Передплата 2024 ВЗ

Після 45 років сильна стать дає «слабинку»…

При запаленні передміхурової залози доведеться відмовитися від алкоголю, кави і гострої їжі

Якщо ви почали відчувати раптові і часті позови до сечовипускання, а сам процес виділення сечі супроводжується болем, це може вказувати на простатит — запалення передміхурової залози. Боліти може також у ділянці таза, паховій ділянці або попереку. У групі ризику — чоловіки, старші 45 років, які хворіють на бактерійні інфекції, ведуть сидячий спосіб життя, зловживають алкоголем та/або… мало займаються сексом.

Канадські вчені із Монреальсько­го університету довели, що регу­лярне статеве життя знижує ри­зик появи простатиту на 28%, а раку простати із агресивним перебігом — на 19%. Науковці пояснюють це тим, що висока частота еякуляцій може змен­шувати концентрацію шкідливих і кан­церогенних речовин у секреті простати. Крім того, відсутність сексу провокує застій у передміхуровій залозі. Однак це правило працює, лише якщо чоловік практикує безпечний секс.

Простата — це невеликий орган, роз­міщений під сечовим міхуром, який за формою нагадує грецький горіх. Пе­редміхурова залоза відповідає за ви­роблення рідини, яка входить до складу сперми. При простаті рівень ПСА (про­стат специфічного антигену, пухлинно­го маркера у крові) може бути підвище­ним, тобто не завжди це вказує на рак простати, але вимагає підвищеної ува­ги до чоловічого здоров’я.

«При запаленні передміхурової зало­зи важливо дотримуватися здорової ді­єти, адже деякі продукти здатні поси­лювати запальні явища. Слід уникати алкоголю, кофеїну, а також гострої їжі (червоного перцю та перцю чилі, мари­надів, солінь, гострих соусів типу саль­са)», — пише у своєму блозі популяри­затора здорового способу життя Тіна Бранч (Tina Branch), у чоловіка якої ліка­рі одночасно діагностували простатит та рак простати.

При запаленні простати медики ре­комендують дотримуватися середзем­номорської дієти. Замість тваринного білка надавайте перевагу рослинному (горіхам, бобам, сочевиці, амаранту, кі­ноа), а також рибі — ці продукти містять мало насичених жирів і холестерину, водночас багато омега-3 жирних кис­лот та цинку. Їжте багато фруктів і ово­чів. Якщо дозволяють фінанси, оби­райте органічні — додаткових хімікатів ослаблений хворобою організм не по­требує. Фрукти та овочі є джерелом фі­тонутрієнтів, таких як антиоксиданти, вітаміни, мінерали, поліфеноли, а також клітковини, які допомагають боротися зі запаленням та інфекціями.

Учені давно довели зв’язок між здоров’ям кишківника і запаленням пе­редміхурової залози. Ось чому здорова дієта при простатиті передбачає спо­живання їжі, яка містить пробіотики, та прийом дієтичних добавок (пробіотиків) високої якості. Пробіотики є корисною мікрофлорою, яка сприяє травленню. Це — бактерії, які у здоровому організмі гармонійно уживаються з іншими мікро­організмами, що представляють здоро­ву мікрофлору кишкового тракту.

Важливо подбати про оптимальну кількість води у раціоні. Так уникнете закрепів. При запаленні передміхурової процес випорожнення кишечнику може бути особливо болісним, тому якщо за­крепу уникнути не вдалося, прийміть проносний засіб.

Схожі новини