними Укртрансгазу, у жовтні най­кращий газ отримували жителі Івано-Франківщини — 8367 ккал/м3, натомість на Львівщині він був найгіршим — лише 8118 ккал/м3. Але це все одно більше, ніж вимагають норми.

«Для опалювального обладнання максимальна ефективність викорис­тання палива забезпечується за номі­нального тиску. За відхилення тиску від номінального значення ККД суттє­во знижується. Відповідно, це зумовлює збільшення необхідного обсягу вико­ристання природного газу, що відобра­жається у показах лічильника газу, — по­відомляють у „Нафтогазі“. — Протягом доби в розподільчих мережах України через нерівномірне використання спо­живачами природного газу відбуваєть­ся значна зміна тиску. Як правило, насе­лення використовує природний газ для приготування їжі та підігрівання води у ранкові та вечірні години. У цей час тиск у мережах знижується. Тому час заки­пання чайника о четвертій годині дня по­рівняно з четвертою годиною ночі може відрізнятись більш ніж на 50 відсотків».

Звичайно, якщо ви сова, то можете готувати їсти і посеред ночі, так буде економніше. Однак достатньо просто не готувати у час пік — з 8 до 10 ранку та з 18 до 20 ввечері.

Щодо оранжевих язиків полум’я, які часто з’являються під час спалюван­ня газу, то тут може бути дві причини. По-перше, у суміші газу може бути пе­ревищена кількість важких вуглеводнів, насамперед пропану. Але тоді теплота згоряння газу вища. Тобто чайник за­кипатиме швидше. По-друге, причина може бути у недостатній кількості пові­тря, яка потрібна для нормального го­ріння. Це може бути як через забруд­нення інжектора пальника, так і через погану вентиляцію самого приміщення. Тож якщо вогонь на вашій конфорці по­маранчевий, треба добре провітрюва­ти кухню.

Звичайно, на тепловіддачу при зго­рянні газу ми мало можемо вплинути, натомість дещо скоротити споживан­ня газу можна завдяки кільком простим правилам. Насамперед, це закривати кришками усі каструлі і чайники. Таким чином ви втримаєте тепло і страва при­готується швидше.

За можливості, позбудьтесь спад­ку радянських господинь — алюмінієвих каструль. Вони погано зберігають те­пло, тож поки дно гріється, стінки тепло втрачають. Натомість баняки з товстим дном і стінками довше розігріваються, зате краще зберігають тепло. Навіть якщо газ вимкнути, рідина у них про­довжить ще якийсь час кипіти. Енерго­ощадним є також посуд з жаротривкої кераміки.

Крім того, треба правильно обирати конфорки. Якщо каструлька маленька, немає сенсу ставити її на велику кон­форку, бо тоді вогонь грітиме не стіль­ки під нею, а повітря довкола. Ну і якщо ви хочете зробити два горнятка кави, то нема сенсу кип’ятити цілий чайник води.

Схожі новини