Передплата 2024 «Добрий господар»

Око за око

Виникнення багатьох офтальмологічних захворювань пов’язане зі спадковістю. Як зберегти гостроту зору до старості і уникнути сліпоти?

За даними ВООЗ, близько 285 млн людей у світі страждають від одного чи більше очних захворювань. «Якщо вас лякають такі хвороби, як катаракта, макулярна дегенерація, глаукома чи діабетична ретинопатія, рекомендуємо подбати про здоров’я очей вже зараз, оскільки у довгостроковій перспективі підтримувати зір буде дедалі важче», — застерігають експерти порталу IrisVision.com.

Здорове харчування = здо­рові очі

Їжа, збагачена вітамінами С та Е, цинком, лютеїном і омега-3 жирними кислотами, захищає орган зору від вікових захворю­вань, зокрема катаракти і маку­лярної дегенерації. Де шукати?

— зелених листяних овочах (шпинаті, листовій капусті);

— жирній рибі (лососі, тунці, сардині, макрелі);

— цитрусових фруктах (лимо­нах, грейпфрутах, апельсинах);

— нем'ясних джерелах білка (яйцях, горіхах, бобових).

Відмовтеся від тютюнопа­ління

Бракує мотивації, щоб кину­ти курити? А як вам перспекти­ва уникнути катаракти, маку­лярної дегенерації та увеїту (на додаток до інших хвороб, які не розвинуться у вас через куріння, наприклад, раку легень?). Вче­ні стверджують, що ймовірність захворіти на офтальмологічні захворювання у курців зростає вдвічі, а то й утричі. Отже, оби­райте, що для вас цінніше: зір чи сигарети?

Не забувайте про сонцеза­хисні окуляри

Правильно підібрані сон­цезахисні окуляри — не про­сто модний аксесуар. Вони до­помагають звести до мінімуму шкідливий вплив ультрафіоле­тового випромінювання на сіт­ківку ока, що у перспективі до­зволить уникнути катаракти, макулярної дегенерації і пінгве­кулів (утворень жовтого кольо­ру, що виникають з обох боків на кон’юнктиві у людей похи­лого віку). Пара якісних окуля­рів здатна заблокувати 90−100% UV-променів! А сьогодні у про­дажу можна знайти ще й контак­тні лінзи, які захистять ніжну сіт­ківку ока від палючого сонця.

Увага! Якщо на роботі чи вдома ви піддаєтеся впливу шкідливих летких речовин або матеріалів, користуйтеся спе­ціальними захисними окуляра­ми. Одягайте також спеціальні окуляри під час занять спортом (граючи у хокей, сквош або те­ніс). Так убережете свої очі від травм.

Уникайте тривалого перебування перед монітором комп’ютера чи екраном ґаджета

Крім болю у шиї, спині та пле­чах, довготривале «залипання» в екран комп’ютера чи смарт­фону може сильно зашкодити здоров’ю ваших очей, що про­явиться перенапруженням і су­хістю очей, туманністю та не­чіткістю зору, неможливістю сконцентруватися на об’єктах, як перебувають на відстані від вас.

Якщо робота пов’язана з постійним напруженням зору:

— одягайте спеціальні захис­ні окуляри, призначені для ро­боти за екраном комп’ютера;

— регулярно проходьте про­філактичні огляди в окуліста;

— подбайте, аби ваше кріс­ло було зручним. Відрегулюй­те його так, щоб стопи повністю лежали на підлозі;

— якщо відчуваєте сухість очей, частіше ними кліпайте;

— дотримуйтеся правила 20−20−20 (кожні 20 хвилин дивіться на 20 футів перед собою протя­гом 20 секунд). 20 футів = 6 ме­трам;

— робіть 15-хвилинну пере­рву кожні дві години. Не про­сто відірвіть погляд від монітора комп’ютера, а встаньте з крісла і походіть.

Регулярно відвідуйте оку­ліста

Очі — один із найбільш склад­них органів нашого організму. Розпізнати, приміром, глаукому не завжди може навіть сімейний лікар — не кажучи вже про люди­ну без медичної освіти. Для пра­вильної і вчасної діагностики не­обхідні відповідні фахові знання, професійний досвід та сучасне обладнання. Медики рекомен­дують проходити поглиблений огляд очей щонайменше один раз на два роки:

— тест на визначення да­лекозорості/близькозорості, пресбіопії (старечої далекозо­рості), астигматизму, при якому зображення через викривлення рогівки — розмите;

— тест на визначення коор­динації обох очей;

— тест на здоров’я зорового нерва та визначення очного тис­ку з метою виявлення глаукоми;

— огляд із мікроскопом та зо­внішній огляд очей перед і після розширення зіниці.

Проаналізуйте історію хво­роб вашої родини

Виникнення багатьох очних захворювань тісно пов’язане зі спадковістю. Наприклад, якщо хтось із ваших близьких мав або має високий артеріальний тиск чи хворів/хворіє на діабет, це означає, що у вас є підвищений ризик виникнення офтальмоло­гічних захворювань. Повідомте про це свого окуліста.

