Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сідаєте до столу? Помийте руки з милом!

Ентеровірус може спричинити кишкову інфекцію. А може спровокувати запалення мозкових оболонок

На Львівщині зростає захво­рюваність на ентеровірусну інфекцію. За сім місяців було зареєстровано 198 випад­ків — на 58 більше, ніж за аналогічний період минулого року. Такі цифри озвучили у Львівському міському відді­лі обласного лабораторного центру МОЗ України. Майже 80% хворих — діти та підлітки.

Викиликати ентеровірусну інфекцію може один із 70 типів збудників (вірусів, що належать до родини Ентерові­рус). «Це пояснює, чому у різних пацієнтів захворювання дає різ­ні клінічні прояви та уражає різні органи і системи», — каже лікар-інтерн, епідеміолог Василина Кордіяка.

На відміну від більшості живих істот, носієм спадкової інфор­мації ентеровірусів є не ДНК, а РНК. Ці мікроорганізми не здат­ні розмножуватися поза орга­нізмом людини, але є стійкими до впливу зовнішніх факторів — можуть довший час виживати у відкритих водоймах, стічних во­дах, продуктах харчування і на предметах побуту, проте швид­ко гинуть при кип’ятінні та три­валій термічній обробці.

Джерелом інфекції є як хво­рий, так і носій. Людина, в якої немає клінічних проявів захво­рювання, становить особливу небезпеку для оточуючих. Пе­редається збудник фекально-оральним або повітряно-кра­пельним шляхом.

Найбільший ризик підчепи­ти цю недугу — влітку та восени. Однак епідеміологи продовжу­ють фіксувати поодинокі спала­хи захворювання впродовж ці­лого року. Інкубаційний період хвороби (від моменту заражен­ня до появи перших ознак) три­ває максимум 10 діб.

Симптоми залежать від того, який орган був уражений най­більше. Найпоширенішими клі­нічними формами ентеровірусної інфекції є: герпетична ангіна (не плутайте із герпесом — це різні за­хворювання), серозний менінгіт (запалення мозкових оболонок), міокардит (запалення серцевого м’яза), гостре респіраторне за­хворювання і ентеровірусний га­строентерит (запалення шлунка і тонкого кишечнику).

«При кишковій інфекції, спро­вокованій ентеровірусами, у хво­рого підвищується температу­ра тіла (часом — навіть до +400С). Людина скаржиться на головний біль, нудоту, блювоту, діарею та біль у животі», — розповіла у ко­ментарі «ВЗ» Василина Кордіяка.

Як уникнути зараження?

— «дотримуйтеся правил осо­бистої гігієни (регулярно мий­те руки з милом, особливо піс­ля користування громадським транспортом, відвідин туалету і перед прийомом їжі);

— ретельно мийте овочі та фрукти; стежте, аби всі харчі зберігалися при оптимальній для них температурі; не зберігайте у холодильнику сире м’ясо по­ряд з овочами, фрукти — поряд із фаршированою рибою і т.д.; не забувайте про належну термічну обробку продуктів;

— купайтесь лише у спеціаль­но відведених для цього місцях, які мають відповідні дозволи для облаштування на території пля­жів; уникайте водойм із засто­яною водою; при купанні нама­гайтеся не заковтувати воду;

— пийте лише якісну воду, найкраще — бутильовану, а для покращення якості водопровід­ної і колодязної води кип’ятіть її;

— у періоди спалахів інфек­ційних захворювань уникайте місць масового скупчення лю­дей", — радить фахівець.

За перших симптомів захво­рювання зверніться до лікаря, а не біжіть на роботу. Якщо захво­ріла дитина, не ведіть її до школи чи дитсадка. Так і самі ускладнень уникнете, і вбережете від зара­ження інших осіб. Якщо лікуван­ня проходить вдома, щонаймен­ше двічі на день проводьте вологе прибирання приміщення із вико­ристанням дезінфікуючих засобів.

Схожі новини