Варити їсти краще серед ночі?
Чому полум’я на газовій плиті буває оранжевим та як зменшити витрати газу у квартирі
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/401176/gaz.jpg)
Облгази розбавляють газ спеціальними домішками, тому лічильник крутить, а чайник закипає пів години. Мабуть, чули таке не раз? Виявляється, це не більше, аніж міф, переконують у «Нафтогазі». Однак те, що тепловіддача від згоряння газу у різних регіонах і у різний час доби може суттєво відрізнятись, підтверджують.
Відповідно до ГОСТу, тепловіддача від згоряння газу не може бути нижчою за 7600 ккал/м3. Однак останнім часом цей показник нижче 8000 не опускається, а у деяких областях сягає 8400 ккал/м3. Наприклад, за даними Укртрансгазу, у жовтні найкращий газ отримували жителі Івано-Франківщини — 8367 ккал/м3, натомість на Львівщині він був найгіршим — лише 8118 ккал/м3. Але це все одно більше, ніж вимагають норми.
«Для опалювального обладнання максимальна ефективність використання палива забезпечується за номінального тиску. За відхилення тиску від номінального значення ККД суттєво знижується. Відповідно, це зумовлює збільшення необхідного обсягу використання природного газу, що відображається у показах лічильника газу, — повідомляють у „Нафтогазі“. — Протягом доби в розподільчих мережах України через нерівномірне використання споживачами природного газу відбувається значна зміна тиску. Як правило, населення використовує природний газ для приготування їжі та підігрівання води у ранкові та вечірні години. У цей час тиск у мережах знижується. Тому час закипання чайника о четвертій годині дня порівняно з четвертою годиною ночі може відрізнятись більш ніж на 50 відсотків».
Звичайно, якщо ви сова, то можете готувати їсти і посеред ночі, так буде економніше. Однак достатньо просто не готувати у час пік — з 8 до 10 ранку та з 18 до 20 ввечері.
Щодо оранжевих язиків полум’я, які часто з’являються під час спалювання газу, то тут може бути дві причини. По-перше, у суміші газу може бути перевищена кількість важких вуглеводнів, насамперед пропану. Але тоді теплота згоряння газу вища. Тобто чайник закипатиме швидше. По-друге, причина може бути у недостатній кількості повітря, яка потрібна для нормального горіння. Це може бути як через забруднення інжектора пальника, так і через погану вентиляцію самого приміщення. Тож якщо вогонь на вашій конфорці помаранчевий, треба добре провітрювати кухню.
Звичайно, на тепловіддачу при згорянні газу ми мало можемо вплинути, натомість дещо скоротити споживання газу можна завдяки кільком простим правилам. Насамперед, це закривати кришками усі каструлі і чайники. Таким чином ви втримаєте тепло і страва приготується швидше.
За можливості, позбудьтесь спадку радянських господинь — алюмінієвих каструль. Вони погано зберігають тепло, тож поки дно гріється, стінки тепло втрачають. Натомість баняки з товстим дном і стінками довше розігріваються, зате краще зберігають тепло. Навіть якщо газ вимкнути, рідина у них продовжить ще якийсь час кипіти. Енергоощадним є також посуд з жаротривкої кераміки.
Крім того, треба правильно обирати конфорки. Якщо каструлька маленька, немає сенсу ставити її на велику конфорку, бо тоді вогонь грітиме не стільки під нею, а повітря довкола. Ну і якщо ви хочете зробити два горнятка кави, то нема сенсу кип’ятити цілий чайник води.