Не тріть очі

Багато людей має звичку тер­ти свої очі ледь не кожної хвили­ни. Однак на руках повсякчас присутні бактерії, які можуть ви­кликати різні інфекційні захво­рювання. Краще позбутися цієї нездорової звички, однак якщо вам це не під силу, подбайте про чистоту рук — частіше мийте їх з милом і користуйтеся дезінфек­торами.

Купуйте якісну декоратив­ну косметику

Хвороботворні бактерії жи­вуть не лише на руках, а й на туші для вій і кінчиках олівця для очей. Намагайтеся не ко­ристуватися однією тушшю до­вше трьох місяців, а також не забувайте регулярно підточува­ти кінчики косметичних олівців. Надавайте перевагу якісним косметичним брендам.

Правильно користуйтеся контактними лінзами

Дослідження, проведене вченими Southwestern Medical Center Університету Техасу (Даллас, США) показало, що майже 85% людей, які вико­ристовують контактні лінзи, по­милково думають, що вони пра­вильно доглядають за ними. Наприклад, чистять їх різними підручними засобами: слиною, водопровідною водою, змащу­ють дитячими олійками…

Уникайте сухого повітря

Якщо у вас у квартирі чи офі­сі пересушене повітря, це може погано впливати на здоров’я очей. Використовуйте зволожу­вачі повітря, аби ваші очі отри­мували достатню кількість во­логи.

Висипляйтеся

Очі страждають, якщо сон — нерегулярний або людина вза­галі не спить вночі. Достатня кількість сну гарантує, що очі добре відпочинуть, а ви — не від­чуватимете напруження протя­гом дня.

Дотримуйтеся питного ре­жиму

Для нормального функціо­нування тіло людини потребує достатньої кількості води. Дегі­дратація організму може також спровокувати сухість очей.

Користуйтеся лише своїм рушником

Бути великодушним — не означає ділитися власним руш­ником з іншими людьми, навіть найближчими, бо так ви нара­жаєте свої очі на ризик інфек­ційних захворювань, зокрема кон’юнктивіту.

Не зловживайте кавою

Замініть її краще зеленим чаєм. Так ви не лише наповни­те організм рідиною. Зелений чай є чудовим джерелом кате­хінів, які разом з іншими анти­оксидантами (вітамінами С і Е, зеаксантином і лютеїном) допо­можуть у боротьбі з низкою за­хворювань очей, включаючи ка­таракту.

Чим швидше звернетесь до лікаря, тим краще

50% хворих на глаукому не здогадуються про свою недугу. Тим часом зоровий нерв про­довжує атрофуватися, і людина сліпне. Глаукома — причина № 1 сліпоти серед українців (за да­ними МОЗ України).

Як люди самі собі створю­ють проблеми із зором, які не можна вирішити (спосте­реження лікаря-офтальмоло­га, завідуючого офтальмоло­гічним центром Олександра Тесленка):

Багато років тому поста­вили діагноз (наприклад, ка­таракта), зір поступово зни­жується, не звертаємося до лікаря, бо думаємо: «Це — ка­таракта». Весь цей час інша, більш небезпечна хвороба (на­приклад, макулодистрофія) завдає незворотної шкоди. Все — відновити зір неможли­во, операції неефективні, йде боротьба за крихти зору, який залишився.

«Мені поки вистачає, усі лі­карі хочуть зробити мені опера­цію, я не хочу, і поки ще бачу». Коли «вже не бачу» — пізно. Одна з численних хвороб знищила шанси на відновлення зору.

«Скільки мені того жит­тя залишилося, нікуди не піду» — мікс перших двох варіантів. Не важливо скільки залишило­ся, важливо не провести ці роки у темряві і бути спроможними працювати, бачити світ навко­ло, обслуговувати себе.

«Я ходила — мені нічого не сказали», «я капала — мені не допомогло», «все, більше нічо­го робити не буду» … Сходіть до іншого! Це ви обираєте офталь­молога і у кінцевому підсумку це ваша проблема, а не його. Це позиція людини, яка кидаєть­ся під машину на переході, тому що «я правий».

Як зазначає у своєму блозі на Facebook Олксандр Тесленко, всі ці люди пізніше звертаються по допомогу до офтальмологів, але лікарі, на жаль, вже нічого не можуть вдіяти.

Як підкреслює фахівець, той, хто хоче зберегти здоров’я очей і зір, обов’язково повинен звер­нутися до лікаря, якщо

зір знизився швидко (годи­ни, 1 день — 3 місяці);

— зір повільно, але неухиль­но знижується протягом більш тривалого часу;

— часто змінюється рецепт окулярів або контактних лінз;

— з'явилися блискавки, ба­гато плаваючих мушок, смужок;

— з'явилися нерухомі пля­ми в полі зору, прямі лінії, рядки букв спотворюються;

— почервоніння очей триває більше трьох днів;

— «щось виросло» на повіках або поверхні ока.

Схожі новини