Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Чому продукти подорожчали? Бо свята!»

Найбільша святкова націнка — на «борщовий набір» та складники для куті. А ось свіже м’ясо не подорожчало

Передноворічний закупівельний ажіотаж, коли черги до кас у супермаркетах розтягувалися на кількадесят метрів, позаду, тепер усі готуються до Різдвяних свят. Ціни у ці дні традиційно підстрибують (за найскромнішими підрахунками, на 10−15%). Щоб зекономити, господині закуповують деякі продукти заздалегідь. Але усього не передбачиш…

6 січня, на Святу вече­рю, готуємо 12 пісних страв. А вже на Різдво накриватимемо щедрі столи з м’ясними смаколиками.

Отже, які ціни у перші дні нового року? Продавці ринків та супермаркетів запевнили журналіста «ВЗ», що основні складники обов’язкової для різдвяного столу куті (пше­ниця, мак) не подорожча­ли. Але на Стрийському рин­ку я побачила іншу картину. Склянка маку коштує аж 30 гривень (торік на ринках пра­вили лише 10 гривень).

«Пані, пробуємо сир без­коштовно, а купуємо за гро­ші», — пропонує продавчиня із Жовківського району. За кі­лограм сиру просить 80 гри­вень… Позаминулого тиж­ня сир коштував на десять гривень дешевше. «Чому так дорого?» — наївно запитую. «Бо свята! — відповіла жінка. — Торгуватися не буду! Бо за що тут маю стояти на морозі? Мушу щось заробити!». Май­же на гривню подорожчали домашні яйця — 6−7 гривень за штуку. «Державні» яйця коштують 2,5 гривні. Саме їх покупці беруть по два-три лотки.

Серед селянських продук­тів побачила пляшки із лля­ною олією. Нею господині присмачують усі святвечір­ні пісні страви. Пригадую, ко­лись моя бабуся перед свя­тами купувала на ринку льон, щоб потім поїхати у сусід­нє село до людини, яка мала обладнання для віджиму олії. Смак страв з цією олією важ­ко передати словами. Запи­тую, скільки коштує лляна олія. «Віддам цю „чвертку“ за 50 гривень. Не гірчить, дуже смачна. Вдома самі її роби­мо», — запевняє продавець. Для порівняння, в еко-мага­зинах 250-грамову пляшку лляної олії можна придбати в середньому за 70 грн.

Між прилавками ходять продавці, тримаючи в руках продукти, які знадоблять­ся до святкового обіду. Літня жінка продає тушку індички, просить 170 гривень за кіло­грам (індичка заважує при­близно 4 кілограми. — Авт.). Старший пан виглядає як но­ворічна ялинка — з ніг до го­лови «декорований» суше­ними грибами, нанизаними на нитку. «Ниточка» білого правдивого гриба (великі за­сушені шапочки) коштує 100 гривень. Ниточка менших бі­лих — 50 гривень. Сушені рижики — 30 гривень.

Подорожчали овочі «бор­щового набору». Картопля — 10 гривень за кілограм (до свят можна було придба­ти по 6−7 гривень). Кілограм моркви та буряку — 15 гри­вень, цибуля — 20, білока­чанна капуста — 15. Горнятко квашеної домашньої капусти — 12 гривень (для порівнян­ня, на Привокзальному ринку такий товар коштує 15 гри­вень). Склянка квасолі — 10 гривень, квашені огірки — 40 гривень. «Все своє, домаш­нє. Купуйте!» — закликають продавці.

Парникові овочі не подо­рожчали. Херсонські помідо­ри (принаймні було написа­но на ціннику) — 35 гривень, іспанські баклажани — 65 гривень, італійський перець — 80−95 гривень.

Ціни на фрукти такі: яблу­ка — 8−16 гривень за кіло­грам, апельсини — 45 грн., корольок — 68, хурма — 64−65, мандарини — 35−70, гра­нат — 58, авокадо — 35 гри­вень за штуку.

Йду купувати складни­ки для куті. Півлітрова бан­ка спеціально підготовленої пшениці (щоб швидко зва­рилася, зерна добу настою­ють у холодній воді. — Авт.) — 20 гривень. Торік ціна була на 5 гривень нижчою. А ось за склянку маку просять 30 гри­вень. Продавці кажуть, ціна висока через те, що мак не вітчизняний, а імпортний — з Чехії.

Для куті знадобляться во­лоські горіхи. За склянку прав­лять 15 гривень. Мені вдало­ся виторгувати за 13 гривень. «Мої горіхи суперові, — пере­конує продавець пані Ганна. — Біленькі, хрумкі, „половинка­ми“… До куті — люкс!».

Півлітрова банка меду — 60−70 гривень. Ціни на су­хофрукти кусаються. Чор­нослив — 65 гривень за кілограм, родзинки — 65−75, курага — 70, цукати — 85.

Ще одна «коронна» стра­ва Святого вечора — узвар. Для нього потрібні сушені фрукти. На ринку продають набір для узвару, куди вхо­дять кілька складників (яблу­ка, груші, сливи, шипшина, родзинки). За літрову бан­ку просять 30 гривень. То­рік стільки коштував кілограм «сушки».

Йду у м’ясний сектор. Кі­лограм сала — 100 гривень (подорожчало на 20 гри­вень). Одна продавчиня по­обіцяла віддати сало за 90 гривень. Теляча шинка — 150−160 гривень за кіло, те­ляче м’ясо для супу — 90, вирізка передньої лопатки — 120 гривень. Свиняча фі­лейка — 160 гривень за кіло­грам, свиняча шинка — 120 гривень. «Свіже м’ясо не по­дорожчало до свят, — сказав „ВЗ“ продавець Іван Фолов­ко. — Може, на деяких ринках продавці робили 5 гривень націнки. Але для суттєво­го подорожчання немає під­став».

Схожі новини