Свято — не привід відмовлятися від супу
Корисні поради для тих, хто хоче пережити зимовий «марафон застіль» без наслідків для здоров’я
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/383170/jizha.jpg)
30 хвилин — за стільки часу можна накрити святковий стіл, якщо заздалегідь подбати про запас продуктів та зробити деякі заготовки (наприклад, замаринувати оселедець). Однак українки, щоб вразити гостей, готові провести на кухні цілий день. За це платять болем у суглобах і набряком вен (наслідок тривалого перебування на ногах у статичному положенні), головним болем і підвищеним тиском (через високу температуру та брак кисню на кухні, суєту і галас у домі), болем у спині (через важкі сумки), опіками (коли гості на порозі, все починає падати з рук), втомою і поганим настроєм (особливо після підрахунку, скільки грошей довелося витратити на святкування).
Чим багатший стіл — тим більше часу треба провести біля плити і тим більша ймовірність, що трапеза для господарів та гостей закінчиться загостренням хронічних болячок. Як звести ризики для здоров’я до мінімуму? Поради від наукової блогерки Дарії Озерної, якими ділиться прес-служба МОЗ України, стануть у пригоді не тільки на ці зимові свята.
Меню — максимально спрощене
Як гарнір найкраще подавати до святкового столу не картоплю, а печений гарбуз, який ідеально поєднується із жирними стравами, запечені чи тушковані селеру, моркву і пастернак, які містять корисну клітковину та водночас мало калорій.
Без майонезу
У фабричний додають багато солі, цукру та жиру. Тому його споживання, як і споживання інших готових соусів, слід максимально обмежити, а краще — взагалі відмовитися. Домашній майонез — теж не вихід. Сирі яйця, які входять до його складу, — небезпечні для здоров’я (можуть бути забруднені сальмонелами, які бояться лише належної термічної обробки). Здоровий варіант: замінити майонез сметаною (у ній містяться вітамін D, молочнокислі бактерії та жирні кислоти із коротким ланцюгом), турецьким йогуртом і гірчицею у зернах.
Перша страва — не зайва
Свято — не привід відмовлятися від супу, курячого чи рибного бульйону або борщу. Рідка тепла їжа, в якій сконцентрована максимальна кількість корисних речовин із овочів, не лише сприятиме травленню, а й втримає від переїдання.
М’ясо — запечене, а не смажене
Подавайте його із соусом із перемеленої журавлини або гірчицею у зернах та йогуртом — не з кетчупом чи майонезом. Не відмовляйтесь від холодцю, бо він корисний, але не забудьте доповнити традиційну українську страву овочевим салатом і «цвіклями». А от магазинні ковбаси-шинки-полядвиці їсти не варто.
Газованим напоям — не місце на столі
Також не варто запивати їжу алкоголем чи кавою! Тільки водою, чаєм (зеленим, чорним, трав’яним) або узваром (без додавання цукру). У такий спосіб поповните запаси рідини в організмі, водночас не навантажите підшлункову додатковою порцією цукру і не спровокуєте передчасної евакуації їжі зі шлунка.
Надайте перевагу червоному вину
До його складу входить ресвератрол — речовина, яка позитивно впливає на серце (запобігає ушкодженню кровоносних судин, знижує рівень «поганого» холестерину і запобігає утворенню тромбів). Але ресвератрол міститься також у виноградній шкірці, тож можна просто з’їсти винограду або випити виноградного соку.
Корисний десерт
Як варіант — сирник, ягідне желе, печені яблука чи груші або домашнє імбирне печиво.