Передплата 2024 ВЗ

Синусит чи мігрень?

Розрізнити ці два захворювання буває нелегко

«Понад 85% пацієнтів, які переконані, що причиною їхнього головного болю є запалення навколоносових пазух, насправді страждають від мігрені», — пише Upper Cervical Awareness, веб-портал, що спеціалізується на захворюваннях шийного відділу хребта.

Синусний головний біль виникає, коли запалю­ється слизова оболонка навколоносових пазух. Не­приємні відчуття у носі і ділян­ці навколо носа, переніссі або над оком поступово посилю­ються. Біль втрачає визначену локалізацію, і у хворого почи­нає боліти вся голова.

Мігрень — це невроло­гічний стан, який, зокрема, супроводжується головним болем. Деяким людям зда­ється, що мігрень — це най­сильніший біль, який тільки може бути у житті. Однак мі­грень може проявлятися як сильним, так і помірним го­ловним болем, пульсуючим, який наростає, або однобіч­ним. Щоб поставити діагноз «мігрень», симптому голо­вний біль недостатньо — по­винні бути також інші прояви захворювання.

Часто пацієнти перекона­ні, що коли у них є проблеми з навколоносовими пазуха­ми і турбує головний біль, це неодмінно синусний головний біль. Таке переконання базу­ється на помилковому твер­дженні, що саме запалення у пазухах є причиною головно­го болю. Проте не варто ви­ключати мігрень як діагноз тільки через те, що вас турбує нежить чи закладеність носа у той самий день, що й голо­вний біль.

Ще більш ускладнює мож­ливість розрізнити синус­ний головний біль і мігрень те, як швидко лікар ставить діагноз «синусит» і призначає антибіотик проти синусної ін­фекції. Людина починає при­ймати таблетки і через кіль­ка днів почувається краще. Отже, це мала б бути синусна інфекція. Але є й інші варіанти.

Мігрень зазвичай триває день або два. Тому ви може­те почуватися краще через день-два, оскільки припиня­ється мігрень, а не тому, що антибіотики знищують інфек­цію. Не дивуйтеся, якщо голо­вний біль повернеться відразу після того, як припините при­ймати антибіотики, адже це — не інфекція, а лише черговий напад мігрені!

Ефект плацебо є надзви­чайно потужним. Не думайте, що він діє лише на іпохондри­ків. Доведено, що люди часом почуваються краще тільки тому, що їм кажуть, що таблет­ка, яку вони приймають, їм допоможе. Тому, якщо будете справді вірити, що у вас ін­фекція і вам необхідно при­ймати антибіотики, можете справді почуватися краще піс­ля антибіотикотерапії — навіть якщо проблемою є мігрень. Коли тестують нові ліки, група хворих, яка приймає плацебо, також часто демонструє хо­роші результати. Ліки повинні давати набагато кращий результат, ніж плацебо, аби можна було сказати, що вони справді дієві.

То як же відрізнити мігрень від синусного головного болю?

Мігрень проявляється ба­гатьма іншими симптомами, зокрема:

сенсорною чутливістю. Це — другий за частотою симп­том після головного болю. Яскраве світло, одноманітні набридливі звуки, які повторю­ються з певною періодичністю, і різкі запахи, можуть бути не­стерпними під час нападу — на­віть якщо у звичайних умовах на них не зважаєте;

біль у шиї. Цим симп­томом мігрені найчастіше нехтують. Насправді 75% лю­дей, які хворіють на мігрень, зазначають, що напередодні або під час головного болю їх турбує біль у шиї;

нудота і блювота. Блю­вота, на щастя, турбує неве­лику кількість пацієнтів, однак відчуття, що вас зараз вивер­не, нерідко більш виснажливе, ніж сама блювота.

Мігрень і головний біль часто пов’язані зі станом стовбура головного мозку, особливостями кровопоста­чання мозку і внутрічереп­ним тиском. На всі ці фактори може впливати розміщення першого шийного хребця у верхній частині шиї. Пер­ший шийний хребець ото­чує стовбур головного мозку якраз на хрестоподібному з’єднанні, де головний мо­зок з’єднується зі спинним. Навіть найменше зміщення може впливати на передачу імпульсів центральній нерво­вій системі. Підвивих може також впливати на кровотік чи відтік цереброспінальної рідини, що може призвести до підвищення тиску у черепі. Тож якщо потерпаєте від на­падів головного болю, варто звернутися до перевіреного мануального терапевта, який зможе безпечно і м’яко впра­вити перший шийний хре­бець.

Схожі новини