Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сила звички

Як почати вести здоровий спосіб життя — не з понеділка, не з 1 січня, а від сьогодні?

Кожен із нас хоче бути здоровим, бо здоров’я — це гарантія гарного зовнішнього вигляду, хорошого самопочуття, високої працездатності та довголіття. Крім того, це ще й можливість заощадити кругленьку суму. Не вірите? Запитайте у того, хто «працює на аптеку». Але з чого ж почати? Записатися на заняття з кросфіту? А може, почати практикувати вдома йогу? Проконсультуватися із дієтологом чи достатньо буде вилучити із раціону фаст-фуд, здобу, смажені, жирні страви та солодощі? «Почніть із малого», — радять експерти порталу LiveStrong.com. Ще ніхто не змінив свого способу життя за один день. Крок за кроком, поступово виробляйте корисні для здоров’я звички і вже незабаром побачите перший позитивний результат. Якщо хворієте на гіпертонію, цукровий діабет — знизиться тиск і цукор. Якщо є зайва вага — почнете позбуватися баласту. Якщо потерпали від безсоння — зранку знову прокидатиметеся сповненими сил. Якщо скаржилися на хронічну втому — будете готові гори звернути!

Практикуйте свідоме дихання

Коли відчуваєте тривогу або втому, спробуйте зосередитися на процесі дихання. Вдихніть по­вітря через ніс п’ятьма захода­ми (так, ніби помпуєте повітря у надувний матрац чи шину до ве­лосипеда). Відчуйте, як ваші ле­гені розтягуються. Затримай­те на хвильку дихання і так само п’ятьма заходами видихніть по­вітря, розслабляючи при цьому плечі. Знову затримайте дихан­ня на кілька секунд і почніть спо­чатку. Повторіть 10 разів. Це до­поможе заспокоїтися і відновити запаси енергії.

Жуйте повільно

Здорове харчування — це не тільки якість продуктів та розмір порцій, а й те, як ми споживає­мо їжу. Якщо їсти похапцем, це загрожує здуттям живота, від­чуттям переповненості шлунка, печією, відрижкою. Та найгірше — не засвояться поживні речови­ни.

Чим довше жуєте, тим більше слини виділяється. Слина міс­тить ензими, які сприяють про­цесу травлення.

Експерти рекомендують пе­режовувати кожен шматок 25 разів і ніколи не їсти на ходу.

Крім того, чим повільніше ми їмо, тим менші порції з’їдаємо, адже даємо організму час на те, аби він «зрозумів», що голодна смерть йому точно не загрожує.

Пийте теплу воду з лимоном натще

Зранку тіло треба наповни­ти вологою, і цей нехитрий «коктейль» найкраще справля­ється із цим завданням. «Крім того, вода із лимоном чудово тамує спрагу, готує шлунково-кишковий тракт до роботи, до­помагає печінці виводити ток­сини з організму, поповнює запаси вітаміну С, забезпечує ідеальний рН-баланс і нейтра­лізує дію вільних радикалів», — наголошує дієтолог, нутриціо­лог Джош Акс.

Більше рухайтеся протягом дня

Йдеться не тільки про ран­кову зарядку (навіть якщо ма­хаєте руками-ногами цілу го­дину). Наше тіло потребує руху як городина — дощу. Особливо наші суглоби, м’язи, кровонос­на система і мозок. Розпла­нуйте свій час так, аби на кож­ну годину, проведену у кріслі, припадало бодай кілька хви­лин руху.

Стежте за поставою

Хребет повинен перебувати у природному положенні. Тіль­ки за таких умов усі органи та тканини отримуватимуть свою порцію кисню, а з ним — пожив­них речовин, необхідних для нормального функціонування.

«Правильна постава — це коли стопи міцно притиснуті до підлоги (як пальці, так і п’яти), спрямовані чітко вперед, ноги розставлені на ширину тазо­вих кісточок, стегна і коліна на­пружені, сідниці стиснуті, гру­ди з нижньою частиною ребер — припідняті. Голова при цьому зберігає нейтральне положен­ня, а підборіддя — злегка під­няте», — інструктує спеціаліст із біомеханіки (природних рухів) Кеті Боуман.

Ходіть босоніж

Насправді це доволі проста порада, але як часто ви це ро­бите? І чи ходите босоніж поза межами дому?

Дослідження, опубліко­ване 2012 року у Journal of Environmental Public Health, доводить розрекламовану ко­ристь від такої звички. Прогу­лянки без взуття по піску, траві і камінню покращують настрій, полегшують процес засинан­ня, зменшують запальні про­цеси в організмі і навіть таму­ють хронічний біль. Головне — не наступайте на іржаві цвя­хи!

Виконуйте «сухий масаж»

Шкіра — найбільший орган у людському тілі. Щоб повернути їй здоровий блискучий вигляд, необхідно регулярно очищати її від відмерлих клітин. У приго­ді стане спеціальна дерев’яна щітка із натуральним ворсом, яку можна придбати у будь-якому косметичному магазині. Починайте масаж від стоп і до ділянки серця. «Малюйте» роз­машисті кола, але без сильно­го натиску. Проводьте такий ма­саж по кілька хвилин один раз на тиждень.

Користуйтеся сонцезахисним кремом

Не тільки влітку. Дерматоло­ги закликають щодня наносити на шкіру крем із сонцезахисним фільтром. За прогнозами Skin Cancer Foundation, одна із п’яти людей, які сьогодні живуть на планеті, захворіє на рак шкіри!

Навіть якщо не виходите на вулицю якийсь час, ультрафіо­лет, «просочуючись» крізь шиби, продовжує викликати появу зморщок і стимулює передчасне старіння шкіри.

Перед тим, як придбати «фільтр» від сонця, прочитайте уважно, що написано на баноч­ці чи тюбику. До складу повинен входити оксид цинку — санскрін-агент.

Якщо плануєте перебувати просто неба довше як дві годи­ни, користуйтеся кремом із за­хистом щонайменше SPF30, який є водовідштовхувальним (тобто не змиється потом).

Дякуйте

Чого від нас вимагає сучас­ний світ? Працювати довше, мати більше і досягати кар’єрних висот. Поставивши перед собою таку планку, людина швидко ви­снажується, почувається демо­тивованою.

Психологи радять завершу­вати і починати кожен день сло­вами подяки — Богові, рідним, друзям, які вас підтримують у важку хвилину. Можете помоли­тися, сказати кілька добрих слів чоловікові або мамі, зателефо­нувати тим, кого любите, або на­писати їм коротеньке повідо­млення у соцмережі. Можете просто підійти до вікна або ляг­ти у ліжко, заплющити очі і подя­кувати подумки всім, хто робить ваше життя кращим.

Схожі новини