Передплата 2024 «Добре здоров’я»

І у спеку дихати важко, і у мороз, і у зливу…

Погодні умови або зміна пір року можуть провокувати загострення бронхіальної астми

Що відбувається з організ­мом хворого на астму під час нападу ядухи? Слизові оболонки бронхіол (відгалу­жень бронхіального дерева) набрякають, внаслідок чого звужуються дихальні шляхи. Утворюється густий в’язкий слиз, що містить злущений епітелій бронхів. Через це людина не може нормально ані вдихнути, ані видихнути повітря. У кожного хворого є свої «спускові гачки», які про­вокують напад. Однак певні погодні умови або зміна пір року також можуть працювати як пусковий механізм.

Спекотне літо

Гаряче повітря, яке вдиха­ємо, може подразнювати ди­хальні шляхи, які й без того звужені. Спека і надмір соняч­ного світла додатково погіршу­ють якість повітря, вступаючи у реакцію з хімічними речовина­ми, що містяться у ньому (утво­рюючи смог). «Уважно стежте за повідомленнями про ступінь забруднення повітря. Якщо про­гноз несприятливий, намагай­теся обмежити час перебування на вулиці. У приміщенні вико­ристовуйте кондиціонери: вони допоможуть охолодити повітря, а фільтри — очистять його від по­дразників», — радять експерти порталу WebMD.

Більше часу на свіжому по­вітрі — більший вплив зовнішніх подразників на дихальні шляхи. Серед сезонних тригерів напа­дів астми — дим від приготуван­ня їжі на відкритому вогні, силь­ний запах хлору у басейнах тощо. Незважаючи на те, що по­года влітку сприятлива, аби су­шити випрані речі на балконі або подвір’ї, краще користуватися сушаркою — це дозволить уник­нути проникнення подразників у дихальні шляхи. Після повернен­ня з вулиці прийміть душ — вода змиє пилок з тіла і волосся. Одяг обов’язково витрусіть, перш ніж покласти його до шафи.

Похолодання

Зі зниженням температу­ри навколишнього середови­ща симптоми астми можуть по­силюватися. Холодне повітря висушує слизову оболонку ди­хальних шляхів, роблячи їх більш чутливими і підвищуючи ймовір­ність їх звуження. Намагайтеся дихати носом, а не ротом.

Загалом, холодна пора року є «прайм таймом» для застуд і грипу, які можуть сприяти заго­стренню астми. Котли на дро­вах — не найкращий варіант для людей, які хворіють на аст­му, оскільки дим від спалюван­ня дров може подразнювати нервові закінчення дихальних шляхів. Електричне і газове опа­лення — те, що треба!

Вологість

За підвищеної вологості по­вітря дихається важче. Вологе середовище сприятливе для плісняви і пилових кліщів, які подразнюють легені. Кондиці­онер або осушувач повітря до­поможуть знизити рівень во­логості повітря в оселі. Якщо необхідно вийти на вулицю, намагайтеся робити це вранці чи ввечері, оскільки у цей час доби вологість зазвичай ниж­ча.

Висока концентрація пилку у повітрі

Усі види дерев і рослин ви­кидають у повітря дрібний жов­тий пилок, який є головною причиною алергій, а також три­гером для нападу ядухи у ба­гатьох пацієнтів. Зверніться до алерголога, який допоможе визначити, які види пилку вам особливо докучають. Лікуван­ня, призначене спеціалістом, допоможе приборкати алер­гію.

Гроза

Легкий дощ може «змити» пилок з дерев, той не потрапить у повітря, відтак симптоми за­хворювання не посиляться. А от сильні грози можуть становити небезпеку для людей, що хворі­ють на астму. Дощ розіб’є його на більш дрібні частинки, вітер піднесе їх у повітря, ті потра­плять у легені і викличуть симп­томи астми.

Раптова зміна погоди

За раптової зміни погоди симптоми астми можуть різко загостритися. Деякі вчені пе­реконані, що ключову роль у цьому випадку відіграє атмос­ферний тиск. Інші дослідження вказують, що «винуватцями» є зміни вологості та температури повітря. Стежте за прогнозами погоди, аби завжди бути напо­готові.

Дощ

Звичайно, контролювати погоду неможливо, однак ви можете забезпечити відповід­ну чистоту у домі, а також цир­куляцію повітря, часто зміню­ючи фільтри у кондиціонерах. Крім того, подбайте про те, аби приміщення, насичені парою (такі як кухня або ванна), мали хорошу вентиляцію. Це дозво­лить уникнути появи плісняви у них.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень