«Чому продукти подорожчали? Бо свята!»
Найбільша святкова націнка — на «борщовий набір» та складники для куті. А ось свіже м’ясо не подорожчало
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/383088/runok.jpg)
Передноворічний закупівельний ажіотаж, коли черги до кас у супермаркетах розтягувалися на кількадесят метрів, позаду, тепер усі готуються до Різдвяних свят. Ціни у ці дні традиційно підстрибують (за найскромнішими підрахунками, на 10−15%). Щоб зекономити, господині закуповують деякі продукти заздалегідь. Але усього не передбачиш…
6 січня, на Святу вечерю, готуємо 12 пісних страв. А вже на Різдво накриватимемо щедрі столи з м’ясними смаколиками.
Отже, які ціни у перші дні нового року? Продавці ринків та супермаркетів запевнили журналіста «ВЗ», що основні складники обов’язкової для різдвяного столу куті (пшениця, мак) не подорожчали. Але на Стрийському ринку я побачила іншу картину. Склянка маку коштує аж 30 гривень (торік на ринках правили лише 10 гривень).
«Пані, пробуємо сир безкоштовно, а купуємо за гроші», — пропонує продавчиня із Жовківського району. За кілограм сиру просить 80 гривень… Позаминулого тижня сир коштував на десять гривень дешевше. «Чому так дорого?» — наївно запитую. «Бо свята! — відповіла жінка. — Торгуватися не буду! Бо за що тут маю стояти на морозі? Мушу щось заробити!». Майже на гривню подорожчали домашні яйця — 6−7 гривень за штуку. «Державні» яйця коштують 2,5 гривні. Саме їх покупці беруть по два-три лотки.
Серед селянських продуктів побачила пляшки із лляною олією. Нею господині присмачують усі святвечірні пісні страви. Пригадую, колись моя бабуся перед святами купувала на ринку льон, щоб потім поїхати у сусіднє село до людини, яка мала обладнання для віджиму олії. Смак страв з цією олією важко передати словами. Запитую, скільки коштує лляна олія. «Віддам цю „чвертку“ за 50 гривень. Не гірчить, дуже смачна. Вдома самі її робимо», — запевняє продавець. Для порівняння, в еко-магазинах 250-грамову пляшку лляної олії можна придбати в середньому за 70 грн.
Між прилавками ходять продавці, тримаючи в руках продукти, які знадобляться до святкового обіду. Літня жінка продає тушку індички, просить 170 гривень за кілограм (індичка заважує приблизно 4 кілограми. — Авт.). Старший пан виглядає як новорічна ялинка — з ніг до голови «декорований» сушеними грибами, нанизаними на нитку. «Ниточка» білого правдивого гриба (великі засушені шапочки) коштує 100 гривень. Ниточка менших білих — 50 гривень. Сушені рижики — 30 гривень.
Подорожчали овочі «борщового набору». Картопля — 10 гривень за кілограм (до свят можна було придбати по 6−7 гривень). Кілограм моркви та буряку — 15 гривень, цибуля — 20, білокачанна капуста — 15. Горнятко квашеної домашньої капусти — 12 гривень (для порівняння, на Привокзальному ринку такий товар коштує 15 гривень). Склянка квасолі — 10 гривень, квашені огірки — 40 гривень. «Все своє, домашнє. Купуйте!» — закликають продавці.
Парникові овочі не подорожчали. Херсонські помідори (принаймні було написано на ціннику) — 35 гривень, іспанські баклажани — 65 гривень, італійський перець — 80−95 гривень.
Ціни на фрукти такі: яблука — 8−16 гривень за кілограм, апельсини — 45 грн., корольок — 68, хурма — 64−65, мандарини — 35−70, гранат — 58, авокадо — 35 гривень за штуку.
Йду купувати складники для куті. Півлітрова банка спеціально підготовленої пшениці (щоб швидко зварилася, зерна добу настоюють у холодній воді. — Авт.) — 20 гривень. Торік ціна була на 5 гривень нижчою. А ось за склянку маку просять 30 гривень. Продавці кажуть, ціна висока через те, що мак не вітчизняний, а імпортний — з Чехії.
Для куті знадобляться волоські горіхи. За склянку правлять 15 гривень. Мені вдалося виторгувати за 13 гривень. «Мої горіхи суперові, — переконує продавець пані Ганна. — Біленькі, хрумкі, „половинками“… До куті — люкс!».
Півлітрова банка меду — 60−70 гривень. Ціни на сухофрукти кусаються. Чорнослив — 65 гривень за кілограм, родзинки — 65−75, курага — 70, цукати — 85.
Ще одна «коронна» страва Святого вечора — узвар. Для нього потрібні сушені фрукти. На ринку продають набір для узвару, куди входять кілька складників (яблука, груші, сливи, шипшина, родзинки). За літрову банку просять 30 гривень. Торік стільки коштував кілограм «сушки».
Йду у м’ясний сектор. Кілограм сала — 100 гривень (подорожчало на 20 гривень). Одна продавчиня пообіцяла віддати сало за 90 гривень. Теляча шинка — 150−160 гривень за кіло, теляче м’ясо для супу — 90, вирізка передньої лопатки — 120 гривень. Свиняча філейка — 160 гривень за кілограм, свиняча шинка — 120 гривень. «Свіже м’ясо не подорожчало до свят, — сказав „ВЗ“ продавець Іван Фоловко. — Може, на деяких ринках продавці робили 5 гривень націнки. Але для суттєвого подорожчання немає підстав».