Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хлопчик з’явився на світ без одного очка

У Німеччині дитині взялися допомогти

Що може бути важчим за випробування невиліковною хворобою дитини? Саме таке випало на долю Наталі Лотоцької із села Рудня Рожищенського району Волині. Її первісток Арсенко народився з рідкісною вродженою вадою — у нього немає одного очка. Та родина не опустила рук і знайшла медиків у Німеччині, які вже виготовили малюку протез.

АРСЕНКО — жвава і допитлива дитина. Ходить у перший клас. З вигляду й не відразу скажеш, що він не такий, як інші дітки. Поки ми, дорослі, балакаємо, встигає і математику зробити, і книжечку почитати, і доповнити розповідь батьків. Коли під серцем Наталі з’явилося маленьке життя, була неймовірно щаслива. Вагітність проходила без особливостей, почувалася добре. На пологи поїхала у районну лікарню. Після радісного повідомлення медики ошелешили: «У дитини вроджена аномалія — відсутність лівого ока». Анофтальмія. Глянула на сина: на місці лівого очка немовлятка бачила повіки, на них — війки. Хотілося вірити, що все це якась страшна помилка! Що ось-ось повіки припіднімуться й Арсенко на неї гляне двома очками… Та медики запевнили: під повіками немає очного яблука, це тільки шкіра, що «обтягує» череп.

І почалася боротьба за сина. Лікарняні палати у Луцьку, Києві, Тернополі… Дев’ять операцій! І нарешті «вирок» медиків: «В Україні вам ніхто не зможе допомогти». — На жаль, операції бажаного результату не дали. То протез не тримався, то відкривалася кровотеча. Боляче було дивитися на те, як дитина мучиться. Бо між одними операціями проходило 6−8 місяців, а інші робили по дві на місяць, — розповідає про пережите мама хлопчика. Не витримав випробування рідний тато Арсена. Сім’я розпалася…

Та невдовзі у хлопчика з’явився дорослий друг, якого почав називати татом, — другий мамин чоловік Вадим. Із яким теплом і турботою розповідає про хлопчика! Про те, як возили дитя на консультації до українських світил, як добивалися помочі та з гіркотою приймали від життя кожну поразку. Хтось давно би махнув рукою. Мовляв, друге очко здорове — й тому радійте. Та не ці батьки. Вони розуміють, що відсутність очного яблука сприяє деформації черепа. Якщо не встановити штучне око, можуть настати для всього організму незворотні зміни

. — Допоміг фейсбук, — розповідає Вадим Лотоцький. — Хресна мама Арсенчика розмістила на своїй сторінці оголошення про те, що потрібна допомога. А в неї у друзях є знайомі, котрі живуть у Німеччині. Так одні знайомі через інших допомогли зв’язатися з клінікою у Гамбурзі, яка погодилася взяти нас на лікування. Арсенка повезли на обстеження і консультацію наприкінці листопада минулого року. Хірург, який мав оперувати, дав чіткі вказівки майстрам з виготовлення протеза. Назвали й суму, яку треба зібрати рідним, — 10 тисяч євро. Для сільської родини такі кошти непідйомні. А у Лотоцьких ще ж підростає менший синочок. Поки батьки поїхали на заробітки за кордон, бо іншого виходу не мали, люди кинули клич про допомогу родині Арсена. Благодійний концерт у Луцьку в ім’я хворої дитини дав відомий співак Арсен Мірзоян.

— Відгукнулося багато добрих і чуйних сердець. Хтось сто гривень передав, а хтось — кілька тисяч. Низький уклін кожному, — дякує мама дитини. — Усю потрібну суму нам вдалося зібрати за три місяці, й наприкінці березня синові зробили у Німеччині першу, а загалом десяту операцію. Попереду дитину чекає ще одна — найважливіша. Тоді прилаштують новий протез і спостерігатимуть, як його сприйме організм хлопчика. Та результат роботи іноземних хірургів помітний вже сьогодні. Рухливість лівої повіки давно була втрачена, а нині Арсенко знову може кліпати! Якби вдалося потрапити до німецьких хірургів кілька років тому, запевняють, змогли би зробити, аби рухалося і все штучне око.

Анофтальмія — вроджена відсутність одного або двох очей. У США щорічно народжується 780 дітей з таким захворюванням. У Великій Британії — одне немовля на 100 тисяч новонароджених. Причиною може бути генна мутація — спадкова або під впливом вірусної інфекції, перенесеної матір’ю під час вагітності, при дефіциті вітаміну, А чи впливі радіації. Більшість дітей з цим захворюванням з’являються на світ у здорових сім’ях.

Схожі новини