Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Небезпечний ентеровірус

Щороку влітку збільшуються випадки зараження кишковими інфекціями, серед яких чи не найпоширенішим є ентеровірус — гостре інфекційне захворювання, яке вражає і дорослих, і дітей. Включає в себе кількадесят різних вірусів. До них належать вірус поліомієліту, вірус Коксакі (тип А, В), ЕСНО та ін. Усіх їх об'єднує один механізм — вірус потрапляє через рот і розмножується в кишківнику

— Зараження ентеровірусами можливе фекально-оральним шляхом (через за­бруднені продукти харчування, овочі та фрукти, воду, під час купання у відкритих водоймах, басейнах), — розповідає лікар- інфекціоніст Олександр Ковальчук, — побутовим шляхом (при контакті з вірусо­носієм або через предмети домашнього вжитку), повітряно-крапельним (під час кашлю, чхання).

Інкубаційний період (від зараження до появи перших симптомів захворювання) зазвичай досить короткий, лише 2−3 дні, тому захворіти можна як під час відпочин­ку, так і у найближчий час після повернен­ня додому. Хворих турбують головний біль, запаморочення, загальна слабкість. Часто приєднуються нудота, блювота, можливі рідкі випорожнення. На 2−3-й день хвороби може з’явитися висип — на тлі лихоманки.

Локалізується на тулубі, облич­чі, кінцівках і стопах, на слизових оболонках порожнини рота. На тлі загальних клінічних проявів ін­фекції у хворого з’являються болі у м’язах грудей, живота, спини, кінцівок, обумовлені розвитком запалення м’язів. За локаліза­ції болю у м’язах грудей дихання утруднюється, стає поверхневим. Болі в черевних м’язах можуть призвести до постановки помил­кового діагнозу, симулюючи кар­тину гострого живота.

Найбільш вразливими до енте­ровірусної інфекції є діти від трьох до шести років, оскільки в разі інфі­кування частими є висока темпе­ратура, діарея, що може призвести до зневоднення. Тоді дитина стає млявою, слабкою, у неї змінюєть­ся колір шкіри. Губи та язик стають сухими, кількість сечі різко змен­шується. За подібних симптомів дитину негайно госпіталізують, лі­кування призначається відповідно до встановленого діагнозу.

Одна з найважчих форм ен­теровірусної інфекції - серозний менінгіт. Захворювання на такий менінгіт ентеровірусної етіоло­гії часто мають перебіг у вигляді спалахів, особливо в середовищі школярів. Характерними симп­томами є сильний головний біль, блювота, напруженість м’язів потилиці, можливі випадки пси­хомоторного збудження і судом. Тривалість лихоманки і менінге­альних симптомів за відсутності рецидивів захворювання стано­вить 4−7 днів.

У більшості випадків ентерові­русні інфекції перебігають в легких або середньоважких формах і за­кінчуються одужанням. За тяжко­го перебігу (менінгіти та менінго­енцефаліти) можуть розвинутися набряк мозку, епілептиформні на­пади, психічні розлади, гостра ди­хальна недостатність, пневмонія.

Щоб не захворіти, дотри­муйтеся рекомендацій фахівців ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

  • для пиття використовувати лише переварену або бутильова­ну воду;
  • мити руки з милом перед кожним прийомом їжі та після кожного відвідування туалету, су­воро дотримуватися правил осо­бистої та громадської гігієни;
  • перед вживанням фруктів та овочів їх необхідно ретельно мити щіткою з подальшим ополіскуван­ням окропом;
  • не купувати продукти у при­ватних осіб та у невстановлених для торгівлі місцях;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготу­вання їжі;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчо­ві продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухон­ні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре просмажувати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця, рибу;
  • запобігати проникненню ко­мах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму збері­гання харчових продуктів (не за­лишати приготовлені харчові про­дукти за кімнатної температури більш ніж на 2 години);
  • не давати маленьким дітям сире розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграш­ки;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціоно­ваних пляжів, уникати заковтуван­ня води під час купання;
  • під час чхання та кашлю за­кривати рот рукою, серветкою, хустинкою, мити руки якомога частіше;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного за­хворювання.

За появи симптомів захворю­вання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) негайно звертайтеся по ме­дичну допомогу. Вчасно розпочате лікування вбереже від ускладнень.