Передплата 2024 «Добра кухня»

Рахунок за лікування — 23 тисячі гривень!

  • 08.11.2018, 12:59
  • 1 992

Згодом з’ясувалося, у приватній клініці мене хотіли «розвести». А вилікувалася я лише за… 300 гривень

Коли ми здорові, не замис­люємося про те, яке це вели­ке щастя — не знати, скільки коштують ліки й послуги медиків. Хвороба наздоганяє раптово, вириваючи зі звич­ного ритму, обмежуючи нашу працездатність і можливість радіти життю. У паніці ми го­тові на все, аби тільки позбу­тися недуги… Зіткнувшись з недугою, пацієнт стає лег­кою здобиччю шахраїв. Про те, як спритно користуються працівники медичної галузі безпорадним становищем пацієнтів і які найбільш попу­лярні способи «розвести» їх на зайві витрати — у відвер­тому матеріалі журналіста «ВЗ».

Найвигідніший для при­ватної клініки пацієнт — той, якому для встановлення ді­агнозу потрібно якомога більше аналізів і досліджень. Лікарю по­трібно послати вас по великому колу обстежень, адже у докторів зазвичай є домовленості з різни­ми лабораторними та діагностич­ними центрами (які їм платять за кожного пацієнта). Наприклад, вас мучить біль у нозі, а причина його виникнення невідома. Такий пацієнт — просто знахідка, адже, щоб вилікувати його, можна про­вести безліч досліджень.

Кілька місяців тому таким «зо­лотим пацієнтом» виявилась я. Звернулася до однієї відомої приватної клініки зі скаргами на болі унизу живота та порушен­ня менструального циклу. Запи­салася на прийом до гінеколога, який у клініці коштував 350 гри­вень. На додаткові витрати (УЗД, аналізи) підготувала ще 800. На­томість вийшла я з клініки з ра­хунком на… 23 тисячі гривень.

Мені 20 років. Я студентка, скарг на здоров’я не маю. За­звичай весела і рухлива. Про­те після сильного стресу під час сесії, змін у професії та переїзду моє самопочуття дещо погірши­лось. З’явилися болі внизу жи­вота, запаморочення, з’явилися відхилення у жіночому здоров’ї. Злякавшись таких симптомів, я стрімголов побігла до відомої приватної клініки. Мовляв, най­кращі фахівці точно визначать причину такого стану.

Під час спілкування лікар-гі­неколог прискіпливо допитува­лась про найменші деталі мого життя, відправила мене на огляд, на УЗД, взяла матеріали на ана­лізи. Потім довго щось писала та малювала на чотирьох аркушах. На моє запитання, чи є якісь сер­йозні проблеми, шокувала мене. Мовляв, у вас запалення матко­вої труби, є порушення в роботі жіночих органів, треба ще пере­конатися, чи немає небезпечних інфекцій. «Ви втрачаєте час, на­слідки таких хвороб — безпліддя чи навіть смерть», — ці слова гіне­колога я чула крізь шалений вир своїх панічних думок. Тієї миті була ладна заплатити будь-які гроші, аби більше не чути цей до­вгий вирок-діагноз…

Запитала у лікаря, що мені треба робити і скільки це коштує. «Аналізи — 3 тисячі гривень, огля­ди та консультації ще 3 тисячі, стаціонарне лікування близько 15 тисяч, підтримувальні препа­рати після лікування ще на 2 ти­сячі», — ошелешила мене жінка. І запевнила, що на лікування тре­ба лягати «вже». При мені зроби­ла кілька дзвінків і домовилась, щоб мене прийняли в палату. Я ж у той час рахувала загальну суму… 23 тисячі гривень!

Не дали мені отямитись і на касі клініки. Одразу дали в руки рахунок. Хоча я на лікування по­годження не давала… Вийшла я з клініки з повними очима сліз та тремтячими руками. Насам­перед зателефонувала до хре­щеної, яка живе в іншому місті, проте вже понад 20 років працює акушером-гінекологом. Вона за­спокоїла мене і зауважила, що для такого серйозного аналізу мають бути і серйозні симптоми та болі. Порадила звернутися до іншого лікаря в іншій лікарні.

Яким же було моє здивуван­ня, коли два інші фахівці в інших закладах не побачили в мене жодних серйозних захворювань та відхилень! А діагноз звучав просто: гормональний збій на тлі стресу. Лікування обійшлося мені лише у 300 гривень — аналі­зи, вітаміни та здоровий сон.

У ту клініку я більше ні ногою, а рахунок на захмарну суму ви­кинула у смітник. Від їхніх послуг відмовилась назавжди… Як же можна себе убезпечити від шах­раїв від медицини і лікарських «розводів»?

Перш за все — вибирайте тих лікарів, які детально обґрунто­вують свої рішення і пропозиції щодо діагностики.

Якщо в приватній клініці вам нав’язливо пропонують комп­лексні обстеження, не даючи де­тальних пояснень, це має вас на­сторожити. Краще звернутися в іншу клініку чи до сімейного ліка­ря. Насправді часто звичайні сі­мейні лікарі можуть дати ділову пораду щодо вашого здоров’я, — адже вони знають вас бага­то років і не мають матеріальної зацікавленості в «розведенні» пацієнта на велику суму. І, зви­чайно, такий лікар не стане на­правляти вас на дороге МРТ-дослідження через банальний головний біль, як це у 99% ви­падків роблять у приватних клініках.

Олена Туманська

Схожі новини