Передплата 2024 «Добра кухня»

«Недоречно, аби спершу „йшов“ макіяж, а потім особистість»

Майстриня макіяжу Мар’яна Юдіна привезла з Парижа дві почесні медалі зі світових змагань

У Парижі помпезно відгримів чемпіонат світу OMC HAIRWORD з перукарства, макіяжу та нігтьової естетики, де львів’янка, візажист Мар’яна Юдіна, здобула бронзову медаль в індивідуальному та золоту медаль у командному заліку. Вперше за багато років кубок переможців майстрів у сфері макіяжу приїхав в Україну. Журналістка «ВЗ» зустрілася з Мар’яною Юдіною, щоб розпитати про шлях до перемоги на популярному конкурсі в Парижі, про стиль її роботи, модні тенденції у макіяжі та плани на наступні перемоги у світі краси.

Жінка вразила відкритістю, щиріс­тю. З перших секунд скажеш, що макіяж і створення красивих об­разів для представниць прекрасної поло­вини людства — її сфера життя та водночас хобі. Мар’яна це підтверджує: «Йду на ро­боту із задоволенням — це і стиль життя, і хобі. Кайфую від того, що роблю».

Салонний весільний макіяж, за який львівська майстриня здобула бронзову медаль.
Салонний весільний макіяж, за який львівська майстриня здобула бронзову медаль.

Мар’яна Юдіна працює візажистом сім років. Починала з манікюру, але зго­дом вирішила, що це не її. За освітою економіст. «Але моя мрія була іншою — працювати майстром макіяжу, — зізна­ється. — Участі в популярному паризь­кому конкурсі передував доволі довгий шлях. Спершу був відбірковий тур чем­піонату заходу, потім — чемпіонату Укра­їни. Відтак зі складу переможців чемпі­онатів сформували збірну України, яка представляла нашу державу у Франції. Зі Львова у Парижі я була одна, у нашій українській команді — шість візажистів. За перемогу у Франції змагалися учас­ники з 47 країн світу. Очікувала на пере­могу. Налаштовувала себе таким чином: якщо їду на такий популярний конкурс — це вже великий успіх. Ці медалі дають змогу говорити про себе як про майстра міжнародного рівня. Для мене вони сим­волізують насамперед те, що недаремно витратила на тренування чимало часу».

Подіумний формат макіяжу від Мар’яни Юдіної на конкурсі у Парижі.
Подіумний формат макіяжу від Мар’яни Юдіної на конкурсі у Парижі.

Запитую про роботи майстрині, які принесли їй заповітні медалі. Мар’яна Юдіна вразила журі вишуканим салон­ним весільним макіяжем та двома «фан­тазійними» роботами у стилі фешн-зйомок та подіуму. Намалювала на обличчі моделі креативний декор, образ доповнила декорованим камінням. Журі оцінювало роботу майстрів конкурсу за кількома критеріями — якість роботи, тех­ніка, складність, загальний образ. Свою частку у перемогу Мар’яни привнесла модель Софія Пукало. «Не кожна дівчи­на може бути моделлю на таких конкур­сах, — пояснює пані Мар’яна. — Звертають увагу на пропорційність, красиве облич­чя, якісну шкіру… І найголовніше — як кра­суня-модель себе подасть перед журі. Вона може бути шикарною, вишуканою, але під час конкурсу може стояти як му­мія. На роль моделей також не підходять дівчата зі штучно збільшеними губами, з татуажем (йдеться про перманентний макіяж. — Авт.)».

— Розкажіть про модні тенденції у макіяжі.

— У тренді на подіумі — моделі з блис­кучою шкірою: використання спеціаль­них хайлайтерів. Це живе обличчя з міні­мумом тону. У моді також безконтурні губи (не використовувати для підводки контурів губ олівець. — Авт.). Не втрачає актуаль­ності максимально природний ефект, без зайвих об’ємів, пастельні відтінки очей. Щодо брів, то вони не мають контрастува­ти з кольором волосся. У моді брови гори­зонтального формату, без високих вигинів — так звані «жіночі брови».

Макіяж для зйомок чи, наприклад, ве­чірні образи потребують використан­ня яскравих пігментів для очей. На мою думку, чим природніше виглядає жінка — тим вона красивіша. Треба вміти під­креслити макіяжем усі переваги. Робити яскравий мейк — недоречно. Щоб спер­шу «йшов» макіяж, а потім особистість…

— Де себе реалізовують випускни­ки курсів макіяжу? У місті Лева ледь не кожен салон краси організовує такі курси, видає сертифікати.

— Багато з них працюють «на дому». Останнім часом спостерігається така тенденція: чимало українських майстрів макіяжу та манікюру, які давно працюють у Європі (Польщі, Італії), приїжджають до нас на курси. Чому? Бо там навчання не надто якісне і доволі дороге. Наприклад, місяць навчання в Італії на майстра ма­нікюру — 200 євро. А у нас у цю вартість можна вкластися за весь курс.

Наші майстри цінуються у всьому сві­ті. Сфера макіяжу — дорога річ. Майстер, який закінчив курси, має придбати кос­метику, яка коштує недешево. Лише одна палітра професійних тіней обійдеться від 1200 гривень. Є справді талановиті ді­вчата, які, на жаль, не мають стартово­го капіталу, щоб придбати косметику для роботи. Хтось зникає з ринку, хтось йде в салон краси, дехто навіть бере на косме­тику кредит…

Фото з архіву Мар’яни Юдіної

Схожі новини