Передплата 2024 «Добрий господар»

Свято — не привід відмовлятися від супу

Корисні поради для тих, хто хоче пережити зимовий «марафон застіль» без наслідків для здоров’я

30 хвилин — за стільки часу можна накрити святковий стіл, якщо заздалегідь подбати про запас продуктів та зробити деякі заготовки (наприклад, замаринувати оселедець). Однак українки, щоб вразити гостей, готові провести на кухні цілий день. За це платять болем у суглобах і набряком вен (наслідок тривалого перебування на ногах у статичному положенні), головним болем і підвищеним тиском (через високу температуру та брак кисню на кухні, суєту і галас у домі), болем у спині (через важкі сумки), опіками (коли гості на порозі, все починає падати з рук), втомою і поганим настроєм (особливо після підрахунку, скільки грошей довелося витратити на святкування).

Чим багатший стіл — тим більше часу треба про­вести біля плити і тим більша ймовірність, що трапе­за для господарів та гостей за­кінчиться загостренням хроніч­них болячок. Як звести ризики для здоров’я до мінімуму? По­ради від наукової блогерки Дарії Озерної, якими ділить­ся прес-служба МОЗ України, стануть у пригоді не тільки на ці зимові свята.

Меню — максимально спрощене

Як гарнір найкраще пода­вати до святкового столу не картоплю, а печений гарбуз, який ідеально поєднується із жирними стравами, запече­ні чи тушковані селеру, моркву і пастернак, які містять корис­ну клітковину та водночас мало калорій.

Без майонезу

У фабричний додають ба­гато солі, цукру та жиру. Тому його споживання, як і спожи­вання інших готових соусів, слід максимально обмежити, а краще — взагалі відмовити­ся. Домашній майонез — теж не вихід. Сирі яйця, які вхо­дять до його складу, — небез­печні для здоров’я (можуть бути забруднені сальмонела­ми, які бояться лише належної термічної обробки). Здоро­вий варіант: замінити майо­нез сметаною (у ній містяться вітамін D, молочнокислі бак­терії та жирні кислоти із ко­ротким ланцюгом), турецьким йогуртом і гірчицею у зернах.

Перша страва — не зайва

Свято — не привід відмов­лятися від супу, курячого чи рибного бульйону або бор­щу. Рідка тепла їжа, в якій сконцентрована максималь­на кількість корисних речо­вин із овочів, не лише сприя­тиме травленню, а й втримає від переїдання.

М’ясо — запечене, а не смажене

Подавайте його із соусом із перемеленої журавлини або гірчицею у зернах та йо­гуртом — не з кетчупом чи ма­йонезом. Не відмовляйтесь від холодцю, бо він корис­ний, але не забудьте допо­внити традиційну українську страву овочевим салатом і «цвіклями». А от магазин­ні ковбаси-шинки-полядвиці їсти не варто.

Газованим напоям — не місце на столі

Також не варто запива­ти їжу алкоголем чи кавою! Тільки водою, чаєм (зеленим, чорним, трав’яним) або узва­ром (без додавання цукру). У такий спосіб поповните запа­си рідини в організмі, водно­час не навантажите підшлун­кову додатковою порцією цукру і не спровокуєте перед­часної евакуації їжі зі шлунка.

Надайте перевагу червоному вину

До його складу входить ресвератрол — речовина, яка позитивно впливає на серце (запобігає ушкодженню кро­воносних судин, знижує рі­вень «поганого» холестерину і запобігає утворенню тром­бів). Але ресвератрол містить­ся також у виноградній шкірці, тож можна просто з’їсти вино­граду або випити виноградно­го соку.

Корисний десерт

Як варіант — сирник, ягід­не желе, печені яблука чи груші або домашнє імбирне печиво.

Схожі новини