Передплата 2024 «Добрий господар»

“Альма матер” львівської педіатрії

Унікальність лікарні “ОХМАТДИТ”— у багатопрофільній комплексній системі діагностики та лікування дітей

На Львівщині повним ходом іде медична реформа, яка не усіх влаштовує. Реформатори із Львівської обласної ради та департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА зустрічають потужний опір з боку медичних колективів закладів, які підпадають під реорганізацію.

«Високий Замок» писав, що департамент охорони здоров’я ЛОДА ініціював об’єднання Західноукраїнського спеціалізованого медичного центру («Чорнобильської лікарні») та «ОХМАТДИТУ». Колектив «ОХМАТДИТУ», громадські активісти обурюються: мовляв, насправді йдеться не про об’єднання, а про ліквідацію такої унікальної дитячої лікарні, як «ОХМАТДИТ».

Однак, на думку очільниці департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірини Микичак, «ОХМАТДИТ» «на певному етапі зупинився у розвитку, приміщення старе, занедбане». Про це заявила під час зустрічі з журналістами. І хоча голова ЛОДА Маркіян Мальський відкликав проект об’єднання двох дитячих лікарень, аби детально обговорити його в експертному середовищі, медики побоюються, що обласна рада кулуарно прийме якісь рішення. Журналіст «ВЗ» вирішила відвідати лікарню «ОХМАТДИТ», аби подивитися стан справ.

Разом із в.о. директорки «ОХМАТДИТу» Олександрою Бурдою проходимося приміщенням головного корпусу лікарні. Тут немає нудних «лікарняних» коридорів, усі вони яскраво розфарбовані. А в кабінетах лікарів — багато дитячих малюнків. Таким чином маленькі пацієнти почуваються у дружньому середовищі. Є тут кімнати відпочинку, де діти можуть побавитися іграшками. Привертає увагу цікавий колаж на стіні, де імена усіх доброчинців, які допомагали лікарні, оформлені у вигляді розлогого дерева. Батьки, які привозять дітей із районів, і яким нема де зупинитися, можуть перебути у «Сімейній кімнаті Рональда Макдональда», яку також облаштували доброчинці.

Але, звичайно, не іграшками єдиними. «ОХМАТДИТ» — сучасна лікарня. А те, що наступного року тут святкуватимуть 70-річчя заснування закладу, свідчить про накопичений безцінний досвід. «ОХМАТДИТ» є клінічною базою шести кафедр Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького. Її спеціалісти співпрацюють із науковими та лікувальними закладами багатьох країн світу. Щороку в лікарні стаціонарну допомогу із двадцяти профілів отримують близько 15 тисяч хворих, у тому числі 7 тисяч сільських мешканців області. У консультативній поліклініці надається майже 65 тисяч консультацій на рік. Тут проводять понад 4,5 тисячі операцій на рік, 12% - з використанням ендоскопічної апаратури.

«Ця лікарня — своєрідна „альма матер“ для усієї педіатричної і хірургічної служби Львівщини, — розповідає завідувач хірургічним відділенням „ОХМАТДИТУ“ Роман Стеник. — Наші спеціалісти становили основу колективів новостворених міської дитячої лікарні (на вул. Орлика) і Західноукраїнського спеціалізованого медичного центру. На усі складні оперативні втручання в інших лікарнях запрошують спеціалістів із „ОХМАТДИТУ“. У нас вперше були застосовані найновітніші методи лікування у різних профілях — хірургічних, педіатричних, раннього і старшого дитинства. Ми перші на Львівщині, у 2007 році, започаткували лапароскопію, ендоскопічні операції. Керівник центру малоінвазивної хірургії — Андрій Дворакевич. Анестезіологічна служба надає високоспеціалізовану допомогу із застосуванням сучасних методів знеболення. Саме від нас пішли найновіші методи лікування в інші установи. Від 1992 року маємо контакти із польськими закладами, зокрема, з хірургії, куди ми їздили на стажування. До нас також приїжджають спеціалісти з Америки, Польщі, Іспанії, Англії, а ми їздимо туди вчитися. Боляче чути, коли кажуть, що діяльність нашої лікарні треба припинити! Коли головним лікарем „ОХМАТДИТУ“ була Мар’яна Возниця (з вересня вона очолює Західний міжрегіональний департамент Національної служби здоров’я України (НСЗУ), то в департаменті охорони здоров’я ЛОДА нашу лікарню хвалили, як успішну, перспективну. А через місяць ми „стали погані“. Звичайно, колектив обурився. А це тисячний колектив! Не будемо сидіти і чекати поки нас ліквідують!»

