Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Попит на шкільну форму суттєво впав»

Зате витрати на шкільне приладдя – чималенькі

Навчальний рік уже не за горами… А це означає, що уже невдовзі розпочнеться «шкільний бум». Батьки з дітьми обиратимуть не лише шкільне приладдя, а й одяг та взуття. Похід крамницями батьки відкладають зазвичай на останній місяць літа. А тому витрати на усі шкільні речі різко зростають. З гаманця «одним махом» доведеться викласти 4000−4500 грн!

Досвідчені експерти радять батькам першачків, щоб не роз­губитись у магазині канцтоварів, варто поспілкуватись з майбутнім клас­ним керівником вашої дитини й уточнити конкретний список потрібних товарів. Зі списком вже легше!

Першочерговою покупкою завжди стає портфель. У крамниці шкільних рюкзаків — до кольору до вибору. Як же діти при­мудряються обрати один ранець з цьо­го різнобарв’я? А ціни цьогоріч стартують від 500 грн. «Наплічник з ортопедичною спинкою в середньому коштує 700−1500 грн», — каже продавець пані Світлана.

Відтак необхідно придбати «начин­ку» для рюкзака. А це зошити в клітинку та лінійку (12−18 аркушів), папка для зо­шитів, пенал, лінійка, ручки, олівці, ґум­ка, стругачка, папка для творчості, у яку складаєте кольоровий папір, картон, но­жиці, клей, пластилін, альбом, акварель, пензлики… А ще потрібно купити щоден­ник (його вартість від 30 грн і вище), під­ставку для книг, обкладинки для зоши­тів та книжок. Переглядаючи розмаїття ілюстрацій на щоденниках та зошитах, помітила, що цього року популярні зо­браження з героями серіалу «Школа», пейзажами та архітектурою міст України, спортивними кумирами, але, на жаль, є попит і на зошити з російськими «Сміша­риками». Це все обійдеться у кругленьку суму — близько 1300 грн.

Знадобляться дитині у школі і ланч-бокс та пляшечка для води. На все про все — 350 грн.

Та коли мова заходить про шкіль­ну форму та спортивний одяг, то біль­шість батьків і дітей хапаються за голо­ви. Бо саме тут надскладний вибір. Коли дійдете до цього етапу, головне — не па­нікувати, а пройтись кількома крамниця­ми, порівняти співвідношення ціна/якість у кожній з них. Поки ходила магазинами, почула багато історій від батьків про те, що шкільні форми зараз не дуже якісні, залишають фарбу на одязі, скоро зношу­ються, рвуться тощо. Вартість, до при­кладу, сарафанчика для дівчинки — від 380 грн, білої сорочки — від 230 грн. Ціни на піджаки стартують від 450 грн.

Питаю в одній із крамниць, чи впав цього року попит на шкільну форму? На­гадаємо, у червні цього року президент скасував вимогу обов’язкової шкільної форми. «Попит на форму впав, але все одно є люди, які купують шкільний одяг, — каже продавець пані Ірина. — Хоча біль­шість обирає варіант білий верх — темний низ. Багато хто купує вишиванку».

Попри те, що наказ про обов’язкову форму скасували, чимало гімназій від шкільної форми не відмовляються
Попри те, що наказ про обов’язкову форму скасували, чимало гімназій від шкільної форми не відмовляються

Минаючи чергову крамницю, почула розмову мами та донечки, яка невдово­лено приміряла, мабуть, не перший і на­віть не п’ятий сарафан. Мати благала ді­вчинку приміряти ще декілька сукенок. А мала казала: «Я люблю фізкультуру, мені потрібні кросівки!». За мить дівчинка вже стояла біля стенду зі взуттям.

Я тим часом прицінилася до спортивно­го вбрання. Ціна якісних спортивних костю­мів стартує від 480 грн. За взуття доведеть­ся викласти не менш ніж 430 грн. Також не забудьте, що потрібно купити торбинку для змінного взуття. А це — плюс 100 грн.

Батько, який прийшов до магазину зі сином, розповів, що все необхідне до школи вони купили дуже швидко. Ми­колка радісно демонстрував мені пенал з емблемою улюбленої футбольної коман­ди «Барселона». На все батько витратив близько 4500 грн.

Фото авторки

Христина Онисько

Схожі новини