Передплата 2024 ВЗ

Першими книжки з полиць змітали... вітри

У місті Лева розпочав роботу традиційний книжковий фестиваль – 26 BookForum

Уже стало традицією, що у вересні Львів перетворюється на величезний читальний зал. На масштабний літературний захід до міста Лева з’їжджаються книголюби і книговидавці не лише з України, а й з інших країн. Цьогорічна програма 26-го BookForum, який відкрився 18 вересня, налічує понад 800 заходів і 30 тематичних напрямів. На гостей книжкового ярмарку чекають понад 2000 новинок, а участь у цьогорічному форумі беруть 300 видавництв. Фокусна тема цьогорічного книжкового фестивалю — «Відшукування причетного». Це назва одного з віршів українського поета Грицька Чубая, 70-річчя якого відзначатимемо цього року.

Іще торік відомий усім Форум видав­ців змінив назву на BookForum. Якщо минулого року на звання найкращої книги року було подано 508 видань від 103 видавництв, то цього року — 514 кни­жок від 107 видавництв. Торік організато­ри відмінили приз глядацьких симпатій, а цього року повернули цю номінацію, у якій кожен книголюб може проголосува­ти за книгу, яка йому сподобалася най­більше.

Перший день відкриття Форуму, як правило, «організаційно-розпаковуваль­ний». Хтось ще доїжджає, а хтось носить свою продукцію з машин, яким суво­ро забороняють заїжджати на терито­рію основної форумної локації — Палацу мистецтв. Здавалось би, чому не підго­туватися до свята ще попереднього дня? А тому, що за той один зайвий день ви­давництвам доведеться заплатити за­йвих кілька тисяч гривень. Бо квадратний метр орендованої площі у самому пала­ці на другому і третьому поверхах коштує 1750 гривень за день. Тобто за квадрат площі, за який торік на верхніх поверхах платили 6 тисяч гривень за 5 днів, цьо­го року видавництва платили по 8 тисяч 750 гривень. Відповідно, за два квадрат­ні метри сума множиться на два. Пере­важно ті самі, найбагатші видавництва, щороку займають найпочеснішу площу на першому поверсі, де квадратний метр площі коштує на 50% більше.

Поцікавилася цим питанням у пана, який торгував дитячими книжками на третьому поверсі. За його слова­ми, оренда на першому — «непосиль­на ноша». Та й місця там давно «пороз­бирали між собою», усміхнувся чоловік. Його видавництво три місяці тому заяви­ло про участь у 26 BookForum і відразу ж заплатило за оренду. «Якщо затримати­ся, то чим ближче до Форуму, тим вищою стає вартість. Але ми навіть не намагає­мося відбити те, що вклали, і не мріємо заробити на Форумі. Нам головне — вко­тре заявити про себе».

Але за погоди, яка була у середу, на­віть висока оплата всередині виплачу­ється. Бо на вулиці не кожен зможе ви­стояти. Вітер перед Палацом мистецтв перевертав погано закріплені намети до­гори дригом. А ті, хто вже розклав дитя­чі книжечки, мусили бігати за ними, бо ві­три змітали їх із прилавків…

З першого погляду видно, що площа перед Палацом «зміліла». Підходжу до пана, який, мабуть, розклався одним з перших, може, о 6-й ранку. Просив свою напарницю принести гарячої кави, бо, казав, «зуб на зуб не попадає». На моє запитання, чому цього року так мало за­повнених наметів, відповів, що «з кож­ним роком організація стає гіршою, зате ціни невпинно зростають». Якщо торік за оренду намета їхнє видавництво платило три з половиною тисячі, то цьогоріч — на півтори тисячі гривень більше.

Я була здивована не лише високою вартістю оренди, а й місцем проведен­ня прес-конференції. Якщо у попере­дні роки журналістів збирали у спеціаль­но збудованому куполі перед палацом чи у самому Палаці мистецтв, або у палаці Потоцьких, то цього року, отримавши у прес-центрі Форуму бейдж і браслет, до­велося бігти на прес-подію аж на… Цитадель.

— Усі, хто вміє і любить читати, чудово знають, що осінь до Львова приходить тільки після Форуму. Якою б не була по­года, книжкова погода буде дуже гаря­чою, — сказала на прес-конференції за­сновниця BookForum Олександра Коваль. Водночас пані Олександра не приховувала свого розчарування. За дослідженнями, бідкалася вона, 60 від­сотків українців не читають не те що кни­жок — навіть коротких інформацій в Ін­тернеті…

Аби потрапити на Форум, доведеться заплатити 50 гривень за вхідний квиток (або 100 гривень за 5 днів). Для студен­тів і працівників бібліотек — знижки. Інва­ліди, учасники бойових дій та пенсіонери з відповідним документом можуть відві­дати свято книжки безкоштовно.

Усі фото — авторки

Схожі новини