«В „ОХМАТДИТІ“ відпрацьована комплексна система допомоги хворому, — говорить дитячий лікар-нефролог вищої категорії Наталя Костур. — У дітей гостро стоїть питання вроджених вад. Якщо до нас поступає дитина із захворюванням нирок, може отримати комплексну, і нефрологічну, і урологічну допомогу. А пневмонія може потребувати лікування торакального хірурга. Це саме стосується абдомінальної хірургії: виявляють вроджені вади кишківника, які маскуються під звичайні педіатричні захворювання, але ми можемо обстежити дитину комплексно і виявити це. Тобто в „ОХМАТДИТІ“ є напрацьовані схеми допомоги вузькопрофільних спеціалістів дітям».

В.о. директорки «ОХМАТДИТу» Олександра Бурда продовжує розмову: «Ще за керівництва Мар’яни Возниці ми почали втілювати різні проекти, вигравати гранти, залучати інвестиції, спонсорську допомогу, розвивати транскордонну співпрацю. Зокрема, ми виграли транскордонний проект «Польща — Білорусь — Україна», який дав можливість повністю зробити ремонт і облаштування нової мініінвазивної операційної з лапароскопічним обладнанням, відремонтувати актову залу й закупити медобладнання. Сума — близько мільйона євро. За кошти обласного бюджету та спонсорську допомогу завершили капремонт реанімаційної новонароджених та реанімаційної дітей старшого віку. Капремонт приймального відділення зроблено за кошти обласного бюджету.

Наш кардіолог Ольга Куриляк має можливість обстежити дітей на вроджені вади. Маємо новий ехокардіограф, холтер тиску і холтер пульсу. Обладнано кардіопалату з можливістю подачі кисню. У головному корпусі — п’ять операційних. Одна з них — відеоендоскопічна, для ЛОР-операцій, зроблена за спонсорські кошти. Буде шоста операційна — мініінванзивно-лапароскопічна, у рамках транскордонної співпраці. У нашому відділенні у Брюховичах є ще одна операційна, для офтальмологів. Там же є апарат ОКТ для оптичної томографії зору. Такий апарат для дорослих є тільки у двох львівських лікарнях. А ми робимо це обстеження безкоштовно усім дітям, які до нас поступають".

У нас є багатопрофільна педіатрія і хірургія, які між собою пересікаються. Тобто можемо надати хворому ту діагностичну і лікувальну допомогу, яка йому необхідна у всіх профілях, — продовжує розмову Олександра Йосипівна. — А до того ж — ми ургентна лікарня. Тобто надаємо цілодобову невідкладну допомогу по всіх профілях — педіатричному, хірургічному, ЛОР. У нас є барокамера, тобто надаємо оксигенну терапію при отруєнні чадним газом. Зараз розпочався опалювальний сезон, мали вже 5 випадків отруєння дітей чадним газом. Також у нас розвинуто напрям нейроортопедії, проводять складні реконструктивні операції дітям із неврологічними патологіями (ДЦП, різними дегенеративними захворюваннями). Керує цим напрямом доктор меднаук Олександр Корольков. Часто дітей, які не ходили, ставлять на ноги. Таких операцій проводять понад 150 на рік.

Є напрям дитячої та підліткової гінекології. Зокрема, оперуються новоутвори репродуктивних органів у дівчаток. Маємо чудову бригаду торакальних хірургів (хірургія органів грудної клітки. — Авт.). Їх часто викликають для консультацій в усі лікарні Львова і області. Розвивається ЛОР-служба. Керівником є Федір Юрочко, який є співорганізатором щорічних конференцій «Євро-ЛОР». На базі нашої установи проводяться майстер-класи, показові рідкісні операції

Унікальними є операції, які проводять наші дитячі хірурги­урологи. Провідним фахівцем І­го хірургічного відділення
«ОХМАТДИТу» є головний дитячий уролог Львівщини Андрій Поцюрко. На консультації до нього їдуть і колеги, і батьки везуть хворих дітей не лише з усієї Західної України, а й із Києва. Ми на місці не стоїмо. Усі наші мікропроєкти, великі проєкти, бюджетна підтримка, спонсорська підтримка — ставить нашу установу на найвищий щабель".

Схожі новини